Čehu vaniļas cepumi
Kā jau rakstīju iepriekšējā blogā, šogad iedvesmojos no čehu tradīcijām adventes laikā cept cepumus. Šie cepumi ir ļoti populāri un tradicionāli, šos cepot visās čehu ģimenēs.
Sastāvdaļas:
300 g miltu
200 g sviesta
60 g cukura
70 g malti valrieksti
1 ola
Vaniļa un pūdercukurs apviļāšanai (apmēram 200 g)
Mīklu gatavo samiksējot sausās sastāvdaļas, kurām pievieno olu un istabas t sviestu un sajauc ātri mīklu. Valriekstus malu kafijas dzirnaviņās. Mīkla sanāk ļoti mīksta. Liekam leduskapī vismaz uz stundu.
Gatavo cepumus - sarullē desiņas apmēram 2 -3 cm.
Sagriež apmēram 1/2 cm biezumā.
Veido radziņus (atvainojos par bildes kvalitāti).
Cep 180 grādos 5-7 minūtes vai pēc nepieciešamības, kamēr sāk kļūt viegli brūni. Ja plāni nepieciešams uzmantot no jauna, tad tā pirms tam ir pilnīgi jāatdzesē, jo citādi cepumi sāks kust pirms tikšanas krāsnī.
Sajauc pūdercukuru ar vaniļu vai vaniļas cukuru. Neiesaka izmantot gatavo pūdercukuru, jo tam pievienota ciete. Katru cepumu rūpīgi un uzmanīgi apviļā pūdercukurā. Cepumi ir ļoti, ļoti trausli.
Kad atdzisuši un apviļāti liek sēgtā traukā un tur vēsā vietā vismaz 1 nedēļu. Lietot varot arī pēc pāris mēnešiem (bet diez vai tie tik ilgi kādā mājā spēj glabāties).
Cepumi kūst mutē un pazūd mežonīgā ātrumā.