"Pumpkin parfait" & "Le fondant au chocolat"

taschinka
taschinka 13. marts 2014 11:11
2283

 

Šim desertam ir vairāki pagatavošanas veidi,šis ko gatavoju es ir viens no vienkāršākajiem.Pildījumā liek sasaldētu šokolādes krēmu,kas izkūst cepoties.

Bet klasiskais variants,ko visgrūtāk pagatavot neprofesionālim ir,ka mīklu lej formiņās cep noteiktā tempertūrā uz noteiktu laiku un sanāk,ka sāni apcepas,bet vidus paliek šķidrs bez papildus pildījuma.
Šis variants ir grūts ar to,ka jāzin tempertūra kādā tiek cepts,jāpiešaujas arī pie laika cik ilgi cept konkrētās formiņās.

Vēl ir trtešais variants,vidējais,mīklu lej formiņās,liek saldētavā uz minimums 3 stundām.Tad no saldētavas liek sakarsētā cepeškrāsnī,sanāk ka kamēr sāni atsaldējas un izcepas,vidus paspēj vien atsaldēties un paliek šķidrs.

 


Sastāvdaļas franču aukstajam desertam- "Pumpkin parfait :

150g ķirbja biezenis,tas aptuveni būs 200g svaigs ķirbis

2 olu dzeltenumi

3 ēd.k cukurs,es ieteiktu Dansuker farīna cukuru,kam ir burvīga garša kombinācijā ar ķirbi

1 laims

100ml saldais krējums

1/2 paciņa Rasa klasiskais krēmsiers

ruma esence,vai arī rums,labi sader ar ķirbi

1/3 tēj.k kurkuma izteiktākai krāsai

 

Sastāvdaļas franču šokolādes desertam- "Le fondant au chocolat":

70g šokolāde 85%

50g sviests

20g kakao

120g milti

115g cukurs

2 olas un 2 olu baltumi,kas pailka no saldējuma

šķipsniņa sāls

Sastāvdaļas kēksu pildījumam:

50g sviests

2 ēd.k cukurs,arī ideāli iederēsies farīna cukurs

2 ēd.k kakao

2 ēd.k Rasa klasiskais krēmsiers

Pasniegšanai avenes,lazdu rieksti,aveņu džems un nedaudz šokolāde.

 

Sākumā gatavojam kēksiem pildījumu:

Liekam katliņā sviestu,cukuru,kakao un kausējam līdz viss viendabīgs.

20140313104830-28500.jpg

 

Noņemam no uguns un iemaisam krēmsieru.Paliek skaista krēmīga massa.

Lejam trauciņos,nelielos,salīdzinam ar formiņām,kur tiks cepti kēksi,lai nav par lielu.Es lēju mazās glāzītēs.

Liekam saldētavā uz kādām 2-3 stundām,vai līdz sagatavojam visu nepieciešamo.

20140313104849-40919.jpg



Tālāk ķeramies pie saldējuma.

Izvāram ķirbi,es to daru ūdens peldē,lai nav jālej ūdens,ķirbja biezenis sanāk biezs,vajadzīgās konsistences.

20140313104907-48904.jpg



Ķirbja biezenim pievienojam norīvētu laima miziņu un laima sulu.Sablenderējam,izlaižam caur sietiņu.

20140313104927-28437.jpg


Katliņā liekam olu dzeltenumus un iemaisam 1 ēd.k cukuru.Pievienojam ķirbja biezeni,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam krēmu līdz tas kļūst viendabīgs,mjaigs,krēmīgs,aptuveni 7 minūtes.Maisam ar putojamo slotiņu.Atdzesjam.


20140313104945-17747.jpg


Saldo krējumu putojam ar atlikušo cukuru un krēmsieru līdz putukrējumam.


20140313105015-47799.jpg



Ieputojam atdzisušu ķirbja krēmu un kurkumu.Lejam trauciņos,liekam saldētavā uz 2-3 stundām,var arī ilgāk.Līdz brīdim,kad pasniegsim.

20140313105034-94348.jpg



Tad,kad saldētavā viss ir gatavs gan saldējums,gan pildījums,tad ķeramies pie kēksiem-vulkāniem,tā arī tos mēdz dēvēt.

Ieslēdzam cepeškrāsni ap 200 grādiem,lai jau ir sakarsusi.

Trauciņus kur cepsim, iesmērējam ar sviestu,apberam ar kakao,liekam ledusskapī līdz vajadzēs tos.

20140313105050-29689.jpg



Šokolādi un sviestu liekam trauciņā izkausējam,atdzesējam.

20140313105109-73759.jpg



Olas un olu baltumus putojam ar šķipsniņu sāli un cukuru līdz olas kļūst gaisīgas,aptuveni 10 minūtes ar mazjaudīgu mikseri.

20140313105130-61914.jpg


 

Izsijājam traukā miltus un kakao.
 
20140313105152-39397.jpg
 
 

 

Olu massā maigi,lēni,vienā virzienā iemaisam sokolēs sviesta maisījumu,kas drīkst būt viegli silts bet ne karsts.

Pēc tam iesijājam olu massā jau vienu reizi izsijātos miltus un kakao.

Maisam vienā virzienā līdz viendabīgtai massai.

