Gardā medus kūka

Inleila
Inleila 30. novembris 2016 21:22
3188

Medus torti iemācījos cept nesen, un jau 3 tortes ir uzceptas!:) Sanāca no pirmās reizes. Šo torti cepu uz 18.novembra svinībām ģimenes lokā.

Sastāvdaļas:

3 ēdamk. medus

šķipsnina sāls

* 2 olas

* 1 tēj.k soda

* 100 g sviests 

* 1 glāze cukurs (250ml)

* aptuveni 3-3,5 glāzes kviešu milti 

Pildījumam:

800 ml-1 l skābais krējums  25% vai 30% treknuma

500g saldā krējuma

150-200 g cukurs

 Pagatavošana:

Katliņā liekam medu,cukuru, sāli un sviestu.Uz mazas uguns sildam,maisam,līdz cukurs ir izkusis.

Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 4-5 minūtes,līdz veidojas brūnas krāsas masa,līdzīgi kā gotiņas masa,bet vēl daudz tumšāka.

No šī posma viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka. Ziniet, ka liekot klāt miltus masa paliek gaišāka.

Tad noņemam no uguns un maisam līdz nedaudz atdziest.Kad atdzisa iemaisam olas (pirms tam sakultas ar dakšiņu).

Liekam klāt miltus.

Mīkla sākumā ir mazliet lipīga,bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu. Nepārcenšamies ar miltiem,jo tad kūka būs sausa. Mīkla pēc tam kļūst stingrāka, jo milti uzbriedīs.

20161130211926-57677.jpg

Pārklājam mīklu ar pārtikas plēvi un atstājam uz stundu, lai milti uzbriest. Ja nav laika uzreiz gatavot var arī atstāt uz vairākām stundām.

Mīklu sadalam 8-9 bumbiņās, cik kārtas vēlaties un kāda diametra,bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās.

Ņemam vienu mīklas bumbiņu un izrullējam, uzliekam sķīvi pēc kura izgriežam kūkas formu.

Atgriezumus noliekam malā, tos arī cepsim un ar tiem apbērsim kūku.

Sadurstam ar dakšiņu,lai ripas nepiepūšas.

20161130212017-63039.jpg

Liekam cepties 180 grados uz 5-6 minūtēm.

Izcepam arī atgriezumus un tos atdzisušus sablenderējam drupačās.

Skābo krējumu putojam ar cukuru līdz massa palielinas apjoma un kļūst balta,gaisīga. Saputojam arī saldo krējumu ar cukuru. Samaisam abas masas kopā. Ja grib skābāku, tad uz 2-3 kārtām vēl papildus krēmam uzsmērē sablenderētas dzērvenes.

Katru ripu bagātīgi apsmērējam un tad liekam vienu uz otras.apsmērējam arī sānus un tad apberam ar drupačām.

Kūkai ledusskapī jānostāv vismaz 12 stundas,jo sākumā ripas ir cietas, kraukšķīgas, bet vēlāk tās kļūst mīkstas.

20161130212036-32667.jpg

20161130212052-42167.jpg

Konkurss: Supergardā latviešu virtuve

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.


Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Ruta 5. aprīlis 2019 10:07

Mēģināju - sanāca garām.Ko darīju nepareizi? -miltu vajadzēja tikai 2 glāzes.Bumbiņu(arī tortes ripu) sanāca tikai 4 gab. un mazas.Toties krēma - 3x pa daudz!