Grilēšanas sezona tuvojas ar joni

Autors: pece, 2011. gada 19. maijs, 10:06:02
Grilēšanas sezona tuvojas ar joni

Tā kā grilēšanas sezona jau klāt, laiks ir pieredzi šķetināt! Padalāmies gaļas marinēšanas knifiņos.

 


 

Gatavas receptes ir ļoti laba lieta, tomēr, ne vienmēr pa rokai ir visas nepieciešamās sastāvdaļas, tāpēc nav par skādi saprast ko un kā labāk darīt, ņemot par pamatu izejvielas, kuras tobrīd ir mājās.

 

Eksperimentāli un iegūstot pieredzi esmu nonākusi pie atziņas, ka pa lielam ir divi gaļas marinēšanas veidi:

 

Viens sīpolos, ķiplokos, zaļumos un garšvielās. Sīpols piedod sulīgumu gaļai. Savukārt garšvielas ir kārtīgi jāiemīca gaļā un gaļai jāļauj zem sloga pāris stundas būt vēsumā pēc tam. Šis te idejiski nāk no kaukāza virtuves. Tas, kas mani darīja aizdomīgu – receptēs netiek izmantota sāls. Bet nevajag nobīties – to tur nemaz arī nevajag! Ja nu akurāt, tad var uzbērt cepot vai pēc tam.

 

Garšvielas un garšaugi dod krāšņu garšas buķeti tāpat. Toties sāls padara gaļu sausu.

 

To, ko īsti neesmu līdz galam sapratusi, kāpēc dažās receptēs papildus lieto arī eļļu. Varbūt kāda zina eļļas noslēpumu?

 

Otrs marinēšanas veids ir izmantojot šķidrumu – klasiski skābu – etiķi, citronu, zaķkāpostus, vīnu, kefīru, skābas sulas. Šim variantam arī nav ne vainas, vienīgi vajag vairāk laiku, jo gaļai zem sloga un vēsumā, lai kārtīgi samarinētos šādā veidā vajag vismaz diennakti vēlams pat vēl vairāk. Arī šajā variantā nav ieteicams aizrauties ar sāli, lai gaļa nekļūtu sausa.

 

Nez kā sanāk marinēšana majonēzē? Varbūt ir kādi atsevišķie knifi vistai, tītaram, liellopam, jēram un cūkgaļai?