Sastāvdaļa mīklai uz 24cm diametra formu:
100g sviests
1 olas baltums
ap 1/2 glāze cukurs
25ml piens
5g svaigais raugs
50g mandeles
1/2 tēj.k cepamais pulveris
ap 200g milti
Sastāvdaļas citronu krēmam:
2 citroni
4 olu dzeltenumi
100ml saldais krējums jebkura treknuma
mandeļu esence
2 slīpētas ēd.k kukurūzas ciete
ap 6 ēd.k cukura vai pēc garšas
Sastāvdaļas bezē:
3 olu baltumi
šķipsniņa sāls
ap 1/2 glāze cukurs
vaniļas cukurs,ja vēlas
Gatavojam mīklu:
Sviestu,kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru.Ieputojam olas baltumu.
Pienā izsķīdinam raugu un arī ieputojam sviestā.
Mandeles,kas iepriekšs apgrauzdētas un sablenderētas putojam sviesta maisījumā.
Tālāk seko cepamais pulveris un milti.
Miltus beram pakāpeniski maisot,mīcot.Tiklīdz mīkla vairs nelīp pie rokām un ir viegli mīcāma,tad milti gana.
Gatavā mīkla ir maiga,tā nav cieta,miltaina.
Ja izmantojam formu,kurai nav noņemamas malas,ieklājam apakšā cepamo papīru un sānus iesmērējam ar sviestu.
Kārtojam formā mīklu,izlīdzinam ar augstām maliņām.
Sadurstam mīklas dibenu,lai nepiepūšās cepoties.
Lai malas nenoslīd cepoties,ieklājam cepamo papīru,kam uzberam zirņus vai pupiņas,tomēr var arī vienkārši izveidot no folija tādu maliņu,kas cepoties mīklas maliņas pietur.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem 10 minūtes,tad noņemam mūsu ieklāto cepamo papīru vai foliju un cepam vēl ap 10 minūtēm ap 180 grādiem,vai līdz mīkla izcepas sausa,viegli brūna.
Gatavojam citronu krēmu:
Vienam citronam norīvējam miziņu.No abiem izspiežam sulu,man sanāca 110ml.
Citronu sulu,saldo krējumu,olas dzeltenumus,cukuru un cieti samaisam līdz viendabīgai konsistencei.
Liekam karsēties uz nelielas uguns nepārtraukti maisot ap 10 minūtēm līdz krēms sabiezē.Nogaršojam cukura daudzumu,to varam pievienot pēc garšas.
Piepilinam mandeļu esenci pāris piles.
Krēmu lejam uz izceptās mīklas.
Gatavojam bezē:
Olas baltumus sākam putot ar šķipsniņu sāli,pakāpeniski ieputojam cukuru.Putojam līdz stingrām putām līdz cukurs izkūst.
Olas baltumus kārtojam uz citronu krēma.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 150 grādiem ap 15-20 minūtēm līdz bezē virspuse ļoti viegli apbrūnē un sacietē.
Bezē lr jābūt tā uzceptam,lai virspuse plana kārtiņā ir kraukšķīga,bet pārējā daļa maiga kā suflē.
Atdzesējam.
Protams,cepot šādu pīrāgu ideāli ir izmantot formu ar noņemamām malam,jo skaisti izņemt pīrāga gabaliņu būs grūti.
Lūk,kāds gabaliņšs......
Mīklai un bezē kārtai ir jābūt salīdzinoši saldai,lai labi saderētu ar skābo citronu krēmu.Kaut citronu krēms ir saldskābs un tajā nav maz cukura,tomēr skābums dominē,bet man tas loti patīk.
Burvīgs pīrāgs....
Ar karoti izveidojam valnīšus,lai skaistāk izskatās.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 150 grādiem ap 15-20 minūtēm līdz bezē virspuse ļoti viegli apbrūnē un sacietē.
Bezē ir tai jābūt tā uzceptai,lai virspuse plana kārtiņā ir kraukšķīga,bet pārējā daļa maiga kā suflē.