Ziemassvētku īpašā recepte no mūsmājām

nosiguldas
nosiguldas 30. decembris 2015 11:57
1500

Ziemassvētku galds ir īpaša tradīcija arī mūsu mājā. To mēs klājam pie mammas. Katrs ved ko garšīgu un īpašu. Mēs gan veicam arī šo gardumu sadalījumu, jo savādāk salātus jāēd vēl nedēļu. Ziemassvētku galda obligāta sastāvdaļa nemainīgi katru gadu ir pelēkie zirņi un maizes šķīvis, un, protams, dažādi pīrāgi.

Šogad lielākais galda klājējs bija mazais Gustavs, kas kārtoja galda piederumus.

20151230114844-49166.jpg

Šī procesa kontrole tika deleģēta ģimenes vecākajam pārstāvim.

20151230114950-77066.jpg

P.S. Uz stūrīša ir redzams mūsmājas īpašais Ziemassvētku kāpostu pīrāgs. 

Te arī mana īpašā Ziemassvētku kāpostu pīrāga recepte.

Šo recepti man izstāstīja kāda jauka kundze gados, jo kad pirmo reizi pagaršoju šo pīrāgu man likās, ka garšīgāku kāpostu pīrāgu neesmu ēdusi.

Tad nu tā vispirms gatavojam rauga mīklu.

20151230111238-12763.jpg

Kad mīkla gatava, izrullējam plānu pamatu pīrāgam. Es to daru uz cepamā papīra, tā vieglāk pēc tam to uzcelt uz pannas. Šeit man nepieciešams palīgs, un bez Katrīnes pīrāgs noteikti neizdotos. Tad pildījumam liekam sautētus svaigos kāpostus un otru pīrāga pusi tāpat izrullējam uz cepamā papīra un uzceļam uz pīrāga. Kad mīklas cepure ir uzvelta uz pīrāga, aizspiežam malas un sadurstam pīrāgu ar dakšiņu. Tad apsmērējam ar olu un liekam 200-201 grādos uz 15-20 minūtēm. Pīrāgam jābūt skaisti brūnam. Es to apberu arī ar sezama sēkliņām.

BET TAGAD PATS GALVENAIS 

Svaigo kāpostu (vidēju galviņu) sagriežam strēmelītēs, pievienojam 1.tējkaroti cukura un nedaudz sāls, kārtojam pīlē, vai citā sautējamā traukā un aplejam ar PIENU, un ļaujam kāpostiem sautēties kamēr gatavi. Īsi pirms gatavības pievienojam 1. paciņu sviesta. Kad kāposti ir mīksti, laujam tiem atdzist.

1. variants

var pievienot sakapātu vārītu olu

2. variants

apcept sīpolus un pievienot kāpostiem.

Rezultātu  atrādīt gan nevaru, jo tikko tas bija gatavs degustatori to uzreiz sagrieza un par fotogrāfiju pavisam piemirsām. Bet neskatoties uz to, pamēģiniet, pīrāgs iznāk maigs, kāposti patīkami un kūst mutē.

Konkurss: Klājam svētku galdu

20151214152811-95744.jpg

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies