Deserts - "Pavasara simfonija"

taschinka
taschinka 16. marts 2014 14:33
2682

Ja runa iet par pārsteigumu,tad tas var būt gan klasisks,visiem zināms,gan neparasts,kaut kas oriģināls.

Tādēļ es ņēmu klasiskas garšas nepārspējamos franču desertus,piemetu savas neparastās sastāvdaļas,lai radītu oriģinālu pavasara buķeti uz šķīvja.

Man jau šķiet,ka šī recepte paliks atmiņās gan ieraugot,gan izlasot,gan nobeigumā nobaudot.

Līdz ar to pārsteiguma deserts pēc pilnas programmas.

Tā kā recepte ir reāla improvizācija un uz doto brīdi vienā eksemplārā tik bijusi radīta,ņemiet par labu kā ir.

Protams,vienmēr ir pie kā piestrādāt,visādi sīkumi,lai viss būtu perfekti.Tomēr kopumā recepte ir izdevusies kā plānoju.



Sastāvdaļas spinātu saldējumam (franču deserts -parfait):

65g svaigas spinātu lapas

260ml saldais krējums 35%

1 laims

pāris piparmetras lapiņas

4 ēd.k cukurs

1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs,perfeta vaniļas garša un aromāts

3 olu dzeltenumi

 

Sastāvdaļas biešu kēksiem (Le fondant au chocolat):

2 olas

1 olas dzeltenums

100g melnā šokolāde

50g sviests

60g vārīta sarkanā biete

50g cukurs -mans iecienītākais ar savu aromātu Dansuker farīna cukurs

40g milti

 

Sastāvdaļas ķirbja sukādēm:

riekstu ķirbis

150ml ūdens

5 ēd.k cukurs

šķipsniņa citronskābe

1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs

 Pasniegšanai -svaigas ogas un zaļad lapiņas,izmantoju spinātus un  pūdercukurs.

 

Gatavojam saldējumu:

Olas dzeltenumiem pievienojam 2 ēd.k cukuru,ar putojamo slotiņu izmaisam.

20140316141537-98478.jpg

 

Pielejam 60ml saldo krējumu,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam nepārtraukti maisot līdz sabiezē.Atdzesējam.

20140316141558-16257.jpg

 


Ņemam svaigas spinātu lapas un laimu.

20140316142128-46397.jpg

 

Laimam norīvējam miziņu un izspiežam sulu.

Spinātu lapām noraujam kātiņus,Liekam traukā spinātus un laima sulu,kārtīgi sablenderējam.

20140316142140-38509.jpg

 

Atlikušo saldo krējumu putojam ar palikušo cukuru līdz izveidojas putukrējums.

Vārītajā krēmā,kas atdzisis iemaisam spinātu biezeni.

Putukrējumā ieputojam vaniļas cukuru un spinātu krēmu.

20140316142155-19990.jpg

 

Pildam porciju traucinos un liekam saldētavā uz vismaz 3 stundām.Var turēt arī ilgāk.

20140316142204-92251.jpg

 

Gatavojam sukādes:


Ķirbi ar mizojamo nazi sagriežam šķēlēs.

20140316142233-89064.jpg

 

Pannā liekam cukuru un ūdeni uzvāram līdz izšķīst cukurs.Pievienojam vaniļas cukuru un citronskābi.Liekam iekšā ķirbja šķēles.

Vāram uz nelielas uguns zem vāka līdz ķirbis kļūst caurspīdīgs.

20140316142308-39320.jpg

 

Tā lāk pārliekam ķirbja šķēles uz cepamā papīra un žāvējam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns ap 15 minūtēm.

20140316142322-12754.jpg

 

Līdz kļūst spīdīgas kā sukādes.

20140316142336-17090.jpg

 

Pēdējais solis-fondans:

Trauciņā liekam šokolādi,kas satur vismaz 70% kakao.

20140316142357-11148.jpg

 

Pievienojam sviestu un ūdens peldē izkausējam.Liekam malā,lai atdziest.

20140316142409-19784.jpg

 

Vārītu sarkano bieti sagriežam un sablenderējam.

20140316142642-10214.jpg

20140316142657-64715.jpg

 

Olas un vienu dzeltenumu liekam bļodā,pievienojam farīna cukuru.Farīna cukurs dod gan skaistu brūnu krāsu,gan burvīgu garšu un aromātu.Visu ar dakšiņu izmaisam līdz viendabīgs.

20140316142714-30542.jpg

 

Olu massā iemaisam atdzisušo šokolādi/sviestu.

20140316142729-24408.jpg

 

Tad pievienojam biešu bizeni,izmaisam.Ieguvām skaistu brūni,sarkanu massu.

20140316142744-76904.jpg

 

Iesijājam miltus,izmaisam līdz viendabīga mīkla.Mīkla sanāk tāda tekoša.

20140316142756-54487.jpg

 

Formiņas vai tasītes iesmērējam ar sviestu un apberam ar miltiem,ieliekam saldētavā.

