Gailenes dažādās variācijās

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 5. jūlijs 2010 06:00
5950

Pirmās mežā salasītās sēnes vienmēr šķiet visgardākās. Šogad pirmās pasteigušās gailenes, taču vietumis var atrast arī sviesta beciņas un pat apšu bekas. Tirgū nopērkamas tieši gailenes, kuras vilina ar saviem dzeltenajiem kruzuļiem.

 

Šīs gardās meža veltes neēd tikai tārpi, jo gailenes satur vielu – hitinmannozi, ko nepanes kukaiņi un tārpiņi, kā arī visu veidu helminti, tāpēc ēdot gailenes, organismu pametīs gan cērmes, gan to kāpuri. Diemžēl viegli šķīstošā viela zaudē savas īpašības jau pie sildīšanas līdz 60°C, bet pie aukstās sālīšanas to sadala sāls.

 

Tāpēc dziednieciskajiem mērķiem labāk lietot svaigas un kaltētas sēnes vai taisīt uzlējumu. Starp citu, ar gaileņu uzlējumu no seniem laikiem ārstē arī angīnu, furunkulozi un augoņus. Tas ir saistīts ar to, ka tieši gailenēs ir visvairāk antibiotisko vielu, pateicoties kurām gailenes arī aizkavē tuberkulozes nūjiņu augšanu. Un vēl, atšķirībā no citām sēnēm, gailenes neuzkrāj radioaktīvas vielas, bet gan veicina radionukleīdu izvadāšanu no organisma. 

 

 

Gaileņu mērce ar kūpinātu gaļu

 

Gailenes, kūpināta gaļa, sīpols, sāls, pipari, skābs krējums (var saldo), olīveļļa, nedaudz sviests cepšanai.

 

Apcep uz pannas smalki sagrieztus sīpolus, ievieto dziļākā pannā (vai katliņā), tad apcep smalki sagrieztu kūpinātu gaļu, apcep sagrieztas gailenes, pievieno visu sīpoliem, samaisa, pievieno sāli, piparus. Pasautē kādas 5 minūtes, tad pievieno krējumu un maisot uzkarsē. Kad mērce nedaudz savelkas, tā ir gatava.

 

Spageti ar gaileņu mērci

 

½ litrs svaigu gaileņu, 1 burkāns, 4 tomāti, pētersīļi, sviests, 200 ml salda krējuma, spageti makaroni, parmezāna siers, sāls, svaigi malti pipari.

 

Gailenes notīra (nemazgā) un sasmalcina. Burkānu nomizo, sagriež kubiņos. Tomātus sasmalcina. Pannā izkausē sviestu, pievieno burkānus, nedaudz pasautē, pievieno tomātus, turpina pāris minūtes sautēt. Pievieno sēnes, saldo krējumu, sautē apm. 5 minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, smalki sagrieztus pētersīļus. Uzvāra makaronus, kārto lielā šķīvī, virsū lej mērci, pārkaisa ar pētersīļiem un sarīvētu parmezāna sieru.

 

Gailenes krējumā

 

800 g svaigu gaileņu, 1 gl krējuma, 40 g sviesta, 1 sīpols, 1 ēd.k. kviešu miltu, sāls, pipari, pētersīļi.

 

Gailenes noskalo, notecina uz sieta, sagriež. Sīpolu apcep sviestā, pievieno gailenes un cep, līdz sula iztvaikojusi. Tad pārkaisa miltus, uzkarsē, pielej saldu vai skābu krējumu, pieber sāli, piparus. Sautē apmēram 10 minūtes. Pārkaisa pētersīļu zaļumus. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, marinētiem gurķiem.

 

Ceptas gailenes ziemai

 

Gailenes, sviests vai cūku tauki, rupjā vāramā sāls. 

 

Gailenes notīra, nomazgā. Lielākās gailenes sagriež. Cep līdz sēnes gatavas, pievieno sāli (parasti to daru pēc garšas). Karstas pilda 0.5 l burkās. Taukvielām ir jābūt tādā daudzumā, lai virspusē būtu kārtiņa. Liek karsēt 90 -95 grādu temperatūrā 20 minūtes. Burkas aizvalcē ar metāla vāciņiem. Tāpat var gatavot beciņas, meža šampinjonus. Ar sviestu garšīgāk, bet ar cūku taukiem labāk glabājas. Ziemā lieto mērcēm vai zupām.

