Ēdenes augļi - vīģes

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 12. augusts 2015 12:15
8879

Pastāv uzskats, ka Svētajos rakstos minētais auglis, kuru Ieva devusi nobaudīt Ādamam, ir bijusi tieši vīģe, nevis ābols. Pēc arheologu domām vīģēm varētu būt aptuveni 5000 gadi. Senos laikos vīģes bijušas īpašā godā, vēsturiski ieraksti par tām ir atrasti arī babiloniešu rakstos. Senajā Grieķijā vīģes tika uzskatītas par svēto augli. Senie atlēti ēda vīģes pirms olimpiskajām spēlēm, lai uzlabotu savu izturību un spēku. Cilvēki zināja, ka vīģēm piemīt īpašas spējas - tās dod spēku gan jauniem, gan veciem, uzlabo gremošanu un palīdz pret dažādām kaitēm - malāriju, drudzi, audzējus, čūlas, sifilisu un spitālību. Vīģes stiprina nervu sistēmu, mazina nogurumu, palielina darbaspēku, uzlabo garastāvokli.

20150812120908-23427.jpg

Vīģes augļos ir daudz vitamīnu, aminoskābju un minerālvielu - īpaši daudz dzelzs, kālija, kalcija, magnija un fosfora. Mūsdienās augļus izmanto sirds un asinsvadu sistēmas slimību, elpvadu slimību un pat audzēju gadījumos. Vīģes augļi iznīcina zarnu trakta parazītus, palīdz traucētas vēdera izejas gadījumos. Augļi veicina vielmaiņu.

20150812120732-17761.jpg

Vīģes koks ir ļoti pieticīgs augšanas apstākļu ziņā. Šie koki var augt vistrūcīgākās augsnes vietās, pat klinšainos apgabalos, bet vislepnākie koki, protams, izaug upju ielejās, kur ir pietiekams mitrums. Vīģes koks sāk ražot augļus 2.-3. gadā pēc iestādīšanas. Koka mūžs var ilgt no 30-60 gadiem, bet īpaši labvēlīgos apstākļos pat vēl ilgāk.

Vīģes koki ir īpaši ar to, ka ražu dod divas reizes sezonā - vēlā pavasarī/agrā vasarā un vēlā vasarā/agrā rudenī. Augļus svaigā veidā ieteicams izlietot dažu dienu laikā pēc novākšanas.

Latvijā ir salīdzinoši grūti iegādāties labas un svaigas vīģes, bet reizēm veikalu aukstajās vitrīnās šie augļi parādās gan. Žāvētas vīģes saglabā visas savas vērtīgās īpašības, tāpēc droši vari iekļaut tās savā ēdienkartē visa gada garumā. Bet, ja esi nokļuvusi īstajā ražas sezonā Vidusjūras reģiona zemēs, kur tiek audzētas vīģes, noteikti nobaudi tās svaigā veidā - lēni un kārtīgi izbaudot saldo augļu veselīgās sēkliņas.

20150812120627-15787.jpg

No vīģēm gatavo ievārījumus un džemus, vīnu. Vīģes izmanto svaigā, žāvētā un konservētā veidā, desertos, salātos un pie gaļas ēdieniem.

20150812115712-29233.jpg

Ar sieru un granātābola sēklām pildītas vīģes

Nepieciešams: Vīģes, svaigais siers, medus, sāls, pipari, granātābolu sēklas, dilles

Pagatavošana: Notīrītas vīģes krusteniski iegriež no augšpuses līdz augļa vidum. Sieru sajauc ar medu, sāli, pipariem. Iepilda katrā vīģē aptuveni 1 tējkaroti masas. Dekorē ar granātābolu sēklām un dillēm.

Attēli no www.pinterest.com

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Ciao 13. augusts 2015 13:50 nosiguldas

Turcijā svaigas vīģes neēdi?

nosiguldas 13. augusts 2015 11:46

Cik garšīgas ir vīģes es uzzināju Turcijā. Tur saulē žāvētas vīģes ir vienkārši dievīgas. No turienes atvedu arī vīģas koka saknīti, kas tagad aug man uz palodzes kā mazs kociņš.

Nymph 12. augusts 2015 16:42

Ļoti garšo vīģes - gan svaigas, gan žāvētās, tomēr svaigas Latvijā NEKAD neesmu redzējusi kaut tuvu tam, kā tām būtu jāgaršo. Horvātijā paveicās būt tad, kad bija tieši vīģu laiks - ēdu tās kā traka, bet pēc tam atliek vien ilgoties pēc šīs garšas vai samierināties ar žāvētām vai ievārījumu :)

Ciao 12. augusts 2015 13:29 Catwoman

nu izvēle ir vienmēr.. ;)

Linduchy 12. augusts 2015 13:23 pece

Labi, ka man ābolu šogad tiiik daudz, ka atkal varēšu barot apkārtnes mežacūkas :D

pece 12. augusts 2015 13:19 Catwoman

Jā, latvijā svaigas vīģes lielākoties garšo briesmīgi :D būs jāēd āboli!

pece 12. augusts 2015 13:19

Žāvēto augļu lielākais mīnuss ir tas, ka lielāko daļu no tiem, pirms žāvēšanas un žāvēšanas procesā apsmidzina ar cukura sīrupu, tā audzējot svaru. Mans trakākais atklājums, ka piem žāvētas aprikozes balina, jo dabīgi tādas smukas oranžas žāvējot nemaz nesanāk.

Linduchy 12. augusts 2015 13:18 VIT@

Protams, svaigiem augļiem un ogām cita garša, bet mums LV jāsamierinās ar to, kas ir un kad ir (angel)

Ciao 12. augusts 2015 13:11 Catwoman

man vispār ne visai patīk žāvēti augļi... ar retiem izņemumiem kā akcents kaut kur..

Linduchy 12. augusts 2015 12:45 VIT@

(Y) Forši tev :)
Es žāvētās vīģes paturu ūdenī, tikai tad ēdu, lielais saldums tā bik mazinās :)

Ciao 12. augusts 2015 12:33

Mums kā reiz vīģu laiks sācies, ēdam katru dienu.. gan salātos, gan kā desertus :) Ļoti garšo svaigas vīģes, žāvētas gan ne visai, par saldu.