Vislabāk izmantot keramiskās formiņas,tādēļ ņēmu mazas kafijas tasītes,jo formiņas tik mazas nav.

Lejam formiņās mīklu.

20140316142809-88506.jpg

 

Liekam ierpiekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem ap 7-10 minūtēm.

Tā kā man grādus nerāda,es cepu 7 minūtes uz vienkārši lielas uguns ,tad uzmetu aci,novērtēju un cepu vēl pusotru minūti,jo uz šo laiku maniem kēksiem virspuse vēl nedaudz bija jēla.

Te ir jāpiešaujas pie savas cepeškrāsns un jāpierod kāda izmēra formiņās kāds cepšanas laiks nepieciešams.

Vieglāk ir tiem,kam tomēr grādus rāda.Bet nav neiespējami arī kā manā gadījumā.

Tā kā mans gatavošanas laiks bija 8 ar puss minūtes.Izņemam no cepeškrāsns un nedaudz ļaujam padzist,kādas 5 minūtes.

20140316142822-89822.jpg

 

Šķīvi aplejam ar šokolādi,novelkam ar dakšiņu.Vienā malā liekam saldējumu,citā kēksu.

Dekorējam ar ķirbja sukādēm,svaigām ogām un spinātu lapiņām.

Kēksu apkaisam ar pūdercukuru.

20140316142839-35281.jpg

 

Man jau pašai šis eksperiments ļoti patīk.Gan vizuālais sanācis kā plānots,gan garšu buķete ir satriecoša.

20140316142851-52443.jpg

 

Šis noteikt ir tas deserts ko vēlētos pasniegt ciemiņiem,lai pārsteigtu.Pārteigumi būtu divi:

1.Lieliskas garšas katrā deserta sastāvdaļā.

2.Pārsteigtu arī sastāvdaļu saraksts.

20140316142903-98373.jpg

 

Fondants izdevies lieliski.Izdevās saglabāt šo biešu sarkano toni  nesabojājot kēksa konsistenci.Lieliski iztek lavīna.

20140316143003-30190.jpg

 

Šis ir tas,kas garšos kā lielākiem tā mazākiem.

20140316143016-22487.jpg

 

Manuprāt,ķirbja sukādes labi papildina šo krāsu gammu.Ēdot it nemaz nezinās,ka tas ir ķirbis.

20140316143029-51701.jpg

 

Un diezgan dīvainais saldējuma sastāvs ir varengards.Ja nezin sastāvu,tad izceļas laims un piparmētra kremīgā,maigā garšā.

20140316143041-70648.jpg

 

20140316143102-56987.jpg

 

 Esmu apmierināta ar gala rezultātu.Gan par katru sastāvdaļu atsevišķi,gan par kopējo ainu uz šķīvja.

20140316143121-68683.jpg

 

 

 

 

 

Meklējam Desertu karalieni!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Nikte 17. marts 2014 17:32

Pēc taviem saldajiem,manu cepumu kūka nobāl :D

taschinka 17. marts 2014 11:48 kalliope

Būtībā šo recepti es speciāli gatavoju māmiņu klubam,šeit iesūtīju vairāk,lai padalītos,tā kā var arī neieskaitīt kā konkursa recepti,ja tas ir ne pēc noteikumiem.

taschinka 17. marts 2014 11:46 kalliope

Kopumā šis deserts nemaz neaizņem daudz laika.Kēksi gatavojas ātri,nav ne jāputo,tik viss jāsamaisa un cepas līdz 10 minūtēm.saldējums ar nav ilgi un sarežģīti,vien jāgaida līdz sasaldēsies.
Uzcept pankūkas būs ilgāk.

kalliope 17. marts 2014 11:37

deserts izskatās lielisks, vienīgais, kas man šķiet ne īsti pieņemami - piedalīšanās ar vienu recepti divos konkursos (te un MK)
un jā, pagatavošana arī ir gana laikietilpīga, lai to gatavot atļauties varētu, šķiet, tikai mājsaimniece bez bērniem/ar lieliem bērniem. bet - katram savi hobiji - prieks, ka esi atradusi to, kas patiesi interesē un padodas (Y)

Kerstyna 17. marts 2014 09:12

Izskatās jauki.. darbs milzīgs,,, mans slinkums saķer sirdi un nokrīt....
Esmu vieglo, ātro desertu piekritēja. Un katram savs "klikšķis" uz kaut ko, es labāk noadu zeķi, kā vāru krēmu, bet Taschinka uzbur kaut ko netverami lielisku. (F)

Cerīte 17. marts 2014 08:25

Visu kopā netaisīšu nekad ,bet atsevišķi noteikti pamēģināšu.Bet mani uzrunā Tava apņēmība ēdiena gatavošanā,gandrīz vai skau dība .

pece 17. marts 2014 07:37

Izskatās intersanti un drosmīgi. Bet ne manai gatavošanai - par sarežģītu. Ja kāds servētu, noteikti netteiktos pagaršot!

