Citronu pīrāgs ar bezē.

taschinka
taschinka 14. februāris 2014 08:49
7827

Sastāvdaļa mīklai uz 24cm diametra formu:

100g sviests

1 olas baltums

ap 1/2 glāze cukurs

25ml piens

5g svaigais raugs

50g mandeles

1/2 tēj.k cepamais pulveris

ap 200g milti




Sastāvdaļas citronu krēmam:

2 citroni

4 olu dzeltenumi

100ml saldais krējums jebkura treknuma

mandeļu esence

2 slīpētas ēd.k kukurūzas ciete

ap 6 ēd.k cukura vai pēc garšas




Sastāvdaļas bezē:

3 olu baltumi

šķipsniņa sāls

ap 1/2 glāze cukurs

vaniļas cukurs,ja vēlas



Gatavojam mīklu:

Sviestu,kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru.Ieputojam olas baltumu.

Pienā izsķīdinam raugu un arī ieputojam sviestā.

Mandeles,kas iepriekšs apgrauzdētas un sablenderētas putojam sviesta maisījumā.

Tālāk seko cepamais pulveris un milti.

Miltus beram pakāpeniski maisot,mīcot.Tiklīdz mīkla vairs nelīp pie rokām un ir viegli mīcāma,tad milti gana.

Gatavā mīkla ir maiga,tā nav cieta,miltaina.


20140214084254-69117.jpg



Ja izmantojam formu,kurai nav noņemamas malas,ieklājam apakšā cepamo papīru un sānus iesmērējam ar sviestu.

Kārtojam formā mīklu,izlīdzinam ar augstām maliņām.




Sadurstam mīklas dibenu,lai nepiepūšās cepoties.

Lai malas nenoslīd cepoties,ieklājam cepamo papīru,kam uzberam zirņus vai pupiņas,tomēr var arī vienkārši izveidot no folija tādu maliņu,kas cepoties mīklas maliņas pietur.

20140214084310-77926.jpg



Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem 10 minūtes,tad noņemam mūsu ieklāto cepamo papīru vai foliju un cepam vēl ap 10 minūtēm ap 180 grādiem,vai līdz mīkla izcepas sausa,viegli brūna.

20140214084326-93383.jpg



Gatavojam citronu krēmu:

Vienam citronam norīvējam miziņu.No abiem izspiežam sulu,man sanāca 110ml.

Citronu sulu,saldo krējumu,olas dzeltenumus,cukuru un cieti samaisam līdz viendabīgai konsistencei.

Liekam karsēties uz nelielas uguns nepārtraukti maisot ap 10 minūtēm līdz krēms sabiezē.Nogaršojam cukura daudzumu,to varam pievienot pēc garšas.

Piepilinam mandeļu esenci pāris piles.


Krēmu lejam uz izceptās mīklas.

20140214084341-67982.jpg



Gatavojam bezē:


Olas baltumus sākam putot ar šķipsniņu sāli,pakāpeniski ieputojam cukuru.Putojam līdz stingrām putām līdz cukurs izkūst.


Olas baltumus kārtojam uz citronu krēma.

20140214084505-97283.jpg



Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 150 grādiem ap 15-20 minūtēm līdz bezē virspuse ļoti viegli apbrūnē un sacietē.


20140214084524-40446.jpg

 

Bezē lr jābūt tā uzceptam,lai virspuse plana kārtiņā ir kraukšķīga,bet pārējā daļa maiga kā suflē.

 

20140214084604-98875.jpg

 

Atdzesējam.


20140214084620-26002.jpg



Protams,cepot šādu pīrāgu ideāli ir izmantot formu ar noņemamām malam,jo skaisti izņemt pīrāga gabaliņu būs grūti.

20140214084639-10660.jpg



Lūk,kāds gabaliņšs......

20140214084655-82025.jpg



Mīklai un bezē kārtai ir jābūt salīdzinoši saldai,lai labi saderētu ar skābo citronu krēmu.Kaut citronu krēms ir saldskābs un tajā nav maz cukura,tomēr skābums dominē,bet man tas loti patīk.


20140214084711-46715.jpg



Burvīgs pīrāgs....


20140214084726-42294.jpg




Ar karoti izveidojam valnīšus,lai skaistāk izskatās.


20140214084355-38651.jpg



Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 150 grādiem ap 15-20 minūtēm līdz bezē virspuse ļoti viegli apbrūnē un sacietē.

20140214084413-48407.jpg



Bezē ir tai jābūt tā uzceptai,lai virspuse plana kārtiņā ir kraukšķīga,bet pārējā daļa maiga kā suflē.


Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
ananke 16. aprīlis 2014 10:58

Šis pīrāgs ir mans jaunatklājums - noteikti izmēģināšu šo recepti!

kaisa 15. februāris 2014 12:51

shis ir mans milakais pirags.. ljoti laba garsha ;)