Diena: Kā veselīgi paēst birojā?

30. marts 2015 00:00
3413
Ēst gribētāju rindas kafejnīcās sarukušas līdz minimumam. Ieekonomēt uz pusdienu rēķina var, ņemot uz darbu paša gatavotu ēdienu no mājām. Kā sagatavot uzturvielām bagātu maltīti cilvēkiem, "neatejot no virpas" birojā?

Vairāk dārzeņu salātu

Rolands Rudzāts, restorāna Gutenbergs šefpavārs.

 

Pusdienas kafejnīcā atbalstu kaut vai tāpēc, ka man savtīga interese, vēlos, lai nāk apmeklētāji. Taču saprotu arī ekonomisko situāciju – algas mazas, un trīs lati katru dienu pusdienām lielākajai daļai cilvēku nav pa kabatai. Šovasar arī laiks ir tik karsts, ka nemaz negribas sātīgi ēst. Vēl viens iemesls – bieži vien nevar skaidri zināt, cik daudz tauku izmantots citu gatavotā ēdienā, vai nav pārcepts un pārsālīts. Mājās var sagatavot lētāk, un tāds ēdiens būs svaigākas. Ja vēl darba devēji parūpējušies par nelielu ēdamistabu, mikroviļņu krāsni un ledusskapi birojā, tad mierīgi var iztikt bez siltām pusdienām. Es iesaku šajā laikā vairāk ēst svaigu dārzeņu salātus. Strādājošiem noteikti iesaku iegādāties ēdiena kārbiņas, kurās ērti var paņemt līdzi produktus pusdienām darba vietā.

 

Viens variants – paņemiet uz darbu līdzi kārbiņā veselu gurķi, tomātu, kādu puķkāpostu, kādu diļļu stiebriņu un jogurtu bez garšas. Pusdienlaikā dārzeņus sagriež, virsū uzlej jogurtu, un salāti gatavi.

 

Otrais variants – es ieteiktu iepriekšējā dienā, gatavojot vakariņas, uztaisīt vairāk un nākamajā dienā ņemt līdzi to, kas paliek pāri. Mājās gatavotus vakardienas makaronus vai rīsus, vai griķus un kotleti, vai pankūkas ar pildījumu izmanto siltajām pusdienām. Darbā gan produkti obligāti jāieliek ledusskapī.

 

Ir arī trešais variants – sviestmaize. To no rīta var ātri pagatavot, izmantojot dārzeņus, sieru, šķiņķi, vārdu sakot, visu, kas ir pie rokas. Nevajag gatavot sarežģīti. Sviestmaizi var ēst gan kā karstmaizi, gan arī bez karsēšanas mikroviļņu krāsnī. Tā būs vienādi garšīga, bet veselības dēļ ieteiktu vairāk izmantot tomātu, gurķi, sieru ar mazāku tauku saturu, vistas filejas šķēli, bet pašu riku griezt plānāku, turklāt vēlams izmantot nevis baltmaizi, bet sēkliņmaizi vai rupjmaizi. Ātri un ērti gatavojamas ir saknes (kartupeļi, burkāni, brokoļi). Tos noblanšē, uzrīvē pa virsu sieru un kastītē iekšā. Mikroviļņu krāsnī siers sāks kust, viss būs svaigs un garšīgs kā mājās.

 

Tase kafijas nekaitēs

 

Arī dietoloģe Lolita Neimane pārliecināta, ka pusdienās var neēst siltu ēdienu. "Ņemt līdzi kārbiņā sev gatavotu ēdienu uz darbu ir daudz veselīgāk nekā ēst pusdienas ēdnīcā. Taču, ja darbavietā ir mikroviļņu krāsns, sildīt var arī zupu.

 

Pusdienu ēdienkartē ieteiktu iekļaut dārzeņus vai augļus. Ērti un viegli ir tos gatavot uz biezpiena bāzes, pievienojot kefīru vai lakto. Uz vietas visātrāk pagatavojamie salāti būs sagriezts Pekinas kāposts, tomāts, var pievienot citrona sulu. Slodzei un stresam noder ogļhidrātiem bagāta pārtika. Nav nekādas vainas, ja darba dienas laikā tiek izdzerta krūze kafijas un apēsts kāds gabaliņš melnās šokolādes."

 
Avots:Tekla Šaitere 
Diena 
 
Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
25. jūlijs 2010 17:07

Jūs līdze ņemējas ,šonedēļ mikrenē iebāzāt zivi un smirdēja visa Vecrīga

aranza 21. jūlijs 2010 00:20

šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, bet darbā manas mīļākās līdzpaņemtās pusdienas bija Rīgas dzirnavnieka griķu putra + mājas siers ciba. Nu vismaz es mēli varu norīt, kā man garšo tā kombinācija :)

20. jūlijs 2010 20:47

es arī parasti pusdienoju darbā, ņemot līdzi vakariņu pārpalikumus vai salātus, vai biezpienu un kādu maizīti.

20. jūlijs 2010 15:03

taa biju es :)

20. jūlijs 2010 15:03

es ta arii daru, tagad retaak drusku vasara, jo mazaak eest prasaas, bet principaa, njemu liidzi no maajaam gatavotu eedienu, vai nu tas ir daarzenju sauteejums, kas tikai jaauzsilda mikrenee vai taa ir zupa, ko panjemu pavisam reti lidzi, bet ir gadiijies :) vai tie ir svaigie salaati, kurus sagriezu no pasha riita. un esmu labi paeedusi un apmierinaata :) vienmeer darbaa staav 5 graudu paarslu putra, ja nu aizmirstaas panjemt liidzi, tad uztaisu to :)