7 vieglas, gardas un veselīgas Jūnija receptes

Ciao
Ciao 14. jūnijs 2015 12:25
2025
Ratatouille. Sarežģītības pakāpe – vidēja. Gatavošanas kopējais laiks – 40 minūtes. Vai visi atcerās multfilmu par šefpavāru žurciņu? Tieši pateicoties šai animācijas filmiņai, Franču provinces dārzeņu sautējums ir guvis plašu atpazīstamību visā pasaulē. Klasiski to varbūt ikdienā neviens negatavo tik skaisti, taču šoreiz parādīšu versiju, kuru var pasniegt viesībās. Sastāvdaļas: Cukini, Baklažāni, Tomāti, ķiploku daivas, tomātu pasta, olīveļļa, baziliks, sāls, pipari. Pagatavošana: Dārzeņus nomazgā un sagriež vidēji plānās ripās. Krāsni uzkarsē uz 140 grādiem. Trauku iesmērē ar tomātu pastu, iepilina olīveļļu un izspiež ķiploku. Kārto dārzeņus – baklažāns, cukini, tomāts, baklažāns, cukini, tomāts utt… kamēr trauks pilns. Pārkaisa ar sāli un pipariem, vietām ieliek bazilika lapiņas. Pārklāj ar folliju un cep krāsnī 30 minūtes. Pedējās 10 minūtes krāsnī cep bez follija. Pasniedz ar jogurtu.
Pildītās maizes. Sarežģītības pakāpe – viegla. Gatavošanas laiks – 10 minūtes. Šis ēdiens nav atklājums, taču atslēgas vārds ērts šoreiz vietā. Kāpēc? Nu piemēram tāpēc, ka sastāvdaļas nekrīt ārā kā tas būtu dabīgi ar parastajām burgeru maizēm, kuras ir vienkārši sagrieztas uz pusēm. Otrkārt arī mērcītes, kas tiek tajās pildītas, uzsūcas maizē un beigu beigās veido burvīgu garšas harmoniju. Viss ģeniālais ir dikti vienkāršs. Ērts piknika ēdiens. Sastāvdaļas: Burgeru veidīgās maizes, tomāts, sīpols, cepts bekons, gurķis, krēmsiers, salāti, sāls, pipari, sinepes, pilīte olīveļļas. Pagatavošana: Burgeru maizēm nogriež cepurītes un saspiež maizes mīkstumu uz leju, tā lai ir vieta pildījumam. Pirmo iesmērē mīkstā siera kārtu, tad sinepes, bagātību tomātu šķēli un gurķi, sīpola gredzenu, kurus pārkaisa ar sāli un pipariem, salātu lapas un visbeidzot bekons ar pili olīveļļas.
Tomātu zupa. Sarežģītības pakāpe – viegla. Gatavošanas laiks – 15 minūtes. Jūnijs jāsaka nav iedomājas bez ideālās tomātu biezzupas. Visas šķiet labākās vasaras garšas apvienojas tieši šajā ēdienā. Viegli pagatavojams ēdiens un pat tiem, kas nav zupas fani un pusdienās nevienu ēdienu nespēj iedomāties bez gaļas, šī zupa liekas satriecoši laba (piemēram, manam vīram). Sastāvdaļas: Nomizoti tomāti 3 gb; viens neliels sīpols, 3 ķiploku daivas; 1 baby selerijas kāts; svaigais baziliks, sāls, pipari un olīveļļa 2 ēd.k. Pagatavošana: Pannā apcep sakapātos ķiplokus un sīpolus, līdz zeltainai pakāpei, pievieno tomātus, saplūkātu baziliku un seleriju. Izveidojoties vieglai putriņai, turpat pannā ar rokas blenderi noņemot no plīts virsmas sablenderē līdz perfekti šķidrai konsistencei. Turpina škidro masu karsēt, pievienojot sāli, piparus un visbeidzot olīveļļu. Uzsilda līdz pirmajam burbulim. Pasniedz siltu ar mīksto sieru un krekeriem.
Saldētās meloņu bumbas ar ķiršiem un zīdkoka ogām. Mūsmājās augļus nemēdz miksēt īpaši sezonālos ar ziemas produktiem, piemēram, riekstiem, žāvējumiem, taču ir iecienīts saldētas vai labi atdzesētas meloņu bumbas un citi augļi. Variācijas par šo tēmu ir neskaitāmas… ļauj vaļu fantāzijai. Pārgriež meloni uz pusēm un ar karotes palīdzību izsmeļat sēklas. Tālāk talkā ņem saldējuma karoti un greb melones bumbas līdz melone ir tukša. Meloni nemet ārā tā kalpo par servējamo trauku. Saliek melones traukā bumbas un citas ogas, kas ir pieejamas, piemēram ķirši un zīdkoka ogas. Liek ledusskapī atdzesēties. Šis ir perfekts karstas vasaras ēdiens.
Zaļās pupiņas ar vistas fileju ceptas tomātu mērcē. Sarežģītības pakāpe – viegla. Gatavošanas laiks - 40 minūtes. Apetelīgs un aromātisks sautējums, kuru vizbiežāk gatavoju lietainā laikā vai vienkarši vēsākā vasaras posmā. Sastāvdaļas: attīrītas zaļās pupiņas ar pākstīm, tomātu pasta, baziliks, timināns, sāls, pipari, olīveļļa, vistas filejas, sīpols un ķiploks. Pagatavošana: Uzsilda krāsni 180 grādus karstu. Tikmēr katliņā apcep līdz zeltainai pakāpei sakapātu sīpolu un ķiploku, pievieno pupiņas un viegli maisot pievieno glāzi tomātu pastas un glāzi ūdens. Lauj sautēties 20 minūtes ar vāku virsū katliņam. Paralēli pannā apcep vistas filejas kas apkaisītas ar sāli un pipariem. Karstumizturīgā traukā kārto apceptās filejas un virsū klāj sautētās pupiņas. Cep krāsnī 15 minūtes, pirms tam parkaisa ar sāli, baziliku un timiānu.
Vistu aknas tītas bekonā ceptas balzamiko mērcē pasniegtas ar Tzatziki mērci. Sarežģītības pakāpe – vidēja. Gatavošanas laiks – 20 minūtes. Lai šis ēdiens jūs nemaldina, tas nebūt nav nemaz viegls, tieši otrādi ir ļoti sātīgs. Mūsmājās šī recepte ir ļoti iecienīta vasarā uzkodās, ierodoties viesiem pēkšņi. Sastāvdaļas: svaigas vistu akniņas, bekons, pipari, balzamiko etiķis, olīveļļa, jogurts, gurķis, ķiploks. Pagatavošana: Uzkarsē pannā olīveļļu. Tikmēr bekonā ietin akniņas un sasprauž ar irbulīšiem (sākumam, lai nejūk pannā ārā). Cep līdz apakša ir jau pietiekami brūna, pievieno balzamiko etiķi un piparus, ņem ārā irbulīšus un griež uz otru pusi cepties. Samazina karstumu un ar vāku virsū ļauj cepties. Gatavo mērci - bļodā sajauc izspiestu ķiploku, rīvētu gurķi, jogurtu un olīveļļu kopā. Pasniedz ar siltām vistu akniņām bekona spilventiņos.
Grillēts persiks ar sieru, medu un kanēli. Sarežģītības pakāpe: viegla. Gatavošanas laiks: 5minūtes. Aizmirstiet par kūkām vasarā, kas gatavo kūkas vasarā, kad ir tik daudz augļu apkārt? Tas lai paliek ziemai. Vienreiz pamēģinot šo recepti savās mājās, vīrs skaidri paziņoja, tieši šī ir viņa mīļākā vasaras recepte un ne tikai ar persikiem. Vienkāršs deserts ne tikai gards un veselīgs, bet pagatavojams 5 minūtēs, nu labi 15 minūtēs, jo jāņem vērā fakts ir jāuzsilda krāsns. Sastāvdaļas: persiki, mīkstais siers (izvēlējos buratta), kanēlis, medus un piparmētra. Pagatavošana: Uzkarsētā krāsnī 200 grādos, grillē uz restītēm persiku pusītes (ja jums ir grillpanna vai kurās grills, jūs to mierīgi varat darat uz minētajām ierīcēm). Karstajiem persikiem gataviem esot kārto šķīvī, vidiņu pilda ar sieru, pārkaisa ar kanēli un pārlej ar medu. Dekorē ar piparmētrām. Vai nav vienkāršas receptes? VIT@

