No ligzdas izbēgušie...

Noelle
Noelle 31. maijs 2012 22:53
3524
Lai pagatavotu salātus "No ligzdas izbēgušie..." 2 personām Tev būs nepieciešams: *1/2 kukulītis nesagrieztas formas maizes ("ķieģelīša"); *12 ķiršu tomātiņi (vēlams, no ķekariem); *1 iepak. graudainā biezpiena (ap 120 g); *2 saujas rukolas salātu; *25 grami cietā Parmesan tipa siera (Minhauzens, Džiugas u.c.); *1 tējk. pesto; *1 tējk. ābolu etiķa; *1/4 tējk. kaltēta bazilika; *šķipsniņa čilli piparu; *2 ēd.k. olīveļļas (ļoti labi der arī saulespuķu eļļa); *pāris šķēles puravu, 3 zariņi pētersīļu, 3 zariņi diļļu; *SantaMaria garšviela "persilade";
Formas maizi sagriez plānās (3-5mm) šķēlītēs. 2 porcijām pietiks ar 5 šķēlītēm. Šim mērķim labāk ņemt maizi, kas jau kādu dienu pastāvējusi - to būs vieglāk griezt;
Uz smalkās rīves sarīvē Parmezan tipa cieto sieru (lielisks šādam mērķim ir Latvijā ražotais Minhauzena siers);
Viens no pirmajiem darbiem ir mērces pagatavošana, lai tā paspēj ievilkties un izveidoties īstā garša, kamēr tiek gatavotas pārējās sastāvdaļas. Mērcītei sajauc 1 tējkaroti pesto ar 1 tējkaroti ābolu etiķa. Trauciņu noliec malā, lai garšas sadraudzējas.
Citā trauciņā sajauc olīveļļu ar kaltēto baziliku un čilli pipariem;
Iepriekš sagatavotās maizes šķēlītes viegli apsmērē ar olīveļļas - garšaugu maisījumu;
Maizes šķēlītes sagriez 4 daļās un kārto uz cepešpannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Maizītes apgrauzdē cepeškrāsnī apmēram 215-220 grādos, līdz tās ieguvušas viegli zeltainu toni;
Graudaino biezpienu "atbrīvo" no liekā šķidruma;
Mazajiem ķekartomātiņiem nogriez apakšējo galu (par pamatnīti kalpos tas gals, kurš piestirpinās pie zariņa) apmēram 1/4 daļu no tomātiņa un uzmanīgi vai nu ar tam paredzētu rīku, vai ar asa nazīša un karotītes palīdzību izņem vidiņu un sēkliņas visiem 12 tomātiņiem. Viegli pārkaisi tomātiņus ar Persilade garšvielu;
Tomātiņos pildi graudaino biezpienu;
Kārto uz pannas, kurā izklāts cepampapīrs, pildītos tomātiņus, kā arī sagatavo "trauciņus" no atlikušās maizes - 2 apmēram 3 cm biezas "šķēles" izgreb tā, lai paliek apakšā tikai neliela, līdz 0.5cm bieza pamatnīte, kurā iekaisi smalki sarīvēto sieru. Maizes trauciņu malas viegli apsmērē ar olīveļļu, lai nepiedeg/neizkalst. Šo visu liec līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 5-7 minūtēm (galvenais, jāraugās, lai maizīte apgrauzdējas, jo tomātiem cepties vajag pavisam nedaudz - tie ir mazi un to izsilšanai nepieciešams neilgs laiciņš;
Paralēli sasmalcini dilles, pētersīļus, kā arī sagriez ripiņās puravu;
Bļodā liec noskalotu un notecinātu rukolu (šobrīd tai ir īpaši aromātiska, pikanta garša, nevar salīdzināt ar to, kas bija nopērkama ziemā), sasmalcinātos pētersīļus, dilles un purava šķēlītes, visam pārlej sākumā sagatavoto pesto-ābolu etiķa mērcīti un visu izcilā, lai sastāvdaļas vienmērīgi samaisās. Vislabāk tomēr to darīt ar rokām;
Uz šķīvja kārto maizes trauciņu, grauzdiņus, salātu-garšaugu maisījumu un pildītos tomātiņus;
Labu apetīti! :) Noelle
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
madmozele 2. jūnijs 2012 14:34

Ņammmm,un bildes tik skaistas,kā man patīk 8 un 9,(tomāti kā glāzītes....)superīgas!

kalliope 1. jūnijs 2012 18:17

skaisti (Y)

Noelle 1. jūnijs 2012 09:42

Paldies! :) Beigās izrādījās, ka arī garša bija laba - izdevās atrast tādas kombinācijas, kas lieliski savā starpā "draudzējas".

leksija 1. jūnijs 2012 08:33

Izskatās ļoti kārdinoši!