Krāsojam olas

nosiguldas
nosiguldas 17. marts 2016 12:51
1205

Lai sāktu darbu, ir jāapzina, kādus materiālus izmantot, lai būtu gatavs vēlamais rezultāts.

 Pamatmateriāli: atkarībā no izvēlētās krāsas – krāsojamais materiāls, olas (labāk baltas), bet krāsojot tumšas labāk tomēr derēs brūnās olas.

etiķis un sāls

 Pagatavošanas veids:

  1. Pagatavo stipru novārījumu pievieno sāli un etiķi un liek oliņas tur nostāvēties. (1-3 stundām)
  2. Liek olas kopā ar krāsojamo materiālu ( sīpoli mizām) un vāra 10- 15. Minūtes.

 Tad ķeramies pie vēlamās krāsas, kādas gribēsim, no tā ir atkarīgs, kas nepieciešams :Interneta materiāli mums saka, ka krāsu dažādību varam izvēlēties pēc sirds patikas, lūk arī iespējas:   

Attēlu rezultāti vaicājumam “zaļas olas”

Zaļas

 spinātos vārītām olām būs zaļš tonis. 


Violetas

 Ja vēlies violetas olas, uzvāri sarkano kāpostu novārījumu un tad vāri tajā olas.

 Upeņu sula, upeņu ievārījums - violeti sarkanai krāsai. Pārlejot upeņu ievārījumu ar karstu ūdeni, liek vārīties olas. Pēc 8 - 10 minūšu vārīšanās olas noskalo ar aukstu ūdeni un ievieto atpakaļ šajā katlā uz 30 - 40 minūtēm.

 Aroniju sula, melleņu ievārījums - violeti zilai krāsai. Uzvāra 1/2 litru aroniju sulas vai melleņu ievārījumu, kas atšķaidīts ar ūdeni. Novārījumā liek vārīties olas. Vēl košāka toņa iegūšanai, pēc vārīšanas olas noskalo aukstā ūdenī un liek atpakaļ katlā ievilkties uz 30 - 40 minūtēm.

 Pelēkas/ zilas

 Gaišākas pelēki violetas oliņas, ja liksi tās vārīt atšķaidītā biešu sulā.

 Gaiši zilas oliņas sanāk no violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījuma, kam piejaukta 2 tējk. citronu sulas. Par zilumzālēm kalpo arī sarkanais kāposts (pirms tam sakapā, aplej ar 6 ēdk. etiķa un nakti izturi) un tumšo vīnogu sula.

 Dzeltenas

Dzelteno olu toni var iegūt, vārot olas kurkumas novārījumā. Pēc tam olas noskalo aukstā ūdenī un liec atpakaļ kurkumas novārījumā vēl uz pāris stundām, lai krāsa ievelkas.

  dzelteni zaļai krāsai

Kumelīšu ziedus vai kaltētas bērza lapas pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj 30 minūtes ievilkties. Pēc tam novārījumā liek vārīties olas. Pēc vārīšanas olas noskalo aukstā ūdenī un liek atpakaļ novārījumā ievilkties vēl 30 - 40 minūtes.

dzeltenai krāsai derēs izplaucētas bērza lapas vai pūpolu zarus aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties 50 minūtes. Tad šajā uzlējumā vāra olas. Kad olas izvārījušās, tās noskalo ar aukstu ūdeni un atkal ievieto šajā novārījumā vēl 30 - 40 minūtes.

Oranžīgu zeltainumu dod asinszāles lakstu uzlējums. 

 Dzeltenīgi rudas olas var iegūt, pievienojot ūdenim kariju.

 

Sarkanas

 1/2 1itru biešu sulas uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa. Olas liek karstajā šķidrumā un ļauj ievilkties 1 - 2 stundas.

Sarkanā tēja

 Melnas

 Ļoti tumšas, gandrīz melnas, olas var iegūt, tās vārot savvaļas rīsos.

Teju melnas olas sanāk spēcīgā sīpolu mizu un melleņu novārījumā.

 

Brūnas

 Koši brūnas olas iegūst, ja tās vāra melnās tējas novārījumā un pēc tam atstāj šajā novārījumā vēl 1-2 stundas. Vārot olas kafijas novārījumā, 100 g samaltas kafijas uz 1 litru ūdens, tās iegūst gaiši brūnu toni. 

Vārot sīpolu mizās.

 Ceru, ka Jums noderēs, jo bija šis tas, ko arī es nezināju.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
nosiguldas 17. marts 2016 13:40

nav par ko:)

Linduchy 17. marts 2016 13:25

Paldies par noderīgu informāciju :) (Y)