Fotopadoms: kā pagatavot piparkūku glazūru?

kintijasieviesuklubslv
kintijasieviesuklubslv 6. decembris 2018 00:00
5643
Kas gan būtu Ziemassvētki bez pašu ceptām piparkūkām, vai ne? Ideāli - ja piparkūku mīkla arī ir pašas gatavota, bet neskādē, protams, veikalā pirktā. Kopā ar Iļģuciema Maiznīcas pārtikas tehnoloģi Ilonu Baško noskaidrojam, ko darīt, lai Ziemassvētku piparkūkas izdodas kā sirsnīgi mākslas darbiņi. Iespējams, tev noderēs arī idejām pēdējā brīža dāvanām.
Protams, vajadzīgas piparkūku formiņas, milti, kurus uzbērt uz galda, lai nelīp pie tā mīkla un mīklas rullis.
Ja piparkūkas cepsi uz cepampapīra, tās nelips pie pannas. Arī panna pēc tam nebūs tik cītīgi jāberž :)
Un, protams, galvenā sastāvdaļa - piparkūku mīkla. Bez tām piparkūkas nepagatavosi.
Mīklu sadala pa nelielam gabaliņam.
Un izrullē.
Apmēram 2 - 5 mm biezumā. Tad piparkūkas būs plānas, kraušķīgas, mutē kūstošas...
Tad izvēlies, kādas formas piparkūkas gribēsi cept, spied formiņas un gatavo mazos Ziemassvētku cepumiņus.
Ja gribēsi piparkūku ar caurumiņu, jau mīklā iespied mazu aplīti. Tad varēsi pēc tam caur tām izvilkt skaistu bantīti un pagatavot dāvaniņas vai rotājumus savā eglītē.
Piparkūkas kārto uz pannas.
Uzzied tām sakultu olu, lai pēc uzcepšanās ir spīdums.
Un uz dažām minūtēm liekam cepties 200 grādu uzsildītā cepeškrāsnī. Piparkūkas cep 7 līdz 10 minūtes.
Kad piparkūkas gatavas un tu zini, ka vēlēsies tās arī dekorēt, ņem citronu, olas baltumu, pūdercukuru un dekorēšanas graudiņus (kas nopērkami jebkurā lielveikalā).
Olas baltumu uzputo līdz cietām putām.
1 olbaltumam vajadzīgi 100 - 110 grami pūdercukura.
Turpina putot, līdz putas ir cietas. Piepilini klāt arī nedaudz citrona sulas. Tā padarīs piparkūku glazūru spīdīgāku. Citrona sulas vietā var pievienot šķipsniņu citronskābes.
Kad glazūra gatava, pildi to maisiņā...
Nogriez nelielu caurumiņu un sāc dekorēt...
Dekorēšanā vari ļaut vaļu savai fantāzijai...
Virsū glazūrai vari uzbērt krāsainās bumbiņas (tās pielīp) un ļauj visam nožūt.
Tad vari saiņot mazas dāvaniņas...
Forša ideja darba kolēģiem Ziemassvētku dāvanās, vai ne? ;)
Vai arī pašas ceptās un dekorētās piparkūkas vari izmantot eglītes dekorēšanai.
Šādi izskatās Ziemassvētku eglīte.
Skaista, vai ne?
Paldies Iļģuciema Maiznīcas pārtikas tehnoloģei Ilonai Baško un Iļģuciema Maiznīcai! Foto: Māris Lapiņš, www.mlstudio.lv Teksts: Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

Kas gan būtu Ziemassvētki bez pašu ceptām piparkūkām, vai ne? Ideāli - ja piparkūku mīkla arī ir pašas gatavota, bet neskādē, protams, veikalā pirktā. Kopā ar Iļģuciema Maiznīcas pārtikas tehnoloģi Ilonu Baško noskaidrojam, ko darīt, lai Ziemassvētku piparkūkas izdodas kā sirsnīgi mākslas darbiņi. Iespējams, tev noderēs arī idejām pēdējā brīža dāvanām. 

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies