Brīvdienu ņammas...
Brīvdienu rīts. Tikko esmu atvērusi acis pēc miega, bet galvā 100 un 1 doma - prātā top brīvdienu ēdienkarte un, protams, attiecīgi arī iepirkumu saraksts, jo plānā tirgus apmeklējums un lauku labumu iegāde.
Tirgus
Tirgus tā nav tikai lauku labumu iegādes vieta, tā ir arī milzīga informācijas iegūšanas un apmaiņas vieta – piedāvājuma klāstā visi ciema jaunumi un pat vēl vairāk, kā arī tā ir tradīcija (vismaz manā ģimenē kopš bērnības bija ieviesta šāda tradīcija – mūsu ar tēvu kopīgā un nelaužamā tradīcija katru sestdienas rītu doties uz tirgu).
Iepirkšanās tirgū ir īpaša, apveltīta ar personiskāku attieksmi. Nezinu kā jums, bet man, meitenes, patīk komunicēt, man patīk aprunāties ar tirgus tantēm, uzzinot dažādus knifus par ēdienu un tā pagatavošanas procesu. Reizēm tās ir tādas zināšanas, kuras neizlasīsi pat gudrās grāmatās.
Vēl viens milzīgs ieguvums regulāram tirgus apmeklējumam – jūs iegūstat pārbaudītus un uzticamus pārdevējus, līdz ar to arī lieliskus produktus. Atceramies, ka mēs esam tas, ko mēs liekam vēderā, tāpēc ir vērts pārdomāt, vai tiešām vēderā būtu liekami visi sū.. pēc kārtas (atvainojos, par tiešumu).
Brokastis
Vīrs vēl saldi čuč, arī kaķis mīļi saritinājies viņam pie sāna. Ieslēdzu pēdējā laikā iecienīto džeza mūziku, aplieku savu lavandām rotāto priekšautu un nododos virtuves darbiem. Brokastu plānā Brīvdienu omlete no tikko iepirktiem lauku labumiem bez E pārbagātības.
Sastāvdaļas (2 personām):
4 lauku olas
2 mednieku desiņas
2 tējkarotes kausētā siera ar zilo pelējumu un saulē kaltētem tomātiem
Nedaudz lauku piena
Santa Maria Vidusjūras garšvielu maisījums (paprika, koriandrs, ķiploki, baziliks, smaržīgie pipari, dārza pupumētra, raudene, timiāns)
Pagatavošana:
Uz pannas viegli apcep sagrieztas mednieku desiņas. Tikmēr sakuļ olas, tad pievieno sieru un turpina kult līdz pazūd visi siera kunkuļi, pievieno pienu un garšvielas – sakulto masu pārlej pāri apceptajām desiņām. Omleti cep, lēni maisot masu pannā un izbaudot dievīgo aromātu.
Pusdienas
Brīvdienas ir zupas vārīšanas laiks. Protams, pēc saspringtas un nogurdinošas darba nedēļas nav jau īpaši liela vēlme stundām ilgi rosīties virtuvē, tomēr zupa ir ēdiens, kuru noteikti vajadzētu iekļaut savā ēdienkartē.
Lieliskas zupas pamatā ir buljons, bet buljona svarīgākā sastāvdaļa ir gaļa ar kauliem (ja vien, protams, nav paredzēts veģetārais – dārzeņu buljons) un garšvielas. Šajās brīvdienās ēdienkartē paredzēta Puravu zupa ar truša buljonu pamatā.
