Fotopadoms: kā pagatavot piparkūku mīklu?

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 12. decembris 2016 16:49
7266
Šogad esi nolēmusi Ziemassvētkos cept piparkūkas no pašas gatavotas mīklas? Izmēģini šo gardo mīklu! Izpēti Sieviešu Kluba sagatavoto fotopadomu un atkārto to soli pa solim savās mājās.
Šo piparkūku mīklas recepti Sieviešu Klubam atklāj Iļģuciema maiznīcas pārtikas tehnoloģe Ilona Baško.
Mīklas pagatavošanai nepieciešams: - augstākā labuma kviešu milti; - cukura sīrups; - cukurs; - medus; - sviests; - garšvielu maisījums. Mēs izmantojām kardamonu, krustnagliņas, kanēli, koriandru, smaržīgos melnos piparus; - apelsīna miziņa; - cepamais pulveris; - 2 olas dzeltenumi. Vēl tev vajadzēs arī katliņu, kurā karsēt vairākas sastāvdaļas. Cik daudz izejmateriāla vajadzēs? Lasi turpinājumā... Gatavojam kilogramu piparkūku mīklas.
Ņem 100 gramus cukura
Nosver 250 ml medus (tieši tik vajadzīgs šai mīklai). Ja nevēlies izmantot medu, to vari aizvietot ar parastāko cukuru vai cukura sīrupu.
Visu salej katliņā, kurā karsēsi nepieciešamās sastāvdaļas.
Vēl tev vajadzēs arī 250 ml tumšo cukura sīrupu. Kādēļ labāk izvēlēties tumšo cukura sīrupu? Jo tad piparkūku krāsa būs patīkami brūna. Otrs variants, kā iegūt brūnu krāsu piparkūkām - izmantot dedzināto cukuru.
Piparkūku mīklas gatavošanai tev lieti noderēs virtuves svari, tie palīdzēs precīzi izmērīt nepieciešamo sastāvdaļu daudzumu. P.s. meitenes, mīkla top Sieviešu Kluba mājīgajā virtuvē un uz galda sievišķīgais Adventes vainags. Protams, rozā :)
Visu saliekam katliņā un uz lēnas uguns vārām.
Tad vajadzīgi 250 grami sviesta.
Tos pievieno masai, kas katliņā jau vārās un uz lēnas uguns maisi, kamēr izveidojas viendabīga konsistence.
Atceries - laiku pa laikam katliņa maisījums jāapmaisa, citādāk viss var piedegt.
Tagad nākamais posms - garšvielas. 4 grami krustnagliņu. Ja mājās nav virtuves svari, pievieno 2 nepilnas tējkarotes krustnagliņu. Piparkūkas mīklas gatavošanai nepieciešams krustnagliņu pulveris. Ja to negribi atsevišķi iegādāties, vari pagatavot pati. Krustnagliņas cepeškrāsnī vispirms apgrauzdē (lai tās ir aromātiskākas), tad kafijas dzirnaviņās vai blenderī sasmalcini un pulveris gatavs. Bet ar krustnagliņām uzmanīgi! Labāk, lai tās ir mazāk, nekā par daudz, jo tad mīkla var būt rūgta.
Vajadzīgi arī 10 grami smaržīgie melnie pipari. Atceries proporciju - nepilnā tējkarotē ir 2 grami.
Tāpat pievieno 10 gramu jeb 5 nepilnas tējkarotes koriandra.
4 gramus jeb 2 nepilnas tējkarotes muskatrieksta
10 gramu jeb 5 nepilnas tējkarotes kanēļa
Pavisam nedaudz melnos piparus. Vislabāk, ja tos uzreiz sasmalcini.
No pus apelsīna pierīvē miziņu. Tas tevis gatavotajai piparkūku mīklai piepšķirs patīkamas garšas un aromāta nianses. Iļģuciema maiznīcas meistare gan uzsver - katra saimniece var izveidot savu garšas buķeti ar garšvielām. To tad, protams, sievišķīgi patur noslēpumā ;)
Garšvielu maisījumu ieber katliņā, kurā uz lēnas uguns kūst sviests, cukurs, medus un cukura sīrups.
