Bio plastmasa

pece
pece 21. oktobris 2011 00:00
886

Man šķita, ka es zinu gana daudz par šo jomu, tomēr dzīvē kā vienmēr izrādās citādāk. Man bija jaunums uzzināt, ka plastmasa, kura tiek ražota no bioloģiskas izcelsmes lietām, kā ciete, cukurs, celuloze, rezultātā var nebūt arī bioloģiski sairstoša. Savukārt no naftas ražota plastmasa var būt bioloģiski sairstoša.

 

 

 

Tomēr, lai sajauktu galvu vēl vairāk, izrādās, ka ir svarīgi saprast kādā veidā notiek bioloģiskā sadalīšanās – vai tā notiek mājas komposta kaudzē, vai augsnē, vai ūdenī vai gaisā vai tikai speciālos apstākļos atkritumu izgāztuvēs. Svarīgs ir arī laika periods, kurā notiek sadalīšanās. Tie var būt sākot no dažiem gadiem, līdz pat daudziem gadu desmitiem.

 

Ja jūs nolemjam padoties vājībai, ko sauc par bio-eko plastikāta maisiņiem, tad nenāktu par ļaunu zināt, ka tiem visiem ir jābūt apdrukātiem ar atsevišķu sertifikātu  un arī sertifikātu numuru.

 

Pazīstamākie marķējumi bioplastmasai Eiropā ir:

 

European Bioplastics kompostējamības zīme, ko izsniedz Din Certco (Vācija, Šveice) un tās sadarbības institūcijas: Corbo (Polija), Association for Organics Recycling (Apvienotā Karaliste) un Keurmerkinstituut (Nīderlande)

 

 

 

Vinçotte (Beļģija)

 

 

 

Biodegradable Products Institute (ASV)

 

 

 

 

Šos marķējumus izmanto ne tikai plastmasas maisiņiem, bet arī vienreizējo trauku marķēšanai.

 

Neesmu pārbaudījusi visus pieejamos bio plastmasas maisiņus Latvijā, tomēr līdz šim vienīgie, kuri tiešām bioloģiski sadalās un ir atbilstoši marķēti ir sastopami Maximās, par pārējo izcelsmi īsti nav skaidrs. Parasti pārdevējas izvairās no atbildes uz to vai piedāvātie maisiņi tiešām bioloģiski sadalās un kāda ir to izcelsme.

 

Kopumā gan labāk izmantot auduma maisiņus!

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
mazaa raganina 21. oktobris 2011 08:35

Liels paldies par noderīgo info! (Y)