Aikāgaršo šefpavāra receptes ķirbju pagatavošanai

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 4. oktobris 2013 11:53
7015

Šobrīd Rimi veikalos plašā sortimentā pieejamas gan tradicionālās ķirbju šķirnes, gan ne tik ierastie cepamķirbji, spageti, riekstu, kā arī dekoratīvie ķirbji. Tāpēc šobrīd ir īstais laiks, lai savu ēdienkarti papildinātu ar šim gadalaikam tik raksturīgo ogu – ķirbi. Tas ne tikai stiprina imunitāti, bet arī uzlabo vielmaiņu.

 

Sviesta ķirbis labi garšo gan cepts, gan grilēts un ir jo īpaši piemērots dažādiem desertiem. Riekstu ķirbi parasti izmanto zupām un sautējumiem, tostarp arī svaigām sulām, jo tas satur karotīnu un ir spēcīgs antioksidants. Tāpat svaigā veidā ieteicams lietot cepamķirbi, kas ir bagātāks ar uzturvielām, nekā tradicionālie ķirbji un tam piemīt ārstnieciska iedarbība, turklāt tas ir ļoti salds.

 

VISTAS SAUTĒJUMS ĶIRBJU PODIŅĀ

20131004123929-39190.jpg

 

Pagatavošana laiks: 50 min

Porcija: 4 cilvēkiem

 

Nepieciešams:

 

  • Ķirbji gatavošanai mikroviļņu krāsnī – 4 gab.
  • Vistas šķiņķīši, bez ādas un kauliem – 3 gab.
  • Salds krējums – 400 ml
  • Mocarella siers – 125 g
  • Saldā kukurūza – 100 g
  • Zaļie zirnīši – 100 g
  • Burkāns – 1 gab.
  • Sīpols – 1 gab.
  • Ķiploki – 3 daivas
  • Baltvīns – 120 ml
  • Olīveļļa – 3 ēdamk.
  • Timiāns – 2 zari
  • Pētersīļi – 1 buntīte
  • Sāls, pipari – pēc garšas

 

Pagatavošana:

 

  • Ķirbjiem nogriez vāciņu un izgreb sēklas. Ierīvē ar sāli un pipariem, un apslaki ar nelielu daudzumu olīveļļas
  • Uzliec atpakaļ vāciņu un liec ķirbi cepties krāsnī aptuveni 10 minūtes
  • Gatavo pildījumu – smalki sagriez burkānu un sīpolu, sarīvē ķiploku
  • Sagriez vistas šķiņķīšus gabalos
  • Visu apcep nelielā daudzumā eļļas. Pielej baltvīnu un ļauj tvaicēties, līdz šķidrums samazinājies uz pusi. Pievieno saldo krējumu un visu uzvāri
  • Sautējumu lej ķirbīšos. Pievieno kukurūzu, zirnīšus un timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Pārber ar mocarellas siera gabaliem un pārkaisi ar smalki sakapātiem pētersīļiem
  • Katram ķirbim uzliec vāciņu un cep cepeškrāsnī 190°C vēl vismaz 15–20 minūtes (mikroviļņu krāsnī tikai 10 minūtes!)

 

Aikāgaršo padoms:

Ķirbju podiņus var pildīt arī ar citiem dārzeņiem, vai pat dažādiem augļiem un ogām

 

 

ĶIRBJU KANĒĻA PANKŪKAS

20131004124025-53229.jpg

 

 

Pagatavošana laiks: 30 min

Porcija: 4 cilvēkiem

 

Nepieciešams:

 

·        Riekstu ķirbis – 500 g

·        Olas – 2 gab.

·        Milti – 2 līdz 3 ēdamk.

·        Cukurs – 1 ēdamk.

·        Malts kanēlis – 1 ēdamk.

·        Apelsīni – 1 līdz 2 gab.

·        Sāls – 1 šķipsniņa

·        Eļļa cepšanai

 

Pagatavošana:

 

  • Ķirbi nomizo un sagriez šķēlītēs
  • Tad apcep cepeškrāsnī vai tvaicē nelielā ūdens daudzumā, līdz šķēlītes kļuvušas mīkstas
  • Pēc tam samal vai izberz caur sietu, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls
  • Masai pierīvē apelsīna miziņu un pielej šī augļa sulu. Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus. Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdens vai apelsīna sulas
  • Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas


Aikāgaršo padoms:

Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas

 

KIŠS JEB SĀĻAIS PĪRĀGS AR ĶIRBI UN BEKONU

20131004124202-18397.jpg

 

 

Pagatavošana laiks: 1 h

Porcija: 6 cilvēkiem

 

Nepieciešams:

 

Mīklas pamatnei:

·        Milti – 220 g

·        Sviests – 125 g

·        Cukurs – 1 ēdamk.

·        Sāls – 1 tējk.

·        Auksts ūdens – 60 ml

 

Pildījumam:

 

  • Riekstu ķirbis – 400 g
  • Bekons – 4 šķēles
  • Olas – 3 gab.
  • Piens – 200 g
  • Skābs krējums – 120 ml
  • Sviests – 1 ēdamk.
  • Ķiploki – 3 daivas
  • Rozmarīns – 1 zariņš
  • Malts muskatrieksts – šķipsniņa
  • Sāls, pipari – pēc garšas

Pagatavošana:

 

  • Miltus sajauc ar cukuru un sāli
  • Pievieno mīkstu sviestu un veido mīklas drupačas
  • Tad pielej aukstu ūdeni. Visu samīci viendabīgā masā. Ja nepieciešams pievieno vēl mazliet ūdens
  • Iegūto mīklu atdzesē, izrullē un klāj cepamformā (ø 23 cm). Cep 180°C aptuveni 15 minūtes
  • Sagatavo pildījumu. Apcep bekonu, līdz tas kļūst kraukšķīgs
  • Sagriez to un kopā ar ķirbja kubiņiem, ķiploka gabaliņiem un rozmarīna lapiņām liec gatavajā kiša pamatnē
  • Pagatavo olu krēmu. – Sakul olas, pievieno pienu, krējumu, piparus, sāli un muskatriekstu
  • Visu samaisi un pārlej kiša pildījumam. Virsū liec sviesta piciņas. Cep cepeškrāsnī 180°C aptuveni 40 minūtes
  • Pirms pasniegšanas sagriez trijstūrveida šķēlītēs

Aikāgaršo padoms:

Izmēģini pagatavot kišu, kas pildīts ar dažādiem dārzeņiem, zivi vai vistas fileju.

 

 

 

 

 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
VIT@ 5. oktobris 2013 19:47

man ir dalītas jūtas pret šo ogu... es tomēr ķirbi vislabāk redzu nevis ar gaļu , bet ar zivīm un jūras produktiem, jo kā oga, viņa ir sātīga un smaga kopā ar gaļu, liekas eksplozija, manām garšas kārpiņam protams...