Ēdam veselīgās ogas- kazenes!

sandrulish
sandrulish 14. augusts 2010 19:14
7036

Sveikas mīļās dārzniecītes. Tā kā karstās dienas ir jāizmanto lietderīgi, tad daudz laika pavadu pie ūdeņiem ar ģimeni un mazāk pa dārzu!

 

Dārzā pagaidām tik novācu gurķu ražu un samarinēju pagraba krājumiem, bet kartupeļu ražu vēl tik vāksim, bet pagaidām ēdam un gatavojam dažnedažādās ogas!!!

 

Šoreiz stāstīšu par ļoti veselīgām odziņām- kazenēm, kuras salasījām omes dārziņā, jo mūsu dārzā ir sastādīti tik jaunie stādiņi un ražu ceram sagaidīt nākamgad...

 

Ogas ēdām svaigā veidā, kā arī savārīju pāris burciņas ievārījuma priekš bērna.

 

 

Tātad interesanti fakti par šīm odziņām:

 

• tāpat kā avenes, kazenes pieder pie rožu dzimtas, to dzimtene ir Ziemeļamerika un Eirāzija.

 

• zināms vairāk nekā 2000 kazeņu veidu, ieskaitot savvaļas un kultivētās. Netrenēta acs ne vienmēr spēj atšķirt kazenes no avenēm, jo arī avenes mēdz būt melnas, savukārt kazenes – ne tikai melnas, bet arī sarkanas.

 

• kad tiek lasītas kazenes, ogas atdalās reizē ar ziedgultni, pie kuras turas sulīgie kauleņi; avenēm tā nav.

 

•daudzus gadsimtus kazenes bija pazīstamas ar savām ārstnieciskajām īpašībām. Senajā Grieķijā ārsti izmantoja lapas, saknes un ogas, lai ārstētu sāpošu kaklu, podagru, iekaisušu kuņģi un brūces.

 

• kazenes ir bagātas ar A, C un E vitamīnu, tās satur kāliju, varu un magniju.

 

•ogas satur apmēram 8% cukura (galvenokārt glikozi un fruktozi) un 1,8% pektīnvielu. Kazeņu lapas ir bagātas miecvielām (22–24%).

 

 

 

  • kazenes izmanto svaigas, no tām gatavo marmelādi, sulas, vīnu un liķieri, kā arī dažādus ēdienus. Tēja no kazeņu lapām ir tradicionāls līdzeklis, ja streiko kuņģis; tā attīra asinis.

 

• kazeņu sulu var lietot, ja ir bronhīts, ginekoloģiskas saslimšanas, ekzēma, stomatīts un citas kaites. Sulu no svaigām lapām lieto kā urīndzenošu līdzekli, ja ir mazasinība, arī kā nomierinošu līdzekli.

 

•sezonas beigās kazenes parasti kļūst cietas, skābas un ar lielu daudzumu kauleņu. Kazenes ir vienkārši sasaldēt un uzglabāt. Lai tās labāk saglabātu, ieteicams ogas izkārtot vienā kārtā, lai tās būtu atstatus cita no citas.

 

Kā jau minēju, mēs saēdāmies ogas svaigā veidā, bērnam ļoti garšoja, un vel savārīju ievārījumos. Sasaldēšanai paredzētās odziņas arī tomēr tika apēstas...

 

Tekstā izmantots:

www.nra.lv

foto no personīgā arhīva

 

 

Vai jums garšo kazenes???

 

Vai jūs šogad esat saēdušies daudz kazeņu lai pietiktu vitamīnu visai ziemai???

 

Ar vasarīgiem sveicieniem, Sandra.

 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
19. augusts 2010 23:42

Uhhh es sapnoju par kazeneem !!

sandrulish 14. augusts 2010 20:32

agy-
kazenes ir vienas no veselīgākajām odziņām-
bērniem būs ziemā papildus vitamīni!!!!!
")")")

sandrulish 14. augusts 2010 20:32

dace-
laimīgie, mums gan te nevienam viņu nav, un tad visi kaimiņi savākušies šogad stādiņus no mūsu omes, lai sastādītu sev dārziņā...:D arī mēs...

Aggie 14. augusts 2010 19:57

...man kazenes kā nezāles aug, man bērni tās lasa un ēd, bet es ne, jo negaršo...

14. augusts 2010 19:41

Mums pat stādīt viņas nevag,lauku mājām apkārt ir iestādītas koku rindas kā jau tas agrāk ir bijis pieņemts.Tagad koki ir lieli un starp viņiem ir saaugušas kazenes,čupām:)Bet gatavojuši gan mēs nekad no viņām neko nēsam tikai tāpat paēšanai!