Reiz viena maza cuciņ...

upenes
upenes 6. jūnijs 2012 18:21
2753
Bumbieriem: 700 ml ūdens 60 ml baltvīna etiķa 200 g cukura 2 citronu sula 2 ēdamkarotes dzelteno sinepju graudu bumbieri Seleriju šķēlītēm: ¼ seleriju saknes 1 skārdene bumbieru sidra Filejai: Cūkgaļas fileja 30 g sviesta 1 ēdamkarote olīveļļas timiāna zariņi sāls, pipari Mērcei: 150 ml sausa baltvīna 150 ml saldā krējuma 3 ēdamkarotes franču sinepju Kartupeļu un seleriju saknes biezputrai: 3/4 selerijas saknes 1 kg kartupeļi 200 ml piena ēdamkarote sviesta
A. Bumbierus nomizo, ½ cirtronu sagriež šķēlītēs, no atlikušajiem citroniem izspiež sulu.
B. Katliņā uzkarsē ūdeni, pievieno cukuru, citronu sulu, citrona šķēles, sinepju sēklas un etiķi. Vāra 10 minūtes.
C. Ieliek bumbierus un uz lēnas uguns vāra, līdz bumbieri gatavi (aptuveni 50 minūtes).
D. Atdzesē, neizņemot no sīrupa.
E. Nomizo seleriju, sagriež 4 daļās. ¼ sagriež plānās šķēlītēs. (Pārējo izmantos biezputrai.)
F. Katliņā ielej bumbieru sidru un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
G. Ieliek seleriju šķēlītes un vāra, līdz tās ir kļuvušas viegli caurspīdīgas.
H. Gaļas mīkstumam noņem cīpslas un plēves.
I. Pannā uzkarsē sviestu un eļļu.
J. Pannā kārto fileju, pārkaisa ar sāli un pipariem.
K. Apcep no visām pusēm brūnu.
L. Apcepto fileju liek uz cepešpannas. Uzliek timiāna zariņu. Liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 25 minūtes.
M. Gatavu izņem no cepeškrāsns un „atpūtina” 10 minūtes.
N. Pārbauda, vai izcepusi.
O. Sameklē mērces sastāvdaļas.
P. No pannas, kur apcepa fileju, taukvielas pārlej mērces katliņā.
Q. Pielej vīnu, uzkarsē. Uz lēnas uguns vāra, līdz vīna daudzums samazinājies gandrīz uz pusi.
R. Pievieno krējumu, turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz mērce mazliet sabiezē.
S. Pievieno piparus.
T. Pa karotei pievieno sinepes, paralēli maisot mērci. Pagaršo, vai ir gana stipra. Ja vajag, pievieno vēl.
U. Pāris minūtes pavāra. Gatavs!
V. Kartupeļus un selerijas sakni nomizo. Sagriež gabaliņos un vāra salsūdenī.
W. Gatavus nokāš, nosusina, samīca, pievieno siltu pienu, ēdamkaroti sviesta, saputo.
X. Uz šķīvja pamīšus kārto filejas un sidrā vārītās selerijas šķēles.
Y. Pārlej ar vīna un sinepju mērci. Liek kartupeļu un seleriju biezputru. Bumbieru. Dekorē (spinātu lapiņas, cukini salmiņi, timiāns, leduspuķes ziedi).
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
pece 6. jūnijs 2012 20:43

Veltīgi baidaties no selerijas saknes, jā svaigai ir gana īpatnēja smarža un garša, bet termiski apstrādātai tik pat kā nav nekas no tā, garda ir gan biezputra no selerijas saknes, gan salmiņos cepta selerijas sakne. Ja pirms tam neizbazūnā, ka tā ir selerija, ēdāji i nepamana!

upenes 6. jūnijs 2012 19:59

Biezputrā seleriju vien neriskēju likt, tāpēc nolēmu likt kopā ar kartupeļiem. Labi garšoja. Mūsmājās iecienītas kartupeļu biezputras ar burkāniem, ar spinātiem, ar bietēm, bet ar selerijas sakni pirmoreiz. :)

kalliope 6. jūnijs 2012 19:54

ļoti skaisti! un arī garšīgi izklausās - varbūt pat seleriju notiesātu :D

upenes 6. jūnijs 2012 19:24

Paldies! :)

pece 6. jūnijs 2012 19:22

Izskatās riktīgi gardi!