Visu kārtīgi samaisa.
Ņem 300 gramu miltu un uzmanīgi pievieno katliņa sastāvam.
Milti jāpievieno ļoti vienmērīgi, lai neveidojas kunkuļi.
Ja mājās ir mīklas maisītājs vai mikseris, ar to saputo visu.
Tas gan palīdzēs "atšķetināt" kādu nejauši izveidojušos miltu kunkulīti, gan arī palīdzēs mīklai ātrāk atdzist.
Piparkūku mīkla jāatdzesē līdz apmēram 30 grādu temperatūrai. Ja mīkla būs pa karstu, tas saraus olu.
Divas lietas, kam mīklas gatavošanas procesā vairāk pievērs uzmanību: lai nepiedeg mīkla un lai nav par daudz miltu kunkuļi.
Sagatavo pārējos miltus.
Atdali olas dzeltenumu no baltuma.
Uz kilogramu mīklu vajadzīgi divi olas dzeltenumi. Baltumi noderēs piparkūku dekorēšanas procesā.
Viegli sakul olas dzeltenumus
un iemaisi tos mīklā.
Rūpīgi visu maisi. Un viss svarīgākais jau gandrīz izdarīts. Palicis tikai nedaudz.
Ieber daļu miltu katliņā. Pirms tam gan pie miltiem pieber gramu cepamo pulveri (apmēram pus tējkaroti). Samaisi pulveri miltu bļodā, lai tas sajaucas vienmērīgi. Tad strādā tālāk :)
Nav noteikts miltu daudzums. Šeit der slavenais virtuves saimnieču teiciens "uz aci".
Maisi...
Kad jūti, ka mīklu vari viegli izņemt no katliņa, liec visu uz galda.
Ja iespējams, šajā brīdī piparkūkas mīklas gatavošanas procesā iesaisti savu mīļoto vīrieti.
Ir palicis visatbildīgākais un fiziski smagākais darbs - mīcīšana.
Iemīci miltus mīklā.
Izbeidzas milti? Pievieno!
Uz Sieviešu Kluba piparkūku mīklu izlietojām kilogramu augstākā labuma kviešu miltus.
mīcām...
mīcām...
ar kādām 10 - 15 mīcīšanas minūtēm jārēķinās...
Kad mīkla vairs nelīp pie rokām, zini - tā ir gatava.
Vari to skaisti noformēt
un ietīt follijā (vai pārtikas plēvē) un uz dažām dienām ielikt ledusskapī, lai mīkla atpūšas.
Ilona Baško stāsta, ka nav vajadzības piparkūku mīklu gatavot mēnesi pirms svētkiem. Pilnībā pietiek, ja mīklu pagatavo trīs dienas iepriekš.
Lai izdodas! Foto: Māris Lapiņš, www.mlstudio.lv Teksts: Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

Šogad esi nolēmusi Ziemassvētkos cept piparkūkas no pašas gatavotas mīklas? Izmēģini šo gardo mīklu! Izpēti Sieviešu Kluba sagatavoto fotopadomu un atkārto to soli pa solim savās mājās.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
emmucis 7. decembris 2011 21:14

Iedvesmojoši!
Varbūt tiešām beidzot saņemties un pagatavot piparkūku mīklu pašai?

kintijasieviesuklubslv 7. decembris 2011 20:03

šajā jau arī mēs esam visus svarus pārveidojušas karošu skaitā :) lai der gan tām, kam ir svari, gan tām, kam karotes (tādai kā man, piemēram)

taschinka 7. decembris 2011 20:02

tā kā man nav virtuves svari,tad izmantoju receptes,kur nav jāsvet,kur ir uz karotēm un ml.

minniite 7. decembris 2011 18:00

Paskat Kintij kāda jums feina virtuve!
Noteikti došos ciemos :D pagatavosim kaut,ko kopa ar jums :)

kintijasieviesuklubslv 7. decembris 2011 16:20

aha, es arī grasos pēc šīs receptes izmēģināt piparkūku mīklu

avokado 7. decembris 2011 16:18

Jāsāk sapirkt visas sastāvdaļas.