Gatavojam suši!

pece
pece 31. janvāris 2011 00:00
8513

Mūsmājās suši ir iecienīti - garšo gan lieliem, gan maziem, tāpēc savā laikā izmantoju iespēju doties uz suši gatavošanas īso kursu. Nolēmu padalīties ar dažiem knifiņiem.


Rīsi.

Suši gatavošanai izmanto apaļgraudu rīsus. Parasti pērku suši gatavošanai domātos, bet tad, kad ar naudiņā bija pavisam švaki, mēdzu izmantot veikalos nopērkamos apaļgaurdu rīsus.

 

Lai aprēķinātu nepieciešamo rīsu daudzumu ir svarīgi zināt, ka:

* nevārīti rīsi ir svarā tieši uz pusi mazāk nekā gatavi vārīti rīsi;

* vienam mums pierastajam suši rullītim izmato 100 g vārītu rīsu.

 

Mums uz četriem kārtīgiem ēdājiem ņemu 1/2 kg suši rīsus, tos noskaloju zem tekošu ūdens (nav obligāti, kaut gan senos laikos rīsi rūpīgi tika mazgāti, jo no gataviem rīsiem, kas iegūti pēc senākām metodēm, bija klāt daudz rīsu miltu piemaisījuma, ko bija nepieciešams atdalīt).

Beram katlā - jā, jā sausā katlā!

 

 

Pievienojam ūdeni - 750 ml.

 

Uzņemam laiku - no katla uzlikšanas uz uguns līdz noņemšanai no uguns 20 minūtes.

Kad rīsi sāk vārīties, uguns liesmu samazina. Pēc 20 minūtēm ūdens būs izvārījies un rīsi gandrīz gatavi.

 

Atstājam rīsus tajā pašā katlā zem vāka. lai nogatavojas. Rīsiem jābūt nesalipušiem, bet lipīgiem.

 

Suši etiķis.


Pēc tam rīsus ir nepieciešams iemarinēt pievienojot tā saukto suši etiķi, kas faktiski ir rīsu etiķa, sāls un cukura maisījums - lētāk un vienkāršāk pagatavot pašam pēc nepieciešamības.

 

 

Attiecība 8 ēdamkarotes rīsu etiķa, 2 tējkarotes sāls un 4 ēdamkarotres cukura, visu kārtīgi izmaisa. Šis ir daudzums 1 kg vārītu rīsu iemarinēšanai. Ja ņem gatavo suši etiķi, tad vajag 100 ml.

 

Pildījums.

 

Šo maisījumu rūpīgi iemaisa rīsos un rīsus liek dzesēties. Pa to laiku sagatavo pildījumu. Mums šovakar bija - lasis, krabju nūjiņas, svaigais siers, svaigs gurķis un avokado.

Ja pildījumam izmanto savigu lasi, garneles vai kādas citas svaigas jūras veltes, tad tās ir jāapstrādā ar vasabi pastu suši gatavošanas procesā. To dara dezinfekcijas dēļ, lai piebeigtu tur iespējami mītošos slimības izraisītājus. To dara tā, iemērc pirkstu aukstā ūdenī, 'tad vasabi pastā, un ar to nosmērē svaigās jūras veltes, koncentrācija ir tik vāja, ka to uz aci vairs nevar pat redzēt un garšu tas neamitās.

 

Starp citu, izdevīgāk ir pirkt vasabi (japāņu mārutka) pulveri, jo to var atjaukt tik cik ir nepieciešams un glabāšanas laikā nezaudē savas garšas un smaržas īpašības.

 

Gatavošana.

 

Suši gatavošanas paklājiņu ietin pārtikas plevē. Tas gan nācis no mūsdienām, bet pamēģināju un man patīk. Vieglāk arī visu pēc tam notīrīt.

 

Pat ņemam presētās jūraszāles, kuras sagriežam, nogriežot apmēram 1/4 daļu no malas, lai iegūtu nepieciešamo izmēru standarta suši rullīša pagatavošanai. Atgriezumus var izmantot mazu suši pagatavošanai.

 

Liekam rīsus, pildījumu un sarullējam (diemšēl sapratu, ka pati rullēt un bildēt nevaru un fotogrāfijas šo procesu lāga tāpat neattaino).

 

 

Atsājam mazliet brīvas vietiņas abās pusēs, tajā pusē, no kuras tinam mazāku maliņu, otrā lielāku. Suši rīsus ņemam ar slapjām rokām, lai vieglāk strādāt un rokas mitrinām ūdenī ikreiz, kad ņemam jaunu rīsu devu. Sarullējot arī maliņu apstrādājam ar ūdeni, lai labāk salīp. Parullējam mazliet sapiežot ar paaklājiņu, lai turas kārtīgi ciet, tāpat var izveidot mazliet kantaināku formu.

