Enerģijai un veselībai – kvinoja, bulgurs un amarants

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 27. maijs 2015 06:19
8391

Bieži izjūti nogurumu? Roka stiepjas pēc kārtējās kafijas tases, šokolādes vai cita našķa? Bieži vien enerģijas trūkums un noguruma sajūta ir izraisīta nepilnvērtīga uztura rezultātā – Tavā organismā trūkst salikto ogļhidrātu.

Saliktos ogļhidrātus ieteicams uzņemt ar pilngraudu produktiem, jo tajos ir vairāk vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu.

Mūsu uzturā bieži vien tiek iekļauti rīsi, griķi, mieži vai citi ierasti putraimi. Pēdējā laikā īpaši populāri kļūst latviešiem eksotiskāki produkti – kvinoja, bulgurs un amarants.

20150526181617-14614.jpg

Kvinoja

Kvinojas dzimtene ir Andu kalnu centrālā daļa - Peru un Bolīvija, bet mūsdienās to audzē arī citviet pasaulē. Kvinoju dēvē par „graudu māti“ – salīdzinot ar citiem putraimiem, tajā ir par 15% vairāk olbaltumvielu. Kvinoja satur visas nepieciešamās aminoskābes, tajā skaitā neaizstājamo lizīnu, magniju, dzelzi un kāliju – tā ir ļoti ieteicama cilvēkiem, kas piekopj veģetāru uzturu. Nesatur glutēnu, tāpēc to droši var lietot uzturā cilvēki ar celiakijas diagnozi.

Kvinoja lieliski sader ar dārzeņiem, gaļu, pākšaugiem, sēnēm un citiem putraimiem.

Lai iegūtu izteiktāku garšu, pirms vārīšanas kvinoju var nedaudz apcept. Kvinoju vāra ūdenī ar attiecību 1:2 (1 glāze kvonijas un 2 glāzes ūdens) – putraimus ber karstā ūdenī, vāra aptuveni 15-20minūtes un tad ļauj uzbriest.

20150526181646-42017.jpg

Kvinojas salāti ar tomātiem, Mozzarella sieru un baziliku. Mērcīti pagatavo no olīveļļas, rīsu etiķa, sāls un pipariem.

20150526181706-63432.jpg

Bulgurs

Bulguru iegūst no kviešu graudiem – tos apstrādā ar tvaiku, kaltē un tad sasmalcina līdz noteiktam izmēram. Bulgura putraimi ir lielisks B vitamīna, minerālvielu un šķiedrvielu avots.

Bulguru pirms vārīšanas līdzīgi kā kvinoju var apcept uz pannas. Bulguram piemīt patīkama riekstu piegarša. Šos putraimus ber karstā ūdenī un vāra 15-20 minūtes. Bet var pagatavot bulguru vēl vienkāršāk – 1 glāzi bulgura pārlej ar 2 glāzēm karsta ūdens un ļauj tam 30minūtes uzbriest katliņā zem vāka.

20150526181737-57079.jpg

Bagatavo plovu, aizvietojot rīsus ar bulguru – rezultāts Tevi patīkami pārsteigs!

Pannā apcep gaļas gabaliņus (cūkgaļa vai vistas gaļa), pievieno sasmalcinātus sīpolus, burkānu, papriku, tomātus bez mizas, ķiplokus. Nedaudz apcep un tad pārliec visu katliņā. Uz pannas apcep bulguru un pievieno to dārzeņiem, pārlejot pāri 2 glāzes ūdens, un turpini visu sautēt katliņā – 15-20minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc saviem ieskatiem. Ja vēlies sarkanīgu toni, vari pievienot nedaudz tomātu pastas. Ja vēlies plovu dzeltenīgā tonī – pievieno kariju vai kurkumu. Pasniedz plovu izdekorētu ar sakapātiem pētersīļiem un piparmētru lapiņām.

20150526181833-94762.jpg

Amarants

Amaranta dzimtene ir Dienvidamērikā, bet mūsdienās to audzē arī citviet pasaulē. Senos laikos Peru indiāņi šos putraimus sauca par „spēka sēklām“ vai „Dieva zelta graudiem“. Putraimi ir bagāti ar olbaltumvielām un aminoskābēm (īpaši daudz lizīna), dzelzi, kalciju, C vitamīnu. Amarants satur lunasīnu – viela, kurai piemīt pretiekaisumu un pretaudzēju īpašības. Amarants ir īpaši ieteicams sirds un asinsvadu slimnieku uzturā, jo palīdz samazināt sliktā holesterīna daudzumu asinīs. Nesatur glutēnu.

Amarantu var pievienot zupām, sautējumiem, salātiem. Labi sader kopā ar citiem putraimiem. Var vārīt putru, papildinot to ar svaigiem vai žāvētiem augļiem. Amarantu var samalt miltos – maizes un pankūku cepšanai.

Vārot amarantu, putraimu un ūdens attiecībai jābūt 1:3. Putraimus vāra aptuveni 20minūtes, pieskatot, lai nepiedeg – nepieciešamības gadījumā pielej papildus ūdeni. Pēc vārīšanas amarantu atsātj katliņā zem vāka uz aptuveni 5minūtēm, lai uzbriest.

20150526181910-42921.jpg

Brokastu putrā ierastās auzu pārslas aizvieto ar amarantu. Parastā piena vietā izmēģini mandeļu vai koksriekstu pienu. Pievieno dažādas ogas.

 Vai esi nobaudījusi kvinoju, bulguru un amirantu?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 27. maijs 2015 18:45

Kvinoju un bulguru esmu ēdusi restorānos, mājās neesmu gatavojusi, bet nekā sarežģīta nav :)
Amarantu līdz šim neesmu manījusi vietējā veikalā...būs Rīgā jāpalūr intensīvāk :D

Nymph 27. maijs 2015 09:05

Jau dažus gadus arī manā virtuvē ir ienācis bulgurs un kvinoja. Amarantu vēl neesmu mēģinājusi, bet tas ir manā iepirkumu sarakstā jau kādu laiciņu, tikai nav sanācis vēl nopirkt.
Bulguru un kvinoju visbiežāk lietoju salātos, bet kvinoja ne sevišķi garšo vīram, tādēļ to retāk. Esmu pat nopirkusi gan balto, gan sakrano kvinoju, bet jāsaka, ka pēc garšas tās sevišķi neatšķiras. Katrā ziņā, runajot par kvinoju - diezgan spēcīga, riekstaina garša, varētu pat teikt, ka garšo pēc zirņiem, bet sīcinie graudiņi pēc sajūtas mazliet atgādina ikrus - tas kraukšķītis, kad to pārkož :)