Sastāvdaļas (6-8 porcijas):
+/- 500gr truša
4-5 vidēja lieluma rāceņi
+/- 1kg puravu
Santa Maria Vidusjūras garšvielu maisījums
Pagatavošana:
Trusi nomazgā, sadala gabalos un liek vārīties uz lēnas uguns (buljons vārīsies aptuveni 1-1.5h). Tajā laikā notīra un sagriež rāceņus un puravus. Kad buljons uzvārījies (redzams, ka gaļa viegli atdalās no kaula), gaļu izņem ārā, bet buljonā ieber sagrieztos rāceņus un vāra 15-20min līdz tie ir gandrīz mīksti, tad pievieno puravus un turpina vārīt vēl aptuveni 15min. Beigās pievieno garšvielas. Katlam uzliek vāku un ļauj savilkties garšām. Truša gaļu var pasniegt kopā ar zupu, bet var atstāt citai ēdienreizei.
Vakariņas
Nelielās lauku saimniecībās audzē lopiņus citā manierē – jo mazāk lopiņu, jo lielāka uzmanība tiem tiek veltīta. Lopiņi redz dienas gaismu, ēd īstu barību. Protams, kūtīs tiem neatskaņo Bēthovena simfonijas un sertificētas austrumu masieres tos nemasē, bet gan jau saimniece uzdzied kādu šlāgergabalu darbu laikā un viegli noglauda katru lopiņu. Var jau būt, ka tās ir tikai manas iedomas, bet īstai lauku gaļai ir cita garša un smarža.
Vakariņu ēdienkartē Cūciņš zaļā pļavā grauž riekstus.
Sastāvdaļas (2 personām):
Cūkgaļas kakla karbonādes šķēles
Malti muskatrieksti
2 saujas zaļo salātu maisījuma (pēc vēlēšanās un iespējām - rukola, kreses, romiešu salāti utt.) + papildinātājdārzeņi / augļi, kas nu ir pa rokai – tomāti, baltie redīsi, burkāni, bietes utt.
Pa šķipsnai citronskābes, sāls, cukurs un Vidusjūras garšvielu maisījums
2 karotes eļļas (olīveļļa vai riekstu eļļa, vai ķrbju sēklu eļļa - mmm, dievīgi!)
Pagatavošana:
Gaļas šķēles apcep no abām pusēm viegli brūnas, tad pēc kārtas pārkaisa katru šķēles pusi ar maltiem muskatriekstiem – cep līdz skaistam brūnumam. Tikmēr pagatvo salātus – salātlapas nomazgā un nosusina, pievieno dārzeņus/augļus pēc ieskatiem (šoreiz izmantoju gurķi un redīsu). Trauciņā sajauc eļļu ar šķipsnu citronskābes, sāls, cukura, pieber nedaudz Vidusjūras garšvielu maisījumu, visu kārtīgi samaisa un pārlej pāri salātiem.
Pasniegšana - uz šīvja izkārto salātus, centrā novieto gaļu un, ja ir vēlēšanās, gaļai var uzlikt kausēta zilā siera un saulē kaltētu tomātu "cepurīti".
Brīvdienu ēdienkarte tāda sātīga, bet ir ziema un brīvdienas ir īstais laiks, lai sevi palutinātu ar gardām un sātīgām lietām, tāpēc pieveram acis uz to un ēdam ar mierīgu sirdsapziņu!
Lai labi garšo! ;)
oo,man ļoti patika šī uzburtā brīvdienu ainiņa
Pa pirmo!
Jā,un arī piekrītu,ka pavisam cita garša lauku olām, riktīgam sieram un lauku cūķim.
hahah, skaidrs ... man gan tā lauku saimniecība nav tik liela - jāiet i olas, i gaļu, i pienu ar sieru iepirkt
Man nav nepieciešamības uz tādu apmeklēt,pašai lauku labumi pieražoti.

Ej nu, jums apkārtnē nenotiek lauku tirdziņi sestdienās?
Gaumīgi uzrakstīts!Man kā lauku cilvēkam tirgus burvība izpaliek.
Garšīgi izklausās un izskatās arī
Ļoti patīk titulbilde, tik smuki noservēts, jāatceras šo paņēmienu 
Tāds bija mans mērķis
hmmmm, a kur palika titulbilde?
Nu ok, vismaz te ielikšu...