Franču ne franču, itāļu, ne itāļu, man jau šķiet tā, ka konkrētā vārdā ēdienu sauc tikai tad, ja tas satur tikai tradicionālas sastāvdaļas un gatavo pēc tradicionālas receptes, pārējais vienkārši ir kaut kas cits - ne labāks, ne sliktāks.......... vienkārši citādāks ;)

vecsprofils 16. marts 2014 22:36

Pilnmēness? :D
Recepte tiešām sarežģīta un izskatās garšīgi. Piesakos būt par degustatori, nevis pavāri :D (Y)

Linduchy 16. marts 2014 20:52 Ema

(Y):)

Emmy 16. marts 2014 20:51 Linduchy

Vismaz es esmu tāda kāda es esmu , necenšos uzlekt augstāk par vienu vietu :D
Da nu, nav vērts - nepiesārņosim jauko receptes blogu ;)

VesmaSk 16. marts 2014 20:50

Vienmēr apbrīnoju tos, kuri var pusi dienas ņemties ap kaut kādu traku saldēdienu - putodami, rīvēdami, blenderēsami, kausēdami ūdens peldē, cepdami, karamelizēdami utt. Un pēc tās trakās ņemšanās, uzliek tādu mazu čupiņu uz šķīvja un....? Man kā strādājošajai proletariāta pārstāvei patīk vienkāršas un ātras, bet ne mazāk garšīgas lietas....Bet šo gribētos vismaz nogaršot, kaut dažas sastāvdaļas galīgi neuzrunā...

Linduchy 16. marts 2014 20:48 Ema

Tavs valodas prastums ''skrāpē'' acis :D

VIT@ 16. marts 2014 20:27

nu tas nav nekas jauns.

Emmy 16. marts 2014 20:24 VIT@

Es ne tikai ēdienus varu nosaukt nesmukos vārdos ;)

VIT@ 16. marts 2014 20:21

ir tik daudz vārdu , bet tieši pie ēdiena bloga izmantot ne pārāk pieklājīgus vārdus, tas liekas skumīgi.

Emmy 16. marts 2014 20:13

Sūdu arī var nosaukt kaut kādā gudrā franču, itāļu, amerikāņu nosaukumā - bet tas nemaina to, ka tas ir sūds... ko es ar to vēlos pateikt - nav svarīgs kāds nosaukums ēdienam, galvenā ir garša! ;)
Recepte gana sarežģīta, nemaz nemēģināšu atkārtot, zinu ka nekas labs nesanāks - nav ko cūkoties :)

Linduchy 16. marts 2014 20:04 taschinka

Pareiz, nav ko strīdēties - tā ir tava recepte, tavs redzējums par to, tāpēc vai nav vienalga, ko citi padomās. Kritizētāji atradīsies vienmēr, bez kritikas (objektīvas) nav virzības izaugsmei ;)

VIT@ 16. marts 2014 20:00

un vēl nosaukumā bija domāts simfonija ?

VIT@ 16. marts 2014 19:53 taschinka

Strīdēties nav nepieciešams... man tomēr franču virtuve ir ļoti tuva tāpat kā itāļu, tamdēl parfait būtu labāk aizstāt semifreddo (kas ir itāļu pa pusei saldējums), jo franču parfait tiek klāt likts alkohols vienmēr (tamdēl parfait pēc struktūras sasalšanas rezutltātā jābūt ar ledus gabaliņiem, ja jau pavisam aizejam niansēs), atšķirībā no itāļu semifreddo, kas ir krēmīga sasaldēta konsistence. Kopumā interesantas receptes, es gan būtu izvēlējusies katru ēdienu prezentēt atsevišķi, jo piekrītu Niktei, kopā izskatās visa kā par daudz, ne tikai ēdienā, bet arī krāsās un kompozīcijā.

taschinka 16. marts 2014 19:34

Vispār jau es arī skatījos franču receptes un tur ir nosaukums aukstajam ,saldētajam desertam parfait.Bet tā kā 100% nēesmu pārliecināta,tad nestrīdos par to,kas ir vai nav pareizi.

Linduchy 16. marts 2014 19:21 VIT@

Ja piekasās, tad vispār jau nav nekas nepareizs...
Franču Parfait var būt tāds, kādu piedāvā Taschinka, savukārt ASV Parfait piedāvā kārtojuma veidā

VIT@ 16. marts 2014 17:15

Mazliet palabošu, tas ko sauc par parfait, nav gluži pareizi, tas būtu ja gribas pielīdzināt kādam skaistam nosaukumam, tadsemifreddo, kas ir gandrīz kā saldējums. Parfait nozīmē kārtojums, traukā pa kārtām salikts, rieksti, jogurti utt...

taschinka 16. marts 2014 16:55 Nikte

Man šķiet,ka izskatās par daudz ne tādēļ,ka divi deserti vienā traukā,bet tādēļ,ka tik daudz sastāvdaļu un krāsu.Jo būtībā klasisko fondanu pasniedz ar saldējumu un svaigām ogām.

Nikte 16. marts 2014 16:33

Tā forši,bet manuprāt katru saldo var atsevišķi pasniegt,jo izskatās,ka uz šķīvja visa kā par daudz ;)