Bietes attīra organismu, ārstē un labi garšo

2. septembris 2014 00:38
3799

Galda bietes var lietot uzturā svaigā veidā, vārītas, kaltētas, sasaldētas, skābētas u. c. Nav ieteicams lietot tikko izspiestu biešu sulu. Sulai pēc izspiešanas jāļauj pastāvēt tumsā vēsā vietā, lai izdalītos ēteriskās vielas. Lietojot svaigu biešu sulu, var rasties žagas, slikta dūša, vemšana un galvas reiboņi.

 

Bietes satur nedaudz olbaltumvielu un tauku, organiskās skābes – citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi, minerālvielas – kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, mangānu, jodu, dzelzi, vitamīnus – B grupas, C, P, PP, folijskābi, šķiedrvielas, pektīnvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas. Biešu lapas satur tās pašas vērtīgās vielas, ko biete, kā arī folijskābi. Bet C vitamīna lapās ir vairāk nekā bietē. Biešu lapas lieto zupām, biezeņiem, salātiem, ēdienu rotāšanai.

Universāls dārzenis

Kopš seniem laikiem bietes ir lietotas ne tikai pārtikā, bet arī dziednieciskos nolūkos. Bietes ieteicams lietot aptaukošanas gadījumos, ja ir sirds mazspēja vai aknu un žultsceļu slimību ārstēšanā. Bietes jālieto arī mazasinības, saaukstēšanās gadījumā. Bietes lieliski spēcina organismu. Ārīgi biešu sula palīdz noņemt vasaras raibumus, ja uzziedīsi uz sejas sulu uz 20 minūtēm un pēc tam noskalosi.

Biešu barības vērtību nosaka veiksmīgs vitamīnu saturs saistībā ar kāliju, jodu, dzelzi, olbaltumvielām un šķiedrvielām. Vispār zināms, ka šis sakņaugs veicina zarnu darbību, tāpēc to iesaka, lai attīrītu organismu no sārņiem un sekmētu vēdera izeju. Joda satura daudzumā bietes paliek iepakaļ tikai jūras kāpostiem, tāpēc ir labs līdzeklis pret aterosklerozi un lieliski uzlabo atmiņu. Nevārītas rīvētas bietes ļoti efektīvi palīdz pret vairogdziedzera kaitēm, aterosklerozi, mazasinību. Taču sāciet sevi pieradināt pie tām ar mazumiņu – pa tējkarotei pie salātiem vai vinegreta.

Sasmalcinātu biešu novārījumu dzer, lai šķīdinātu žultsakmeņus: ņem 1 kg sarīvētu biešu un vāra 2 litros ūdens, līdz šķidrums sāk kļūt "biezs". Dzer pa 1/2 glāzei 5 reizes dienā pirms ēšanas. Svaigu biešu sulu izmanto par palīglīdzekli, ārstējot kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu. Dzer pa 1/3 glāzes 20 minūtes pirms ēšanas 3 reizes dienā. Lietošanas kūre ilgst 10 dienas 2 – 3 reizes gadā.

Biešu sulu ieteicams lietot tikai pirms ēšanas, jo pēc ēšanas tā var pastiprināt rūgšanas procesus kuņģa – zarnu traktā. Lai biešu sula neizraisītu nepatīkamas sajūtas, to pirms lietošanas uz dažām stundām ievieto ledusskapī. Dzerot var atšķaidīt ar ūdeni. Biešu sulu iesaka lietot pret iesnām, pilinot to degunā 5 – 7 reizes dienā. Hroniska mandeļu iekaisuma vai angīnas gadījumā var sarīvēt bietes – piepildīt ar tām glāzi – un pārliet tās ar ēdamkaroti parastā galda etiķa, tad ļauj visam vairākas stundas pastāvēt. Nospiež šķidrumu un ar to skalo kaklu. Ja satūkušas rokas vai kājas, tad sarīvē nomizotas bietes un kartupeļus un iegūto masu pieliek pie slimajām vietām, apliek ar celofānu, aptin ar kokvilnas vai frotē audumu un tā patur vismaz minūtes 20.

Kosmētiskos nolūkos, ja āda lobās, ir apsaldēta vai iekaisusi, ņem vienu zaļu, notīrītu kartupeli, sarīvē, nospiež, sajauc ar biešu sulu un kviešu miltiem, līdz iegūst biezam krējumam līdzīgu masu, ko biezā kārtā uztriepj uz sejas un pārklāj ar salveti, kas samitrināta biešu sulā. Masku tur 20 minūtes, tad nomazgā ar vēsu pienu, kam pielieta puse ūdens.

Vasarā pret galvas sāpēm var izmantot biešu lapas: tās labi saburza ar rokām un pieliek pie pieres – pēc minūtēm 15 nepatīkamās sajūtas galvā pāriet.

Veselības kokteiļi

Pret bezmiegu, neirozēm, depresīviem garastāvokļiem un nervu kaitēm labi līdz, ja ik vakaru stundu pirms gulētiešanas ilgāku laiku dzer šādu sakņu kokteili: ņem pa 3 karotēm svaigu biešu un kartupeļu sulu, pieliek nedaudz medus.

 

Rudens un ziemas tumšajā periodā spēkus dos un sejas ādai svaigumu piešķirs sakņu – augļu kokteilis no 1/4 gl biešu sulas, 1/4 gl burkānu sulas, 1/2 gl ābolu sulas un 1 ēdamkarotes seleriju sulas. Šādu dzeramo lieto pusotru mēnesi jeb 6 nedēļas. Savukārt, ja biešu sulu sajauc uz pusēm ar kāpostu sulu, tad šāds kokteilis palielina darba spējas, samazina holesterīna daudzumu asinīs, neļauj attīstīties audzējiem.

 

Pie mazasinības, vielmaiņas traucējumiem, diabēta un spēku izsīkuma ņem vienādās daļās biešu, rutku un burkānu sulu un dzer pa 2 ēd.k. 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Kā pareizi vārīt bietes

Pirms vārīšanas bieti nav ieteicams mizot, tai nenogriež sakņu "asti" un arī augšiņu, kur norautas lapas. To labi noberž ar suku un liek verdošā ūdenī, kam piepilinātas dažas lāses augu eļļas.

Nav ieteicams ūdenim pievienot sāli, jo tad biešu garša pasliktinās.

Bietes var cept cepeškrāsnī uz restēm – iznāk daudz gardākas un ar "stiprāku garšu".

Biešu vārīšanai jāizvēlas piemērots trauks, tāds, kurā pēc iespējas mazāk telpas paliek gaisam. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, bietes jāvāra slēgtā traukā.

Avots: Latgales Laiks

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kādā veidā tu lieto bietes? Kāds ir tavs iecienītākais biešu ēdiens?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies