Dzērvenītes mākoņos

Autors: lauritta123, 2012. gada 5. novembris, 13:16:48
Dzērvenītes mākoņos

Straujiem soļiem tuvojas Latvijas neatkarības proklamēšanas diena, un, ja ir plānots to svinīgi atzīmēt, piedāvāju palutināt svaus mīļos ar gardu un gaisīgu svētku ruletīti "Dzērvenītes mākoņos". 

Sastāvdaļas biskvītam:

7 olas

3 ēd.k. smalko kviešu miltu

1 glāze (apm. 250ml) cukurs

1/2 tējk. sāls

2 tējk. kukurūzas ciete

1/3 nelielas bietes (3 ēdamkarotes vārīta biešu biezeņa)

Katliņā liek vārīties sagrieztu mazos kubiciņos 1/3 daļu bietes.  Tiklīdz gabaliņi mīksti, liek atsevišķā traukā un sablenderē vai sarīvē uz smalkākās rīves.

Olas - pirms biskvīta gatavošanas kādu laiku jāpatur istabas temperatūrā, lai nav ledusaukstas. Tad ņem 2 traukus. Vienā no tiem atdala olu baltumus (uzmanīgi jāseko līdzi, lai pie olu baltumiem nenonāktu ne kripatiņa dzeltenuma). Traukā, kur dzeltenumi, pievieno glāzi cukura, pustējkaroti sāls, saputo. Baltumiem pievieno kukurūzas cieti un puto, kamēr trauku var apgriezt otrādi un baltie putu mākoņi nekrīt no trauka ārā.

Saputotajos dzeltenumos pievieno biešu biezeni (3 ēdamkarotes) un pašās beigās uzmanīgi ar putošanas slotiņu iecilā saputotos olu baltumus.

Pannā ieklāj cepamo papīru un diezgan plānā kārtā ielej saputoto masu. Izlīdzina.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem un cep apmēram 10-15 min, tiklīdz biskvīts top zeltaini brūnganu virsu. Ņem no krāsns ārā, ļauj atdzist un virsmu viegli pārziež ar atlikušo biešu biezeni (izmantoju plakano pārtikas otu, bet var ar marlītes gabaliņu - piesūcināt un iekrāsot biskvītu) . Tad biskvītu sarullē kopā ar cepamo papīru, pārtin rullīti ar pārtikas plēvi un liek atdzesēties ledusskapī vismaz uz 15 min. Biskvīts būs sagatavots, nelūzīs, rullējot. Tikmēr gatavo pildījumu.

Sastāvdaļas pildījumam:

300 g saldā krējuma

200 g biezpiena

1/2 glāze cukura

1 ēd.k. vaniļas cukura

2 ēd.k. pārtikas želatīna

Dzērvenes (dekorēšanai izmantoju saldētās, pildījumam - svaigas, kas tiek uzglabātas novārītā ūdenī stikla burciņās ledusskapī).

Saldo krējumu saputo ar cukuru, uzbriedinam želatīnu (sākumā - pārlejot ar remdenu ūdeni, tiklīdz granulas uzbriedušas, liek trauku karstā ūdens peldē).

Putukrējumā ar putošanas slotiņu viegli iecilā biezpienu, pievieno vaniļas cukuru un atdzesētu (var būt viegli remdens) želatīnu. Samaisa un atstājam uz brīdi, lai masa sāk viegli saželēt (paliek stingrāka)

Ņem no leduskapja biskvītu, rullē vaļā, uzmanīgi atdalot no cepamā papīra un pilda putukrējuma – biezpiena masu (1/3 daļu masas atstāj garnēšanai - to paturam istabas temperatūrā), beram dzērvenes, rullējam. Sarullētu atkal notin ar pārtikas plēvi, varam ievietot kvadrātveida formā, ja ir vēlēšanās un ar spiedi tur vismaz 10-20 min. ledusskapī, lai masa ievelkas un sablīvējas kopā ar biskvītu.

Tikmēr var pagatavot dekoriņus no baltās šokolādes - katliņā ber salauztu gatavo šokolādi (var arī izmantot brūno vai melno), karsē ūdens peldē. Tiklīdz masa vienmērīgi izkususi (ik pa brīdim jāpamaisa kausēšanas laikā), lej to uz izklāta cepamā papīra dažādās formās - kā lāsītes vai vienkārši šļakatas. Man izdevās izliet šokolādes sētiņu.

Noslēgums. Ruletītes virsmu vienmērīgi noziežam ar atlikušo putukrējuma-biezpiena masu. Tā labi līp, bet jārēķinās, ka uz atdzisušās ruletītes ātri saželēs, tāpēc, tiklīdz uzklāta, pēc iespējas ātrāk jādekorē ar dzērvenēm. Tās ļoti labi pielīp un nekrīt nost. Dekorē ar šokolādi.

Lai labi garšo!

Priecīgus svētkus, Latvija!