Čehu ievārījuma cepumi (Linecké cukroví)
Šogad Ziemassvētku brīnumu gaidot, nolēmu apgūt mazliet no čehu virtuves. Ja latvieši uz šiem svētkiem cep pīrāgus, magoņmaizes un plātsmaizes, tad čehi visas adventes pavada cepot Ziemassvētku cepumus. Ievārījumu cepumi ir vieni no tradicionālajiem Čehu ziemassvātku cepumiem.
Lai tos pagatavotu ir nepieciešams:
250 g miltu
120 g pūdercekura
130 g mīksta sviesta
1 ola
rīvēta citrona miza no 1 citrona
vaniļas cukurs
Ievārījums - tradicionāli tiek izmantota jāņogu želeja, bet varot izmantot jebkuru, kas garšo.
Mīklas pagatavošana - sajauc beramās sastāvdaļas, pievieno olu un sviestu un ātri samīca mīklu. Liek ledusskapī vismaz uz stundu, lai atdziest.
Izrullē mīklu un izspiež ar formiņām cepumus. Idelā versijā ir viena lielāka un otra mazāka tāda pati formiņa, lai ievārījums var gozēties visā krāšņumā, bet ja nav, tad pusei no cepumiem izspiež vismaz caurumiņu (es izmantoju resmu salmiņu).
Mīkla ātri kļūst ļoti mīksta un ar to grūti strādāt, tāpēc rullēju pa mazam gabaliņam un ātri liku uz plāts.
Cep 180 grādos atkarībā no cepeškrāsns no 4-7 minūtēm. Cepumi ir gatavi, kad vēl nav brūni, bet maliņas kļūt zeltainas.
Kad gatavi, vēl siltus smērē ar ievārījumu un lipina kopā, Īsto garšu iegūst pēc diennakts.
Lai labi garšo!