Bērnības garša

pece
pece 12. septembris 2012 07:00
966

Skatījos raidījumu Latvijas garša un nevilšus ģimenē izvērtās diskusija par tēmu „bērnības garša”.

Dzīvoju ciematā, pašiem bija i dārziņš, i lopiņi kūtiņā – gotiņa, cūciņa, vistiņa. Tā teikt pārsvarā viss no sava dārza un bonusā vecmāmiņas ceptā rupjmaize un saldskābmaize tikko no maizes krāsns. Sestdienās visa māja smaržoja pēc svaigi ceptas maizītes, pīrāgiem, plātsmaizes!

Mana bērnības aukstā zupa – mūsmājās saukta par RūguRāceni – saplucina šķīvī uz oglēm avīzēs ceptu sālīto siļķi, pievieno nomizotus krāsnī ar visu mizu ceptus kartupeļus (vecmāmiņa dēvēja kartupeļus par rāceņiem), un visu pārlej ar rūgušpienu un pārber ar kapātām dillēm un lociņiem. Šo, šad un tad, vasarā mēdzam gatavot.

Mūsmājās iecienīta bija piena kunkuliņu zupa – piena zupa ar kaut ko līdzīgu klimpām. Tikai nesen sapratu, ka vispār tā tāda latviešu makaronu zupa, jo makaronu gatavošanas recepte neatšķiras no kunkuliņiem, vienīgi makaroni ir tādi formīgi, bet kunkuliņi brīvā formā peldoši. Katram no tiem var atrast kādu līdzību mākonim vai zvēram, kad tas peld šķīvī.

Bukstiņbiezputra – kartupeļu – miežu putraimu biezputra, vēlams otrās dienā cepta uz pannas sviestā un mazliet piecepusies.

Īsta lauku torte no biskvīta ar vārītā krēma puķēm – šovasar ar bērniem tādu uzmeistarojām savai mammai vārda dienā un visi ēda laizīdamies. Tiesa, manas tortes dekorēšanas iemaņas ir zudušas un skaisto puķu vietā vien tādas vājas atblāzmas no puķēm bij, bet garšu jau tas nemaitāja.

 

Kāda ir tava bērnības garša?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
ine 12. septembris 2012 21:47

Mana pirmā spilgtākā atmiņa par bērnības garšu ir īpaši sautēts zutis, ko prata pagatavot tikai vectēvs :)

avokado 12. septembris 2012 19:24

Rupjmaize. Atceros,ka man bija 10 gadi,mājās deva tikai tādu maizi.

taschinka 12. septembris 2012 18:51

Grauzdētas auzu pārslas ar cukuru.

Rīsu piena zupa + baltmaize ar sieru vai desu.

Badapankūkas,ko cep speciālā pannā uz gāzes.

kimbra 12. septembris 2012 13:43

Smalki sarīvēti burkāni ar cukuru un vecmammas klimpas (it sevišķi nākamajā dienā uz pannas sildītie / apceptie pārpalikumi).

Noelle 12. septembris 2012 13:21

Silta, svaigi cepta baltmaize ar kraukšķīgu garoziņu, īsts plombīra saldējums ar pašu lasītām meža zemenēm, kas samaltas ar cukuru kvantumos (man vecmāmiņa strādāja Valgundes saldējuma fabrikā), tomātmaizītes (svaiga baltmaize + sviests + tomāti + sāls + pipari)... patiesībā, viss ēdiens, kas gatavots laukos un ēsts ārā, jo tās ir manas tipiskākās bērnības atmiņas - īpaši vasarā ēdu vienmēr laukā, jo mājā bija karsts :)

Lapsaa 12. septembris 2012 11:39

ja nemaldos tad jēls olas dzeltenums ar cukuru un vēl kko...
Atceros cik man bija slikti no tās domas vien un paskats nevedināja uz tā ēšanu :D

KRX 12. septembris 2012 11:38

A kas ir gogelmogelis? :D

pece 12. septembris 2012 11:32

Skola man šķiet ir īpaša tēma - man garšoja piena ķīselis ar ķīseli un grauzdētām auzu pārslām, siekalas saskrēja mutē.... būs vakarā jāuzgatavo!

pece 12. septembris 2012 11:32

Gogelmogelis - brrrrrrrr, šermuļi atceroties kā vecmāmiņa man to mēģināja iebarot ....

Cerīte 12. septembris 2012 11:31

Un starp citu atceros ka skolā mums saldajā deva biezpiena sacepumu ar rozīnēm-garšīgi.

Cerīte 12. septembris 2012 11:30

Paldies Pecei-tēma patiešām laba!
Atceros ar nostalģiju vecāsmātes auzu pārslu biezputru ar ķiršu zapti,tādu nemāku iztaisīt.Un otras vecāsmātes ceptās pankūkas,cepelīnus.

diegabiksis 12. septembris 2012 11:20

GOGELMOGELIS! :) Bērnības garšas favrīts nr. 1.
Vafeles "Kross" un pašu darinātais saldējums, ko kūlām ar mazo rokas putotājiņu.

Eh, cik forša tēma. Pilnīgi sapriecājos, atceroties.

KRX 12. septembris 2012 11:20

Man nav tādas vienas bērnības garšas. Spilgtākā atmiņā ir Vēsmas saldējums ar kartona piegaršu :D Un mammas ceptie kartupeļi ar marinētiem kāpostiem.
Ir tādi dažādi sīkumi vēl vienīgais.
Ā, un te tik bieži pieminētā piena-sakņu zupa.... bvēēēē...... man bērnībā tas bija vienīgais ēdiens, no kā metās nelaba dūša.

pece 12. septembris 2012 11:19

Kukurūzas ķēpīgā desa un šokolādes desa ar marmelādi - skolas gadu gardums, ko pati gatavoju (Y)

KRX 12. septembris 2012 11:16

Veikalā nopērkamie Latgales salāti labi ir Spilvai, ja neesi mēģinājusi.

spindzelite 12. septembris 2012 11:13

Oh, mana bērnības garša ir saldā kukurūzas desa un dārzeņu pienzupa. Kādus gadus 15 stabili nebiju ēdusi, gadu atpakaļ uztaisīju un viena pati arī apēdu. Tagad ik pa laikam tādu sataisu..mmmm mēli var norīt! Laikam brīvdienās būs jāuztaisa ;)

pece 12. septembris 2012 10:18

Izklausās garsīgi!

Lapsaa 12. septembris 2012 09:53

litra burkai – 800 g gurķu, 200 g sīpolu, 1-1,5 ēd.k. sāls, 1,5 ēd.k. cukura, 2 ēd.k. 9%etiķa, 5-10 ēd.k. augu eļļas, 1 ēd.k. diļļu - līdzīgi, tikai dilles stipri vairāk :)

Lapsaa 12. septembris 2012 09:50

Burkās uz ziemu gatavotie grieztie gurķi ar dillēm, daudz sīpoliem, etiķīti... MMMM :)

lana23 12. septembris 2012 09:39

Mēs mājās ar gatavojām:) Bija daudz garšīgāki, nekā tagad nopērkami:)

pece 12. septembris 2012 09:11

Kas ir latgales salāti?

pece 12. septembris 2012 09:10

Cukurgailīšus mans tēvs gatavoja speciāli uz 1 septembri.....

Lapsaa 12. septembris 2012 09:07

Latgales salāti, mammas aukstā zupa, dārzeņu sautējums :)

lana23 12. septembris 2012 07:44

Mana bērnības garša ir lielie saldie cukurgailīši un piena zupa ar dārzeņiem:)