Bērnības garša
Skatījos raidījumu Latvijas garša un nevilšus ģimenē izvērtās diskusija par tēmu „bērnības garša”.
Dzīvoju ciematā, pašiem bija i dārziņš, i lopiņi kūtiņā – gotiņa, cūciņa, vistiņa. Tā teikt pārsvarā viss no sava dārza un bonusā vecmāmiņas ceptā rupjmaize un saldskābmaize tikko no maizes krāsns. Sestdienās visa māja smaržoja pēc svaigi ceptas maizītes, pīrāgiem, plātsmaizes!
Mana bērnības aukstā zupa – mūsmājās saukta par RūguRāceni – saplucina šķīvī uz oglēm avīzēs ceptu sālīto siļķi, pievieno nomizotus krāsnī ar visu mizu ceptus kartupeļus (vecmāmiņa dēvēja kartupeļus par rāceņiem), un visu pārlej ar rūgušpienu un pārber ar kapātām dillēm un lociņiem. Šo, šad un tad, vasarā mēdzam gatavot.
Mūsmājās iecienīta bija piena kunkuliņu zupa – piena zupa ar kaut ko līdzīgu klimpām. Tikai nesen sapratu, ka vispār tā tāda latviešu makaronu zupa, jo makaronu gatavošanas recepte neatšķiras no kunkuliņiem, vienīgi makaroni ir tādi formīgi, bet kunkuliņi brīvā formā peldoši. Katram no tiem var atrast kādu līdzību mākonim vai zvēram, kad tas peld šķīvī.
Bukstiņbiezputra – kartupeļu – miežu putraimu biezputra, vēlams otrās dienā cepta uz pannas sviestā un mazliet piecepusies.
Īsta lauku torte no biskvīta ar vārītā krēma puķēm – šovasar ar bērniem tādu uzmeistarojām savai mammai vārda dienā un visi ēda laizīdamies. Tiesa, manas tortes dekorēšanas iemaņas ir zudušas un skaisto puķu vietā vien tādas vājas atblāzmas no puķēm bij, bet garšu jau tas nemaitāja.
Kāda ir tava bērnības garša?
Mana pirmā spilgtākā atmiņa par bērnības garšu ir īpaši sautēts zutis, ko prata pagatavot tikai vectēvs
Rupjmaize. Atceros,ka man bija 10 gadi,mājās deva tikai tādu maizi.
Grauzdētas auzu pārslas ar cukuru.
Rīsu piena zupa + baltmaize ar sieru vai desu.
Badapankūkas,ko cep speciālā pannā uz gāzes.
Smalki sarīvēti burkāni ar cukuru un vecmammas klimpas (it sevišķi nākamajā dienā uz pannas sildītie / apceptie pārpalikumi).
Silta, svaigi cepta baltmaize ar kraukšķīgu garoziņu, īsts plombīra saldējums ar pašu lasītām meža zemenēm, kas samaltas ar cukuru kvantumos (man vecmāmiņa strādāja Valgundes saldējuma fabrikā), tomātmaizītes (svaiga baltmaize + sviests + tomāti + sāls + pipari)... patiesībā, viss ēdiens, kas gatavots laukos un ēsts ārā, jo tās ir manas tipiskākās bērnības atmiņas - īpaši vasarā ēdu vienmēr laukā, jo mājā bija karsts
ja nemaldos tad jēls olas dzeltenums ar cukuru un vēl kko...
Atceros cik man bija slikti no tās domas vien un paskats nevedināja uz tā ēšanu
A kas ir gogelmogelis?
Skola man šķiet ir īpaša tēma - man garšoja piena ķīselis ar ķīseli un grauzdētām auzu pārslām, siekalas saskrēja mutē.... būs vakarā jāuzgatavo!
Gogelmogelis - brrrrrrrr, šermuļi atceroties kā vecmāmiņa man to mēģināja iebarot ....
Un starp citu atceros ka skolā mums saldajā deva biezpiena sacepumu ar rozīnēm-garšīgi.
Paldies Pecei-tēma patiešām laba!
Atceros ar nostalģiju vecāsmātes auzu pārslu biezputru ar ķiršu zapti,tādu nemāku iztaisīt.Un otras vecāsmātes ceptās pankūkas,cepelīnus.
GOGELMOGELIS!
Bērnības garšas favrīts nr. 1.
Vafeles "Kross" un pašu darinātais saldējums, ko kūlām ar mazo rokas putotājiņu.
Eh, cik forša tēma. Pilnīgi sapriecājos, atceroties.
Man nav tādas vienas bērnības garšas. Spilgtākā atmiņā ir Vēsmas saldējums ar kartona piegaršu
Un mammas ceptie kartupeļi ar marinētiem kāpostiem.
Ir tādi dažādi sīkumi vēl vienīgais.
Ā, un te tik bieži pieminētā piena-sakņu zupa.... bvēēēē...... man bērnībā tas bija vienīgais ēdiens, no kā metās nelaba dūša.
Kukurūzas ķēpīgā desa un šokolādes desa ar marmelādi - skolas gadu gardums, ko pati gatavoju
Veikalā nopērkamie Latgales salāti labi ir Spilvai, ja neesi mēģinājusi.
Oh, mana bērnības garša ir saldā kukurūzas desa un dārzeņu pienzupa. Kādus gadus 15 stabili nebiju ēdusi, gadu atpakaļ uztaisīju un viena pati arī apēdu. Tagad ik pa laikam tādu sataisu..mmmm mēli var norīt! Laikam brīvdienās būs jāuztaisa
Izklausās garsīgi!
litra burkai – 800 g gurķu, 200 g sīpolu, 1-1,5 ēd.k. sāls, 1,5 ēd.k. cukura, 2 ēd.k. 9%etiķa, 5-10 ēd.k. augu eļļas, 1 ēd.k. diļļu - līdzīgi, tikai dilles stipri vairāk
Burkās uz ziemu gatavotie grieztie gurķi ar dillēm, daudz sīpoliem, etiķīti... MMMM
Mēs mājās ar gatavojām
Bija daudz garšīgāki, nekā tagad nopērkami
Kas ir latgales salāti?
Cukurgailīšus mans tēvs gatavoja speciāli uz 1 septembri.....
Latgales salāti, mammas aukstā zupa, dārzeņu sautējums
Mana bērnības garša ir lielie saldie cukurgailīši un piena zupa ar dārzeņiem