Gatavojam suši!

Autors: pece, 2011. gada 31. janvāris, 00:00:47
Gatavojam suši!

Mūsmājās suši ir iecienīti - garšo gan lieliem, gan maziem, tāpēc savā laikā izmantoju iespēju doties uz suši gatavošanas īso kursu. Nolēmu padalīties ar dažiem knifiņiem.


Rīsi.

Suši gatavošanai izmanto apaļgraudu rīsus. Parasti pērku suši gatavošanai domātos, bet tad, kad ar naudiņā bija pavisam švaki, mēdzu izmantot veikalos nopērkamos apaļgaurdu rīsus.

 

Lai aprēķinātu nepieciešamo rīsu daudzumu ir svarīgi zināt, ka:

* nevārīti rīsi ir svarā tieši uz pusi mazāk nekā gatavi vārīti rīsi;

* vienam mums pierastajam suši rullītim izmato 100 g vārītu rīsu.

 

Mums uz četriem kārtīgiem ēdājiem ņemu 1/2 kg suši rīsus, tos noskaloju zem tekošu ūdens (nav obligāti, kaut gan senos laikos rīsi rūpīgi tika mazgāti, jo no gataviem rīsiem, kas iegūti pēc senākām metodēm, bija klāt daudz rīsu miltu piemaisījuma, ko bija nepieciešams atdalīt).

Beram katlā - jā, jā sausā katlā!

 

 

Pievienojam ūdeni - 750 ml.

 

Uzņemam laiku - no katla uzlikšanas uz uguns līdz noņemšanai no uguns 20 minūtes.

Kad rīsi sāk vārīties, uguns liesmu samazina. Pēc 20 minūtēm ūdens būs izvārījies un rīsi gandrīz gatavi.

 

Atstājam rīsus tajā pašā katlā zem vāka. lai nogatavojas. Rīsiem jābūt nesalipušiem, bet lipīgiem.

 

Suši etiķis.


Pēc tam rīsus ir nepieciešams iemarinēt pievienojot tā saukto suši etiķi, kas faktiski ir rīsu etiķa, sāls un cukura maisījums - lētāk un vienkāršāk pagatavot pašam pēc nepieciešamības.

 

 

Attiecība 8 ēdamkarotes rīsu etiķa, 2 tējkarotes sāls un 4 ēdamkarotres cukura, visu kārtīgi izmaisa. Šis ir daudzums 1 kg vārītu rīsu iemarinēšanai. Ja ņem gatavo suši etiķi, tad vajag 100 ml.

 

Pildījums.

 

Šo maisījumu rūpīgi iemaisa rīsos un rīsus liek dzesēties. Pa to laiku sagatavo pildījumu. Mums šovakar bija - lasis, krabju nūjiņas, svaigais siers, svaigs gurķis un avokado.

Ja pildījumam izmanto savigu lasi, garneles vai kādas citas svaigas jūras veltes, tad tās ir jāapstrādā ar vasabi pastu suši gatavošanas procesā. To dara dezinfekcijas dēļ, lai piebeigtu tur iespējami mītošos slimības izraisītājus. To dara tā, iemērc pirkstu aukstā ūdenī, 'tad vasabi pastā, un ar to nosmērē svaigās jūras veltes, koncentrācija ir tik vāja, ka to uz aci vairs nevar pat redzēt un garšu tas neamitās.

 

Starp citu, izdevīgāk ir pirkt vasabi (japāņu mārutka) pulveri, jo to var atjaukt tik cik ir nepieciešams un glabāšanas laikā nezaudē savas garšas un smaržas īpašības.

 

Gatavošana.

 

Suši gatavošanas paklājiņu ietin pārtikas plevē. Tas gan nācis no mūsdienām, bet pamēģināju un man patīk. Vieglāk arī visu pēc tam notīrīt.

 

Pat ņemam presētās jūraszāles, kuras sagriežam, nogriežot apmēram 1/4 daļu no malas, lai iegūtu nepieciešamo izmēru standarta suši rullīša pagatavošanai. Atgriezumus var izmantot mazu suši pagatavošanai.

 

Liekam rīsus, pildījumu un sarullējam (diemšēl sapratu, ka pati rullēt un bildēt nevaru un fotogrāfijas šo procesu lāga tāpat neattaino).

 

 

Atsājam mazliet brīvas vietiņas abās pusēs, tajā pusē, no kuras tinam mazāku maliņu, otrā lielāku. Suši rīsus ņemam ar slapjām rokām, lai vieglāk strādāt un rokas mitrinām ūdenī ikreiz, kad ņemam jaunu rīsu devu. Sarullējot arī maliņu apstrādājam ar ūdeni, lai labāk salīp. Parullējam mazliet sapiežot ar paaklājiņu, lai turas kārtīgi ciet, tāpat var izveidot mazliet kantaināku formu.

 

Te rezultāts. Atzīstos, gali nesanāk pietiekami perfekti.

 

Sagriežot lieto platu un asu nazi, kuru arī samērcē ar ūdeni, lai vieglāk griezt un rīsi nelīp klāt.

Labu apetīti!