Zaļš un zaļāks

pece
pece 8. decembris 2011 09:50
503

Šoreiz parunāsim par pārtiku. Gribas ēst veselīgi un lietot kvalitatīvu pārtiku. Vieglākais ceļš būtu to visu iegādāt ekobodēs. Tomēr ne visu tur var nopirkt bez tam tas nav lēti un visbeidzot nav skaidrs vai tas tiešām ir dabisks, ekoloģisks vai bioloģisks.

 

 

Lai man piedod organiskās pārtikas audzētāji, bet es nestādos priekšā, cik būtu jāmaksā, piemēram, dabīgi audzētam kartupelim, bez ķimikāliju lietošanas vismaz kaitēkļu iznīcināšanai. Jo kolorādo vaboļu vienīgais dabīgas iznīcināšanas veids ir nolasīšana ar rokām, padomājiet paši, cik tas ir ietilpīgi, jo tas ir jādara ik pārdienas un cik tas daudz cilvēkresursus prasa!

 

Bet tas ko varam, ir iepirkties gudrāk, ja tā drīkst teikt.

 

Protams, lieki lolot ilūzijas, ka Latvijā audzē tikai mazdārziņā un ar sentēvu metodēm, tāpat izmanto gan herbicīdus, gan pesticīdus. Bet Latvijā audzētam ir divas lielas priekšrocības attiecībā pret ievesto no citām valstīm, proti, pirmā, Latvijas laika apstākļi – proti, ziemas, kurās izsalst vismaz daļa no kaitēkļiem, līdz ar to vajag mazāk kaitēkļu nīcināmo ķīmiju nekā piemēram, Polijā audzējot, kas samazina arī ražošanas izmaksas. Otrā, dārzeņu un augļi nav apstrādāti ar ķimikālijām, lai tās sekmīgi pārdzīvotu transportēšanu un tās līdz bodei tiek vestas īsāku ceļu, kas nodrošina mazāku piesārņojumu arī apkārtējai videi.

 

Man ir duālas izjūtas attiecībā uz it kā Latvijā ražotiem produktiem – ja papēta sīkāk mūsu vietējo ražotāju produkciju, tad ne reti atklājas „ražots valstī X pēc attiecīgā ražotāja pasūtījuma” vai arī „ražots Eiropas Savienībā” – man nav saprotams, kāpēc būtu slēpjama vieta, kur produkts tiek ražots, vai „iepakots uzņēmumā X” un pārdod ar uzņēmuma logo.

 

Lai kā man gribētos visu sapirkt vienā bodē, izmantoju iespēju nopirkt dārzeņus no zināmiem audzētājiem. Piemēram, mums uz darbu ved dievīgus skābos kāpostus no vienas bioloģiskās saimniecības, kuras produkcija ir atrodama ekobodēs. Es tiešām nezinu, cik maksā skābie kāposti ekobodē, bet mums tie tiek tirgoti apmēram tādā pat cenā, kā lielveikalos parastie skābie kāposti (tiesa, zemo cenu lielveikalu ķēdēs mēdz būt lētāki). Jā, man riebj stiepšana uz māju, bet ko gan sava vēdera dēļ nepadarīsi?

 

Esmu atradusi iespēju iegādāties bioloģiskos riekstus un žāvētos augļus par saprātīgākām cenām, izrādās, ka daža ekobode piedāvā iespēju pasūtīt riekstus/augļus ar priekšapmaksu, sanāk gaidīt pasūtījumu apmēram pāris nedēļas, bet mazliet paplānojot tas manu dzīvi pārlieku neapgrūtina. Bez tam tiešām pārliecinājāmies, ka visiem augļiem un riekstiem ir attiecīgi izcelsmes sertifikāti! Un kopš zinu kā garšo nebalinātas aprikozes, balinātās mani vairs neuzrunā!

 

Esmu ieradinājusies lasīt produktu sastāvu, jo reizēm ražotāji izdomā visādus interesantus risinājumus, kas man šķiet pilnīgi lieki. Kā piemēru varu minēt jogurtus un skābā krējuma izstrādājumus, kuriem klāt ir ciete. Nav jau kartupeļu vai kukurūzas cietei ne vainas, bet ja es pērku piena produktu, tad man labpatiktos tikt pie piena produktiem, nevis graudaugiem.

 

Bez tam reizēm der palasīt sastāvu arī tiem produktiem, kurus pērc ilgtermiņā, jo sastāvs mēdz mainīties.

 

 

Kādi ir tavi iepirkšanās knifiņi, lai tiktu pie tīrākas un kvalitatīvākas pārtikas?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
ine 8. decembris 2011 11:41

LV iepērkos Dabas Dobē, vedu no laukiem daudz ko, jo tur neviens neizmanto ķīmijas, un vēl pati, maza būdama, palīdzēju nolasīt tās pašas kolorado vaboles. Viens no bērnības murgiem! :D Iepērkos arī "Daugavā", kur pērku maizi, pienu pārsvarā. Kad vēl biju LV, sāku sūtināt olas no vienas saimniecības, stipri lētāk, nekā nopirkt lauku olas veikalā. Bet kopumā pilnīgi visam un vienmēr skatos sastāvu. Vienvārdsakot, sekoju līdzi tam, kas ierpinās manā iepirkumu groziņā un ledusskapī.