Netradicionāls alus
Augļu alus ir alus, kas īsti negaršo pēc alus. Tieši tāpēc tas man garšo!
Kā jau zināms no citiem blogiem – es neesmu alus mīļotāja. Laikam gan jāsaka neesmu klasiskā alus mīļotāja. Mana mīlestība ir ķiršu alus, kuru iemīlēju no pirmā acu skatiena, tas ir no pirmā malka, pirmo reizi nonākot Briselē, Beļģijā. Lūk, mana mīla Bellevue Kriek.
Šādu alu esot sākuši ražot 20 gadsimta sākumā, alum pievienojot svaigas ķiršu ogas un raudzējot, pēc tam pievieno tīru augļu sulu. Ķiršu alus ir populārākais, tomēr arī aveņu alus nav retums. Esot sastopams arī persiku alus, bet to man nav nācies nogaršot. Sulas saturs šādā alū ir ap 25%.
Ķiršu un aveņu alus ir Beļģu specializācija, savukārt Ķīnas viena no lielākajām alusdarītavām esot slavena ar ananāsu un citronu alu. Tos gan man nav nācies nogaršot, vismaz pagaidām.
Zinu, ka arī Latvijā ir bijuši un joprojām ir mēģinājumi radīt augļu alu – piemēram Ķiršu ingveralus, Iļģuciema dzērveņu alus, Lāčplēša ķiršu alus, Dlight Aldarim. Gatavojot blogu atradu, ka Dzīvā alus bodēs var dabūt Lietuvā ražotu ķiršu, kaktusu (nez kur šie kaktusus rāvuši), ābolu, bumbieru un vīnogu alus. Jāatzīmē, ka neviens no mēģinātajiem mani īsti nav uzrunājis tikai un vienīgi tā iemesla dēļ, ka garšo pēc alus.
Blogu nolēmu uzrakstīt tāpēc, ka pavisam nesen ieraudzīju, ka veikalos ir pieejams viena cita Beļģu ražotāja ķiršu alus Lindermans kriek, kas ir tikpat labs kā mans mīļotais Bellevue Kriek.
Un tagad es Jāņos kopā ar visiem varēšu iedzert alu!
Kurš no šiem garšo jums?
Nee,nu to ka tas nav sidrs,zinu,bet man alum ir viena garsa...stipraaka vai vieglaaka,bet bez kirsu,zemenu,cotronu utt piejaukumiem. Alkoholu praktiski nelietoju taa kaa man iisteniiba vienalga ko un kaa sajauc un pagatavo
Nē nē sidrs ir galīgi kas cits, savādāk gatavots, raudzēts utt.. ( lai gan nu tie ķīmiskie sidri bundžiņās vispār ir sazin kas
Tikko alum ir kas, manuprāt, lieks klāt, tas vairs nav alus..sidrs? Varbūt, bet ne alus!
Ulmaņgatves maximā bij plauktā starp alu un kvasu.
Šodien kā reiz patrāpījos Maximā tai brīdī, kad pieņēma un izskatīja alus produkciju daudzumus. pajautāju vai ir ķiršu alus un domīgi atbildēja, ka nav... Būs iemesls varbūt tagad pasūtīt
gruuti izstaasstiit.Pashai jaanogarsho, lai saprastu
Beļģu augļu alus no kokteilīšiem tieši ar to atškiras, ka tas nav vienkrāši sula + alus + hvz kas, bet gan ķirši/avenes pievieno jau raudzēšanas procesā.
Lindermans kriek ir dabūjams maximās 0,75 l pudele maksā mazliet virs 2 Ls
Kā garšo plūškoka ziedi???
Tas Beļģu alus pēc izskata vien prot iekārdināt! Tik samtaini sarkans...
Pilnīgi jau siekalas rodas.
Bet tas Bellevue Kriek drošvien dabūjams Lielākās pilsētās t/c. Mazpilsētās varbūt tik stipri vēlāk uzradīsies. Ap cik viņš vispār maksā?
Man jau arī garšo ar dažādām augļu garšām alus. Bet pēdējo reizi, kad dzēru D Light man sāka atgādināt tādu pliekanu dzērienu. Varbūt garšas kārpiņas pieradušas un grib ko labāku, spēcīgāku... Zinu, ka vēl ir kādas citas šķirnes dzertas, bet kaut kā mums te ar to klāstu pašvaki. Te ir, te nav tie alus kokteilīši...
Shaadi alus kokteiliishi man arii garsho.Pie mums ir ar tik dazhaadaam garshaam - ar kolu, energjijas dzeerienu, ar laimu utt., utt.Tagad jaunums vasaraa - ar pluushkoka ziedu garshu.hmmm....
Man arī garšo šie dīvainie ali, nu parastajam ( tumšajam) arī nav ne vainas, bet ar garšiņām ir vēl labāk.
Esmu absolūtā sajūsmā, par Iļģuciema Medalu un dzērveņu alu (garšo pēc dzērveņu morsa un alu tur var maz just) Un vēl man garšo tie Aldara Radleri ( vai redleri, nezinu kā precīzi sauc) Ar citronu un vēl ir ar Greipfrūtu garšu... tik žēl, ka tik maz grādu viņam, sanāk dārga limonāde