Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar jēra gaļas - burkānu mērci

inny
inny 30. maijs 2011 01:54
1774

Pēdējā laikā mūsmājās cieņā ir cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar visu miziņu vai rīsi, savukārt jēra gaļa nebija sen ēsta, tad nu šoreiz nolēmu pagatavot ko "ātru" un garšīgu, izmantojot jēra gaļu.

Nepieciešamie "izejmateriāli":

- kartupeļi ar visu mizu (gatavoju mazus kartupeļus, kuriem miza ir ļoti plāna. Tie gan neskaitās jaunie, bet ar tiešām plānu miziņu);

- jēra gaļa (šoreiz izvēlējos kakla daļas gaļu);

- burkāns;

- sviests;

- trekns piens (izvēlējos 4 % pienu);

- sāls, karijs;

- svaigais siers.

Rūpīgi nomazgātus un nosusinātus kartupeļus sagriezu šķēlēs, izkārtoju uz cepešpannas, pa virsu uzrīvēju sviestu, kamēr tas tikko no ledusskapja, uzbēru sāli un kariju (dēlam paredzēto cepeškrāsns daļu centos "neaizbērt" ne ar ko). Liku aptuveni 200 grādus karstā cepeškrāsnī. Ik pa laikam paskatījos, lai nepiedeg, jo man ir "niķis" - visu gatavoju "uz aci", ja vien recepte nav "no grāmatas" :) 

Kamēr kartupeļi gatavojas, pievērsos jēra gaļas - burkānu mērcei (klasisko mērci ar pienu un miltiem gandrīz nekad negatavoju, mums labāk garšo mērces, kas gatavotas, izmantojot treknu pienu un kādu no svaigajiem sieriem).

Gaļu patīrīju no cīpsliņām un sagriezu vidēja izmēra gabaliņos, saliku katliņā (tā saucamajā "saucepan"), pievienoju uz smalkas rīves sarīvētu burkānu, pielēju nedaudz vārītā ūdens un to visu sautēju.

Pa to laiku kartupeļi jau bija gatavi, taču tos atstāju turpat cepeškrāsnī, lai ir silti uz galdā celšanas brīdi. Tā kā klāt bija paredzēti svaigo kāpostu, svaigo gurķu un tomātu salāti, pagatavoju tos (ar salātiem paredzēto olīveļļu), kamēr gaļa sautējas.

Kad gaļa gandrīz gatava, pievienoju pienu (jo treknāks piens, jo gardāka gaļa), tas gaļu padara mīkstu un sulīgu. Trekna piena pievienošanu gaļai (tieši teļa, jēra gaļai) man ieteica kāds man pazīstams pavārs (var pievienot saldo krējumu treknā piena vietā, bet man nepatīk saldā krējuma piegarša, tāpēc to Tu izvēlies pati), kad sāku mazajam dot gaļu un sūdzējos, ka nesanāk mīksta. Burtiski pāris minūtes gaļu pasautēju pienā un atlikušā ūdens daudzumā, tad pievienoju svaigo sieru. Te, Anglijā, sev atklāju ļoti garšīgu un "tīru" (sastāva ziņā) svaigo sieru, kuram klāt ir garšvielas. Latvijā droši vien izmantotu klasisko "Dzintara" sieru.

Visu kārtīgi samaisu un vēl dažas minūtes sautēju. Arī ar gaļu rīkojos "uz sajūtām".

Vēl tikai atliek izņemt kartupeļus no cepeškrāsns...

... visu izkārtot uz šķīvjiem un pasniegt!

Labu apetīti!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
inny 30. maijs 2011 10:34

Miltus mērcēm pārsvarā nelietoju tādēļ, ka tad tā ļoti "mīkstina" krāsnī ceptus kartupeļus, tie kļūst kā putra! Šāda mērce neko tādu nepaveiks. Kartupeļi joprojām būs kraukšķīgi.

taschinka 30. maijs 2011 07:20

Ļoti kārdinoša recepte! (Y)