 

Te rezultāts. Atzīstos, gali nesanāk pietiekami perfekti.

 

Sagriežot lieto platu un asu nazi, kuru arī samērcē ar ūdeni, lai vieglāk griezt un rīsi nelīp klāt.

Labu apetīti!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Noelle 31. janvāris 2011 17:51

pie sushi gatavošanas "fīčām" varu vēl piebilst, ka, griežot sushi, nazi var pamērcēt citrona sulā (iegriezt vienā citronā, tādejādi samērcējot asmeni - citrons gan pēc tam īsti lietojams nebūs, bet sushi sagriezt ir vieglāk). Tas, protams, laikam nav īsti tradicionālais, no sushi dzimtenes nākušais pagatvošanas knifiņš, bet noderīgs tik un tā :)

31. janvāris 2011 14:28

Katrus sushi rīsus taisa citādāk, recepte ir uz pakas rakstīta, ne visus rīsus jāpagatavo tieši tā, bet nu kopumā princips ir tāds.. :)
Un nav jāgriež nost nori lapa obligāti..var atstāt visu lapu, vnk rīsus nesalikt tik daudz, lai nesanāk pārāk liels tas gabals..
un nazi vislabāk mērcēt ledus aukstā ūdenī pirms katras griešanas, tad mazāk lips klāt un vieglāk būs nogriezt :)
kā arī garšīga un veģetāra recepte - avokado, paprika, dilles, filadelfijas siers, gurķis :)

uguntinja 31. janvāris 2011 12:32

Man arī ļoti garšo suši.bet pašai īsti nesanāk.Vienu reizi mēģināju no gatavā komplekta.Viss jau būtu daudz maz normāli,tikai nesanāca sarullēt tā kā vajag...

Noelle 31. janvāris 2011 11:49

pece, paldies. Būs jāpameklē vai arī jāaizdodas uz to veikaliņu (bieži esmu skatījusies uz to, kad agrāk braukāju garām, bet nekad nebiju iegājusi).

31. janvāris 2011 11:30

Nezināju, ka jāgriež nost nori maliņa, es vienmēr liku rīsus pa visu un tad tādi dūšīgi rullīši sanāca;)

pece 31. janvāris 2011 11:16

noelle,

Labāks, gardāks, ekonomiskāks ir vasabi, ko jauc no japāņu mārutka pulvera, sanāk riktīgi labs, kā restorānos. Vieglāk arī uzglabājams un atjaucams tik, cik tobrīd vajag. Noteikti iegādājams Gourmet studio veikalā Lienes/Avotu ielas stūrī.

31. janvāris 2011 11:10

Es arī esmu suši cienītāja. Ne tā, ka varētu kaut katru dienu ēst, bet 1x nedēļā gan. Garšo! Pati nekad neesmu taisījusi, bet ir plāns ar draudzenēm uztaisīt kādreiz suši vakaru, kurā pašām tos pagatavot. :)

Noelle 31. janvāris 2011 10:56

es arī sevi pieskaitu pie sushi cienītājām - man ļoti garšo! Laikam atlikušajās atvaļinājuma dienās atkal pagatavošu.

Starp citu - man šķiet, ka veikalā nopērkamajām wasabi kaut kas nav kārtībā, jo tās nekad nav tik asas kā tās, kuras pasniedz restorānos...man tieši garšo ļoti asas.

31. janvāris 2011 10:42

Suši varētu ēst katru dienu ļoti garšo Gan-bei virtuve.

baibule 31. janvāris 2011 10:31

mmmm, es dievinu suši!!! :)
gatavošanas metodes,protams, katram savas,bet faktu par to, ka suši ir ļooti,ļooti garšīgi, tas nemaina :) Malacis pece- sakārdināji ;)

Ilze_Liekmane 31. janvāris 2011 10:27

mmm, izskatās gardi :)

Aggie 31. janvāris 2011 09:49

...lieliska recepte... Pece, tu, malacis...

pece 31. janvāris 2011 09:13

Par sastāvdaļu iepirkšanu - es pērku Gemosā vai Gourmet studio.

jana 31. janvāris 2011 09:07

Interesanti, neesmu mēģinājusi, taču laikam būs pienācis laiks :)

31. janvāris 2011 09:06

Sen gribēju pamēģināt sameistarot suši .

madmozele 31. janvāris 2011 08:58

Paldies par aprakstu,knifiņiem,tagad tik jāiepērk sastāvdaļas.

silva9 31. janvāris 2011 08:46

Manai meitai sanak ļoti garšīgi suši.