Ņemam no ledusskapja sagatavotās formiņas,lejam sadalot pa visām formiņām pusi no mīklas.
 
20140313105211-52396.jpg
 
 
No saldētavas izņemam sagatavoto pildījumu,ar karoti izņemam un liekam trauciņā ar mīklu vidū,nedaudz iespiežam.
 
20140313105233-78939.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
























Pāri pildījuam liekam atlikušo mīklu.Izlīdzinam,lai pildījums skaisti apslēpts.
 
 20140313105620-27197.jpg
 
 

Cepam jau iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 12 minūtēm.Bet jāņem vērā,jo mazākas formiņas jo ātrāk izcepas,ja formiņas silikona vai metāla,tad arī izcepas ātrāk kā keramiskajās.Līdz ar to pēc pirmajām 5 minūtēm varam "uzmest aci" ja redzam,ka ārējā kārtiņa skaisti apkaltusi,tad gatavs.Ja noturēsim par ilgu,tad izcepsim parastus kēksus,kas arī būs gardi.

Es izmantoju 10cm diametra keramiskās formiņas,cepu tieši 12 minūtes un laiks bija ideāli,ne par daudz,ne par maz.

20140313105657-93190.jpg




Kad kēksi ir izcepti,mums ir maksimums 10 minūtes laiks,lai tos pasniegtu ar lavīnu vidū,jo atdziestot arī krēms vidū atdziest.Tādēļ vislabāk pasniegt uzreiz,tad sajūsma par desertu būs tik pat liela kā "vulkāna lavīna".

Kamēr cepas kēksi mums ir nedaudz laiks,lai sagatavotu šķīvi pasniegšanai.

Sasmalcinam lazdu riekstus,liekam uz tiem saldējumu un aplipinam maliņas.

Izkausētā šokolādē iemērcam dakšiņu un novelkam pa šķīvi.Uzliekam maliņā saldējumu.
 
20140313105348-87849.jpg
 
 
 Kad šķīvis gatavs,liekam uz tā kēksu.

Apmetam formiņu otrādi,apgāžot izņemam desertu.Es zem deserta uzliku aveņu džemu,krāsu spēlei.

Pārkaisam ar kakao.Kārtojam pāri avenes,man bija saldētas,bet kamēr sabildēju tās jau atsaldējās un bija ēdamas.

20140313105730-84012.jpg



Sanāca burvīgi,ņemot vērā, ka deserts ir tāds,ka var aizšaut garām cepot.Ieraugot biju sajūmsā,skaits šokolādes fondants.

20140313105753-87166.jpg


Bet pats galvenais vēl tikai priekšā....vulkāna izvirdums,ar nazi nogriežam gabaliņu un skaistums nāk ārā....

20140313105825-29674.jpg


Ak!, un uh!, un ai!,kas par sajūsmu to redzot...

20140313105846-45780.jpg

20140313105913-89633.jpg

20140313105942-72657.jpg

20140313105955-71079.jpg


 


Saldējums burvīgs...Un ķirbja neēdājiem it nemaz nav jāzin,ka tas ir no kirbja,jo pēc garšas nu nekā to nepateikt.Satriecoši maigs,aromātisiks,krēmīgs....

20140313110006-93224.jpg



Varu vien atkārtot sajūsmas vārdus,cik fantastisks ir šis deserts.

20140313110026-78911.jpg



Šis deserts,manuprāt pārsteigs ikvienu.

20140313110046-93431.jpg


 

Ierasts,ka karsts fondants tiek pasniegts ar aukstu saldējumu un svaigām ogām,tieši tādēļ arī man ir šī kombinācija.
 
20140313110120-26030.jpg
 
 
Nepietiek ar to,ka ir redzēts,pats svarīgākais ir to izjust,nobaudīt......

20140313110146-68874.jpg



Meklējam Desertu karalieni!



Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
hiperkeri 14. marts 2014 21:42

Nu kaut kas šāds jau bija gaidāms. izcili!!

Cerīte 13. marts 2014 20:08

Man taisni viens milzu ķirbis aizķēries.

Nikte 13. marts 2014 18:18

Gribu šokolādes šokolādīgo :P

taschinka 13. marts 2014 15:10 VIT@

Es pilnīgi piekrītu,ka klasiskais gatavošanas paņēmiens ir nepārspējams.Tomēr tā kā gatavoju pirmo reizi un ta kā man ir loti veca gāzesplīts ar cepeškrāsni bez grādiem,tad mēģināju sākumā šo variantu,kuršs sanāks arī uz nezināmas tempertūras.Bet tai pat laikā manos plānos ir izmēģināt arī otrus divus paņēmienus,tad redzēs kā sanāks.

KRX 13. marts 2014 13:52

Un kurš tad vēl spētu konkurēt ar šādu izpildījumu? :D
Es jau pēc foto saprotu, ka man tas pārāk sarežģīts (emo)

Linduchy 13. marts 2014 12:15

mmmmmmmmm...noteikti būs jāuzmeistaro brīvākā brīdī (inlove)(Y)

VIT@ 13. marts 2014 11:58

interesanti... tomēr visvieglākā versija ir klasiskā versija, ko vienmēr arī gatavoju. Nekādi papildus krēmi.