Grilēšanas sezona tuvojas ar joni

pece
pece 19. maijs 2011 10:06
719

Tā kā grilēšanas sezona jau klāt, laiks ir pieredzi šķetināt! Padalāmies gaļas marinēšanas knifiņos.

 


 

Gatavas receptes ir ļoti laba lieta, tomēr, ne vienmēr pa rokai ir visas nepieciešamās sastāvdaļas, tāpēc nav par skādi saprast ko un kā labāk darīt, ņemot par pamatu izejvielas, kuras tobrīd ir mājās.

 

Eksperimentāli un iegūstot pieredzi esmu nonākusi pie atziņas, ka pa lielam ir divi gaļas marinēšanas veidi:

 

Viens sīpolos, ķiplokos, zaļumos un garšvielās. Sīpols piedod sulīgumu gaļai. Savukārt garšvielas ir kārtīgi jāiemīca gaļā un gaļai jāļauj zem sloga pāris stundas būt vēsumā pēc tam. Šis te idejiski nāk no kaukāza virtuves. Tas, kas mani darīja aizdomīgu – receptēs netiek izmantota sāls. Bet nevajag nobīties – to tur nemaz arī nevajag! Ja nu akurāt, tad var uzbērt cepot vai pēc tam.

 

Garšvielas un garšaugi dod krāšņu garšas buķeti tāpat. Toties sāls padara gaļu sausu.

 

To, ko īsti neesmu līdz galam sapratusi, kāpēc dažās receptēs papildus lieto arī eļļu. Varbūt kāda zina eļļas noslēpumu?

 

Otrs marinēšanas veids ir izmantojot šķidrumu – klasiski skābu – etiķi, citronu, zaķkāpostus, vīnu, kefīru, skābas sulas. Šim variantam arī nav ne vainas, vienīgi vajag vairāk laiku, jo gaļai zem sloga un vēsumā, lai kārtīgi samarinētos šādā veidā vajag vismaz diennakti vēlams pat vēl vairāk. Arī šajā variantā nav ieteicams aizrauties ar sāli, lai gaļa nekļūtu sausa.

 

Nez kā sanāk marinēšana majonēzē? Varbūt ir kādi atsevišķie knifi vistai, tītaram, liellopam, jēram un cūkgaļai?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
tc 27. maijs 2011 00:42

Nedaudz nokludijos, ta ir, ka visu ziemu nekas nebij ar galu darits un tikai tagad taisot marinejumu atcerejos pilno recepti :$
Un 4kg galas liku 6 ripinas sagrieztus sipolus sipolus, 1/2 pudeli Mangalu mineraludens, vienu burcinu Spilvas tomatu merces un kadas 5 - 6 e.k. etika esences (to galvenokart liek pec marinades garšas) :)
Atvainojos par iepriekš sniegto aplamo recepti (angel)

sandija 19. maijs 2011 22:09

Man būs jāpielauž māte , lai atklāj savu šašliku marinādes recepti, jo nekur neesmu ēdusi garšīgakus kā savas mātes original

sandrulish 19. maijs 2011 20:10

Mums grillēšanas sezona jau martā tika aizsākta,
esam jau vairākas reizes grillējušies...

Recepti taisa mans vīrs , ko viņš tur liek, precīzi nepateikšu, jo tā tikai viņš māk...un man protams nesaka... :D

Lapsaa 19. maijs 2011 13:57

AR majonēzi es gatavoju vistas gaļu - nu uz 4kg gaļas 3-4paciņas majonēzes, 4lieli sīpoli un karijs, piedeva vistas gaļai.... Daudz karija un nedaudz nedaudz etiķis. to visu zem sloga ledusskapī uz kādām 24h. un nākošajā dienā, rezultāts ir pasakaini labs :)

pece 19. maijs 2011 13:24

Sildīt - tas ir tā kā vērīt, vai kā?

tc 19. maijs 2011 13:05

Mūsu ģimenē jau vairākus gadus 1. vietu ieņem ļoti vienkārša un ātra marinēšanas recepte. Sagriežam gaļu sev vēlamos gabaliņos, nomizojam un ripiņās sagriežam sīpolus (jo vairāk jo labāk, parasti vidēji uz 3kg gaļas liekam 5 - 6 lielus sīpolus), samaisam kopā ar gaļu. Pēc tam visu pārlejam ar gāzētu minerālūdeni (pārbaudīta vērtība - "Mangļi" gāzētais minerālūdens). Lejam tik daudz līdz gaļa pilnībā ir zem ūdens un atkal samaisam. Nav nepieciešamas ne garšvielas, jo minerālūdenī un sīpolos ir viss nepieciešamais. Gaļa ir liekama uz grila jau pēc 8h, ja vēlas vēl ātrāk, tad visu šo marinējumu jāliek katlā un jāsilda uz mērenas uguns apmēram 20 min, tad gaļa gatava jau pēc 3 - 4h ;)

taschinka 19. maijs 2011 12:33

Mēs šasliku gatavojam sekojoši:Ņemam cūkgaļu,sagriežam to gabaliņos,sīpolus sagriežam gredzenos,pievienojam gaļai sīpolus,majonēzi,sinepes un garšvielu šašlikam,garšvielas par labām esam atzinuši ne tās dārgās,bet tieši lētākās.Visu so samaisa un liek ledusskapī uz vairākām stundām.Gala rezultāts ir mīksts,maigs,sulīgs šasliks un pie gatavā šašlika piekožam sīpolu gredzenus no marinādes.Ļoti gardi,visi kas noprovējuši garšoja.

mazaa raganina 19. maijs 2011 12:10

Man vīrs ir galvenais gaļas marinētājs, viņam ir sava recepte, zinu,ka tur ir ābolu sula, sīpoli u.c. garšvielas.

Cerīte 19. maijs 2011 10:45

No rīta sataisu-vakarā grilēju. (Y)

pece 19. maijs 2011 10:26

Un cik ilgi turi tomātu marinādē - stundu? diennakti?

Cerīte 19. maijs 2011 10:19

Vasarā marinējumi pārgatavos tomātos-noņem mizu samīca putrā klāt dadz zaļumus un uzsvars uz ķiplokiem.Ja vistu-daudz rozmarīna un bazilika,ja cūku-daudz timiānu un kinzu/kam negaršo var selerijas/

ewe 19. maijs 2011 10:17

Man ir viena receptīte marinēšanai majonēzē. Tik mājās kaut kur ieslēpusies.
Principā jau tas pats parastais marinēšanas veids ar sīpols+ ķiploks + pipari un vēl garšvielas, tikai etiķa vietā - majonēze.
Izceptā gaļa sanāk mīkstāka un maigāka nekā ar etiķi marinētā.