Aromātiskā ogu kūka

Nymph
Nymph 7. oktobris 2016 15:12
1574

Daudzus gadus attiecībā uz kūku gatavošanu aprobežojos ar divām – trim receptēm, kurām, nepieciešamības gadījumā veicu atbilstošas korekcijas: Ņujorkas siera kūka, “latviešu parastā” Selgas cepumu kūka ar biezpiena krēmu un vēl kaut kādas variācijas par nosacītu plātsmaižu tēmu. Laikam, zināmam vecumam iestājoties, kaut kas ir mainījies un nu ar prieku metos iekšā izaicinājumā, ko sauc par kūku gatavošanu.

Bērnībā, vērojot, kā mana mamma cep kūkas, likās, ka pasaulē nav nekā sarežģītāka kā biskvīta gatavošanas process. Pirms kāda pus gada saņēmos un viņai pajautāju – kāda īsti ir tā klasiskā tortes biskvīta recepte? Milzīgs bija mans pārsteigums, kad uzzināju: 1 ola + 1 ēd.k. cukura + 1 ēd.k. miltu. Tieši TIK vienkārši! Viss pārējais jau ir variācijas par tēmu atkarībā no kūkas izmēra un garšas kārpiņu kaprīzēm.

Tad nu ķēros pie darba...

BISKVĪTS (3*24cm diametrā)

10 vidēja izmēra olas (dzeltenumi atdalīti no baltumiem)

10 ēd.k. cukura

10 ēd.k. self raising* miltu

½ tējk. vaniļas ekstrakta

škipsniņa sāls

Ideālā gadījumā sastāvdaļas sadala 3 daļās un gatavo katrai kārtai atsevišķi, bet, ja nav laika, ir slinkums u.t.t., nav nekas briesmīgs pagatavot vienā traukā un tad sadalīt 3 daudzmaz līdzīgās daļās.

Vienā bļodā puto olu dzeltenumus ar cukuru, līdz masa kļuvusi gaiša, krēmīga un cukurs izšķīdis. Pievieno vaniļas ekstraktu, ieputo. Tad pakāpeniski iesijā un ieputo miltus.

*liriskā atkāpe par self raising miltiem – tie noteikti nav obligāti, bet izmēģinot man ļoti patika rezultāts. Nav nepieciešams tos speciāli pirkt, var pilnīgi mierīgi likt arī parastos kviešu miltus.

Atsevišķā bļodā puto olu baltumus ar sāli, līdz izveidojušās stingras putas. Putas lēnām un pakāpeniski iecilā olu dzeltenumu masā.

Apaļā formā (24cm) ieklāj cepamo papīru un ielej pirmo porciju biskvīta. Cep ~7 min 180 grādos, bet ir jāskatās – ja virspuse sāk palikt zeltaina, var gatavību pārbaudīt ar kociņu. Galvenais – nepiededzināt.

Visas kārtas atdzesē, tad apgriež otrādi un pirms tortes kārtošanas noņem cepampapīru.

KRĒMS

750g Mascarpone

150g gaiši brūnā cukura

30ml ķiršu liķiera

300ml saldā krējuma

Šķipsniņa vaniļas pulvera (vai nedaudz vaniļas ekstrakta; ja nav ne viena, ne otra, var likt arī vaniļas cukuru vai nedaudz sēkliņas no vaniļas pāksts)

Bļodā liec Mascarpone ar cukuru un saputo tikai tik daudz, lai tie sajaucas viendabīgā masā un parādās vijīgas putas. Ieputo liķieri, vaniļu un, mikserim darbojoties, lēnām pievieno saldo krējumu. Kad viss pievienots, puto, līdz izveidojas stingrs, bet vijīgs krēms, tāds, ko var izspiest uz kūkas un kas neizplūst.

KŪKAS KĀRTOŠANA UN DEKORĒŠANA**

4 gab Dzērveņu zefīri, sagriezti nelielos gabaliņos

1 glāze avenes, saberztas ar cukuru

1 glāze dažādas ogas – avenes, brūklenes, dzērvenes

1 gab tumšā vīģe

Daži svaigu piparmētru zariņi

2 tējk. brūkleņu pulveris***

Ņem pirmo biskvītu (ja sanākuši dažāda biezuma – to biezāko), liek uz izvēlētās pamatnes un virsū plānā kārtiņā smērē saberztās avenes. Tad nelielu kārtiņu krēma. Krēmā viscauri izkārto zefīra gabaliņus.

Liek virsū otro biskvītu, atkārto procedūru ar avenēm un krēmu (un, ja ir tik daudz palicis – arī zefīru).

Liek trešo biskvītu, dāsni apsmērē ar krēmu gan virspusi, gan kūkas maliņas. Dekorē ar ogām, brūkleņu pulveri, vīģēm, zefīra gabaliņiem, ja tādi palikuši, un pieparmētru lapiņām.

Kūkai ļauj ievilkties vismaz 3 stundiņas un tad... mmm... tad jāmēģina nenorīt mēle!

**Dekorēšana, protams, ir nosacīta receptes sastāvdaļa, jo katrs var izvēlēties sev tīkamās garšas un paņēmienus. Galvenais, lai pašam prieks! :)

***Ogu pulveri ir kolosāla lieta, tos var dabūt no “Absolūts ēd”, kuru var viegli sameklēt caur google vai FB :) Un lietot var ne tikai kūku dekorēšanai, bet iecept biskvītā, pievienot jogurtam vai mušļiem, tējai u.t.t. – cik vien tālu sniedzas fantāzija!

Lai debešķīgi garšo!

Nymph

Rudens recepšu konkurss

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 7. oktobris 2016 19:25

Šī kūka lika man nosiekalot klaviatūru :D :P (Y)

VIT@ 7. oktobris 2016 18:12

(Y)

rasas 7. oktobris 2016 15:33

Ehhhhhh..... (F)

LosOjosVerdes 7. oktobris 2016 15:22

Šo noteikti gribu izprovēt!