Batātes jeb saldie kartupeļi

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 23. jūnijs 2015 00:28
29715

Batātes ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi dārzeņi, kas lieliski papildinās ikdienas ēdienkarti.

Saldie kartupeļi ir daudzgadīgi tropu augi, kas pieder piet tīteņu dzimtas. Pārsvarā batātes audzē Dienvidamerikā, Āfrikā un Āzijā. Mūsu klimatiskajos apstākļos izaudzēt saldos kartupeļus ir diezgan piņķerīgs process.

Batātēm ir ložņājošs stublājs ar sarkanīgiem ziediem. Pie saknēm veidojas 30-50 bumbuļu. Miza mēdz būt sarkana, violeta, brūna vai balta, bet mīkstums – balts, dzeltens, oranžs vai violets.

  • Saldie kartupeļi ir bagāti ar B6 vitamīnu, tie veicina homocisteīna līmeņa pazemināšanos. Homocisteīns ir saistīts ar deģeneratīvajām slimībām, tajā skaitā sirds un asinsvadu saslimšanām.
  • Batātes ir lielisks C vitamīna avots. C vitamīns stiprina mūsu imunitāti, palīdzot cīnīties pret vīrusiem, kā arī palīdz izvadīt toksīnus no mūsu organisma. Tam ir būtiska nozīme kaulu un zobu attīstībā, gremošanas procesu uzturēšanā un asins šūnu veidošanā, palīdz brūču dzīšanas procesā, ražo kolagēnu, kas palīdz ādas elastību. C vitamīns ir ļoti būtisks cīņā ar stresu.
  • Saldie kartupeļi satur D vitamīnu, kas ir nozīmīgs gan mūsu imūnsistēmai, gan enerģijai un garastāvoklim, gan kaulu, sirds, nervu šūnu un ādas veidošanās procesā, gan vairogdziedzera normālai darbībai.
  • Batātes satur dzelzi. Dzelz mūsu organismā veic nozīmīgus procesus. Tā ir nepieciešama gan enerģijai, gan sarkano un balto asins šūnu veidošanai. Dzelzs stiprina mūsu izturību pret stresu, normalizē imūnsistēmas darbību.
  • Saldie kartupeļi ir labs magnija avots, kas ir ļoti nozīmīgs pretstresa minerāls. Magnijs ir nepieciešams asinsvadu, kaulu, sirds, muskuļu un nervu veselībai.
  • Šie dārzeņi ir lielisks kālija avots, kas ir viens no svarīgākajiem sirdsdarbības un nervu signālu regulētājiem. Kālijs palīdz mazināt muskuļu spazmas, tūskas, kontrolē nieru darbību.
  • Saldie kartupeļi ir bagāti ar cukuru, kas pamazām uzsūcas organismā, tādējādi nodrošina ar enerģiju ilgākam laika posmam.
  • Batātēs ir daudz beta karotīna un citu karotinoīdu, kas ir būtiski palīgi cīņā ar ļaundabīgiem audzējiem. Karotinoīdi stiprina redzi un imunitāti, tie ir spēcīgi antioksidanti, palīdz novērst priekšlaicīgu novecošanu.

Batātes var cept, vārīt, tvaicēt un grilēt. Tās var papildināt ar citiem dārzeņiem, sēnēm vai gaļu. Saldos kartupeļus var izmantot gan zupās, gan sautējumos, gan biezeņos, gan desertos.

20150622211446-88401.jpg

Krāsnī ceptas saldo kartupeļu šķēlītes - lielisks parasto kartupeļu aizvietotājs.

Nepieciešams: 2 batātes, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote brūnā cukura, sāls, pipari, rozmarīns, pāris ķiploka daiviņas.

Pagatavošana: Batātes nomizo un sagriež šķēlēs. Saspiež ķiploka daiviņas. Batātes saliek bļodā, pārkaisa ķiplokus, sāli, piparus, cukuru, rozmarīnu un pārlej eļļu. Visu kārtīgi samaisa. Liek cepties krāsnī. Pēc 15minūtēm ar koka lāpstiņu apmaisa šķēlītes, turpina cept vēl 10-15minūtes.

20150622212110-73350.jpg

Var veidot saldo kartupeļu laiviņas - ar smalki sagriezta bekona šķēlītēm un sarīvētu sieru, ar krējuma un lociņu mērcīti.

Sākumā apcep batātes ar visu mizu krāsnī, pēc tam veido pildījumu un cep krāsnī vēlreiz. Pasniedzot pārlej ar mērcīti.

20150622212326-93207.jpg

Saldo kartupeļu, sēņu un spinātu salāti ar parmezānu. Atsevišķi apcep sēnes un batātes. Spinātus noblanšē. Pasniedzot pārkaisa parmezānu.

Cepot batātes, droši izmanto taukvielas (sviestu vai olīveļļu), jo tās palīdzēs organismam uzņemt beta karotīnu, kas ir šajos dārzeņos.

Lai labi garšo!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
tokiopotels 28. jūnijs 2018 17:56

nu vnk super!- itseviski tiem kuriem ir laika trukums!!! gatavojas loti atri!!!

Nymph 25. jūnijs 2015 16:46

Ļoti garšo - arī zaļā veidā. Par pārsteigumu man - arī vīram šis dārzenis ir lielā cieņā :) Ļoti garšīgs sanāk biezenis no batātes un mazliet burkāniem! :)

Emmy 23. jūnijs 2015 16:16

Man garšo, parasti taisu saldā kartupeļu čipsus.

Kerstyna 23. jūnijs 2015 13:14

Tikko šorīt redzēju Olivera pāvārraidījumā, kā šis cūkas pavēderi ar batātēm cepināja. Būs kaut kad jāpalūko.

Linduchy 23. jūnijs 2015 12:11 VesmaSk

Nav, nav tik traki - tā garša atgādina kartupeļa, burkāna un nedaudz ķirbja apvienojumu :)

VesmaSk 23. jūnijs 2015 12:08

šos vēl neesmu sadūšojusies pamēģināt... un kaut kā nevilina tas saldums - vārdu salikums "salds kartupelis" manī izraisa šķebīguma sajūtu... bet varbūt kāda te ir mēģinājusi?