 

Gaileņu zupa

 

500 g svaigu gaileņu, 4 kartupeļi, 2 burkāni, garšvielas (Vegeta, Anniņa), 1 pac. klasiskā kausētā siera, dilles, eļļa, 3 kubiciņi buljona.

 

Apcep eļļā gailenes, liek uz caurduri notecina taukus. Liek katliņā vārīties burkānus sagrieztus kubiciņos, pēc laika kartupeļus. Vāra kamēr mīksti. Tad pievieno gailenes, drusku pavāra, beigās iepludina kausēto sieru. Pasniedzot pārkaisa ar dillēm.

 

Sautētas gailenes ar puraviem

 

0,5 l gaileņu, 2 puravi, sāls, ķimenes, pētersīļi, 10 kartupeļi, 2 nelieli burkāni, 2 ēd.k. olīveļļas, piparmētras zariņš.

 

Puravu galviņas gareniski sagriež četrās daļās. Gailenes noskalo, notīra un sagriež. Katliņā uzrasētajā olīveļļā apcep puravus, tad gailenes un sautē, līdz izdalās sula. Pievieno sāli, ķimenes un sautē, kamēr sula izsūksies. Kartupeļus un burkānus notīra, kartupeļus pārgriež uz pusēm, burkānus sagriež garenās ripiņās, pievieno sāli, piparmētru lapas, pārlej ar ūdeni un, ik pa brīdim apmaisot, liek sautēties. Gailenes pasniedz ar sautētiem kartupeļiem un burkāniem.

 

Gaileņu mērce

 

Gailenes, saldais krējums, šķipsniņa sāls.

 

Sasmalcinātas gailenes liek cepties sausā pannā un apcep, līdz no tām ir iztvaikojis viss šķidrums, tad pievieno šķipsniņu sāls un piciņu sviesta, ļauj tam izkust un iesūkties sēnēs. Beigās pievieno saldo krējumu, ļauj tam viegli uzputot.

 

Vistas un gaileņu salāti

 

2 vistas krūtiņas, 200 g gaileņu, 2 ēd.k. augu eļļas, 1 saldā zaļā paprika, 2 sīpoli, 8 salātlapas, malti melnie un sarkanie pipari, sojas mērce, 4 ēd.k. majonēzes, 1 ēd.k. asa kečupa, 1 ēd.k. vīna.

 

Vistu novāra sālsūdenī, fileju atdala un sagriež gabaliņos. Gailenes nomazgā, novāra verdošā sālsūdenī, atdzesē, sagriež salmiņos un apcep sviestā. Sīpolus smalki sagriež, papriku sagriež salmiņos. Pievieno sēnēm fileju, tad dārzeņus, cep vēl 2-3 minūtes. Pievieno sojas mērci, melnos piparus. Salātu lapas nomazgā, nosusina, smalki sagriež. Pievieno salātiem. Samaisa majonēzi, kečupu, vīnu, maltus sarkanos piparus un saputo. Salātus var pasniegt gan aukstus, gan karstus. Mērci pasniedz atsevišķi.

 

Gaileņu žuljēns

 

Gailenes, sīpols, pētersīļi, ķiploki, sāls, timiāns, estragons, baziliks, salds krējums, milti, parmezāna siers.

 

Apcep sīpolu, pievieno sasmalcinātas gailenes, maltus pētersīļus, ķiploku sāli, timiānu, estragonu, baziliku, saldu krējumu, šķipsna miltu, rīvēts parmezāna siers. Tad to visu žuljēna trauciņos, virsū rīvētu sieru (vēlams sajaukums ar parmezāna sieru) un krāsnī. Kad veidojas jauka zeltaina garoziņa, ņemam laukā, rotājam ar bazilika vai pētersīļu lapiņu.

 

Savu gaileņu pagatavošanas recepti iesūti ŠEIT!

 

Avots: Latgales Laiks, foto: www.flickr.com

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
sandrulish 5. jūlijs 2010 12:17

Mēs jau sen gailenītes ēdam,,, iesūtīšu mērces receptīti...")

5. jūlijs 2010 11:44

gailene sskaitas vismazvertigakas ,jo nav vitaminu un uttt.

sniedzins24 5. jūlijs 2010 11:42

gribu uzlaukiem un senot :) nevaru sagaidit :)
loti garso gailenju mercite a rjaunajiem kartupelisiem , nammm, un vel klat kadi svaigi salatinji :)