Formula ne-garlaicīgiem salātiem

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 7. jūnijs 2017 12:29
1010

Dabas košums un svaigums vasaras sākumā iedvesmo un mudina ēdienkartē iekļaut vairāk zaļbarības. Kā pagatavot gardus, veselīgus, acis un vēderu priecējošus salātus, lai tā neatgādinātu trušu barību? Sieviešu Klubs piedāvā tev formulu ne-garlaicīgiem salātiem.

20170607114200-18093.jpg

1. Lapu daudzveidība. Salātu pamatam vari izmantot ne tikai tradicionālās salātlapas, bet arī ledus salātus, spinātus, kalē kāpostus, biešu lapiņas, kressalātus, rukolu, parastos kāpostus vai Ķīnas kāpostus, romiešu salātus, kornsalātus, cigoriņus, kruzuļotos (lollo) salātus, endīvijas, radičio galviņsalātus, zaļo zirnīšu dzinumus u.c. Cigoriņus un radičio salātus ir ieteicams pievienot dažādu salātlapu mikslim pavisam nedaudz, jo tie ir rūgti.

20170607115348-35347.jpg

2. Pievieno salātiem kaut ko kraukšķīgu - burkānus, gurķus, papriku, ābolus, grauzdiņus, sēklas vai dīgstus.

20170607115544-66533.jpg

3. Ja vēlies salātus ar mīkstāku tekstūru, pievieno apceptas batātes, sieru, avokado, tomātus, rīsus vai olīves.

20170607115805-55212.jpg

4. Ļauj pārsteigt garšas kārpiņas, pievienojot salātiem arbūza vai melones kubiņus, apelsīna, nektarīna vai persika šķēlītes, granātābola sēklas, zemenes, avenes, mellenes, kazenes, graudaino biezpienu, humusu, apceptu bekonu, konservētus dārzeņus, žāvētus augļus.

20170607120838-41338.jpg

5. Pievieno salātiem olbaltumvielas - dažādus pupiņus veidus, vārītas olas, tunci vai kādu citu zivi, jūras veltes, apceptu vai vārītu balto vai sarkano gaļu, tofu, zirņus, kvinoju, riekstus.

Salātos var likt ne tikai svaigus dārzeņus. Eksperimentē ar dažādām garšām, papildinot salātus gan ar svaigiem, gan apstrādātiem produktiem - apceptām vai marinētām bietēm un burkāniem, konservētiem zirnīšiem vai kukurūzu, marinētām sēnēm, apceptiem puķkāpostiem, grilētu sieru, karamelizētiem sīpoliem, blanšētiem brokoļiem vai zaļajiem zirnīšiem u.c.

20170607121226-65294.jpg

6. Salātu gatavošanas noslēgumā neaizmirsti pievienot mērci. Salātu mērcei vari izmantot gan tradicionālo krējumu, salātu kefīru, majonēzi, olīveļļu ar citrona sulu vai gatavu veikalā nopērkamu salātu mērci. Ja esi gatava jauniem garšu salikumiem, pagatavo salātu mērci pati, par pamatu izmantojot sinepes, medu, tahini pastu, dažādus etiķus, pesto, augļus vai ogas un dažādus garšaugus. 

20170607122859-97188.jpg

Salātus vari gatavot bļodā, sajaucot kopā dažādas sastāvdaļas. Ja vēlies kaut ko netradicionālāku, pasniedz pamīšus kārtotus salātus uz liela šķīvja.

Lai koša, garšīga un ne-garlaicīga vasara!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 7. jūnijs 2017 13:33 pece

(Y):P

pece 7. jūnijs 2017 13:09

Mana viena mo mīļākajām zaļo salātu recepte ir izlasīta korejiešu pavārgrāmatā - zaļie salāti (der kā ledus, tā parastie vai interesantāki), sīpols/puravs, svaigs gurķis, šo atjauc ar salātu mērci - eļļa, portvīns, sāls, cukurs (medus/granātābolu sīrups/cidoniju sīrups) un pa virsu pārkaisa tikko kā pannā apceptas vistas filejas gabaliņus un vistu akniņas (ar sāli un pipariem). Tas kontrasts zaļei salāti ar siltām piedevām ir jauks!