20150614121426-97279.jpgŠoreiz gribu padalīties, kas ir manā ģimenē iecienītas jūnija receptes, par pamatu ņemot sezonālos, vietējos produktus. Iesākumam apskatīsiem, kas ir vienmēr virtuvē atrodams, sākoties jūnijam. 

Sīpoli un ķiploki – bez šiem universālajiem dārzeņiem nav iedomājams gandrīz neviens ēdiens;

Sezonas aktualitāte – tomāti, gurķi, baklažāni, cukini, pipari, zaļās pākšu pupiņas;

Vissezonas produkti - Olīveļļa, tomātu pasta, sinepes, mārrutki un sēklas. Jo lielāka dažādība šajā plauktā, jo labāk;

Svaigas un vēl labāk pašu audzētas garšvielas? Must Have!

Sieri, augļi un gaļas vai zivs produkti atkarībā no noskaņojuma un dienas labākā vizuālā piedāvājuma tirdziņā.

Laiks manām receptēm un bildēm, aiziet…

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Ciao 14. jūnijs 2015 20:55 Nikte

līdz tam gan ir vēl jāaug, bet paldies :)

Ciao 14. jūnijs 2015 20:54 Shalako

Paldies, baudai jābūt ne tikai vēderam, bet arī acīm un sestajām sajūtām. Nu tā lai ir forši pašam :)

Kerstyna 14. jūnijs 2015 20:12

(Y)

Nikte 14. jūnijs 2015 17:23

Ka restorana (Y)

vecsprofils 14. jūnijs 2015 17:11

Vienkārši burvīgi! Gan receptes, gan bildes ar ēdienu un galda sarvēšanu, gan apraksti (inlove)(L)

pece 14. jūnijs 2015 16:36

(Y) super!

Ciao 14. jūnijs 2015 14:35 Susurēns

Paldies :)

Ciao 14. jūnijs 2015 14:35 Catwoman

nu tad tik ēdam (Y):P

Susurēns 14. jūnijs 2015 14:14

Skaistas fotogrāfijas!

Linduchy 14. jūnijs 2015 13:17 VIT@

Jā, sistēmā atstarpes parādās, bet publikācijā nē...hmmm, skatīšos, kas par vainu :^)
Bet MILZĪGS paldies par ņammīgo blogu :P :) (Y)

Ciao 14. jūnijs 2015 12:30

Biju visu smuki saformatējusi.. tagad atkal karuselī.. kāpēc tā? Saliku atstarpes starp rindām, lai nav vienā ķīselī.. :(