Īpašā Ziemassvētku kafija - iedvesmai un sapņu piepildījumam

nosiguldas
nosiguldas 29. decembris 2012 14:30
721

Ziemassvētki ir brīnumu laiks un arī jebkura recepte šajā laikā kļūst īpaša. Mēs katra cepam pīrāgus un sautējam kāpostus, kāda cep kūkas, bet citai ir īpaši salāti. Ikdienā tās ir parastas receptes, bet Ziemassvētkos, katrai darbībai ir īpaša nozīme. Es zinu,  ka arī mana recepte būtu pavisam ikdienišķa, ja  ne īpašais garšvielu maisījums, kas savu garšas buķeti ļauj izbaudīt tikai ziemassvētkos.

 

Ir agrs rīts un mani mājinieki vēl guļ, virtuvē vārās ūdens un drīz kafijas smarža pārņem visu telpu. Šodien arī kafija smaržos pēc Ziemassvētkiem. Karotīte medus un nedaudz kanēļa un lūk ziemassvētku dzēriens gatavs. Tā kā visi guļ, es šo īpašo garšu varu netraucēti izbaudīt. Aromāts un garša, ko dod medus, ir ļoti īpaša, tā klusi čukst, ir klāt brīnumu laiks!

 

Kad  noskaņa un spēka dzēriens darījis savu, iejaucu ieraugu pīrāgiem un pievienoju savu īpašo garšvielu maisījumu :

  • šķipsniņa cerību
  • nedaudz ticības brīnumam
  • pārīti visskaistāko sapņu
  • nedrīkst aizmirst mīlestības esenci
  • kanēlis un vanilīns smaržai
  • citrons un krustnagliņa garšai

Pīrāgus cepu pēc izjūtām ievēroju tikai divas sastāvdaļas uz vienu litru piena ņemu divus kilogrami miltu un paciņa sviesta. Šoreiz ņemšu pusi no nosauktā. Kad ieraugs gatavs un bļodiņa pilna, ņemu māla bļodu, kam nu jau tuvojas simts gadu jubileja, bet ar to tā arī ir īpaša, pīrāgus mīcīja tajā mana ome, tad mamma, bet tagad es.

Piens un sviests izkausēts, nedaudz sāls un cukura un nu varam sākt mīcīt mīklu, rokas pašas jūt cik daudz milti nepieciešami, mīcu līdz mīkla ieguļas rokā un bļoda tukša. Tad to ieguldu bļodā un iespiežu krustiņu, tagad sāksies pirmie svētku brīnumi, maizīte atdzīvosies un sāks augt. Mana ome mani vienmēr mācīja, ka maizīti mīcot ir jābūt baltām domām un obligāti jāiededzina svecīte, tad mīkla vienmēr izdodas.

Tagad man ir pāris stundas laika un arī mazais palīgs jau nomodā. PIEKRITĪSIET - tādi pīrāgi nevar neizdoties! Nedaudz speķa un kāpostu pīrādziņu, ķimeņu un magoņu maizītes un, protams, biezpienmaizīte ar citrona miziņu, tādus gardumus šogad piedāvāšu savai ģimenei.

Lai Jums silti un brīnumu pilni svētki!

No Siguldas

Konkurss tapis sadarbībā ar

Vairāk par konkursa noteikumiem lasi šeit!

 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Cerīte 29. decembris 2012 19:17

(inlove)