Fotopadoms: Kā pagatavot Lieldienu Pashu ar odziņu?

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 19. aprīlis 2014 00:00
3145
Kā pagatavot Lieldienu Pashu ar bērzu sulu sorbertu zemeņu – bazilika mērcē, stāsta un rāda restorāna „Ostas Skati” šefpavārs Nauris Galejs.
Pashas pagatavošanai vajadzēs: 0,5 kg lauku biezpiena (ar lielāku tauku procentu) 100 g saldā lauku krējuma 50 – 80 g lauku sviesta 3 – 4 olas dzeltenumus 50 g ciedru riekstu 100 – 120 g rozīņu 80 g žāvēto plūmju 1 muskatriekstu 1 apelsīnu 1 citronu Zemeņu-bazilika mērces pagatavošanai vajadzēs: 3-4 bazilika lapiņas, dažas vidēji lielas zemenes un 7 ēdamkarotes bērzu sulas. Dekorēšanai: 5-6 piparmētru lapiņas
Lai pagatavotu Pashu, vispirms jāiegūst viendabīgu biezpiena masu. Tad, ja biezpiens ir trekns un tas nav graudains, pilnīgi pietiek, ja to kārtīgi izspaida ar karoti. Tāpat šim nolūkam var izmantot arī virtuves kombainu.
Kad pagatavota biezpiena masa, sarīvē apelsīna un citrona miziņu.
Tad nelielās šķēlītēs sagriež žāvētas plūmes.
Biezpiena mazu liek katlā uz plīts un uz mazas uguns maisot silda. Ļoti būtiski, lai temperatūra nebūtu pārāk augsta un masa nepiedegtu (to nedrīkst vārīt, bet tikai sildīt). Tad, ja jūtams, ka temperatūra kļūst pārāk augsta, uz brīdi, turpinot maisīt, katliņu ar biezpiena masu no plīts var noņemt.
Kad iegūta viendabīga biezpiena masa, pēc garšas tai pievieno cukuru un nedaudz rīvētas citrona un apelsīna miziņas.
Pēc tam, turpinot maisīt, biezpienam pievieno olas dzeltenumus, mīkstu, istabas temperatūras sviestu un saldo krējumu. Aromātam pierīvē nedaudz muskatrieksta.
Lēni maisot, visas sastāvdaļas turpina sildīt. Šajā procesā saldais krējums un biezpiens sāk biezēt, un savienojumā ar olu dzeltenumiem, veido viendabīgu masu. Sildīšanas process šai masai dod maigo konsistenci, kas to satur kopā!
Sildīšanas procesa ilgumu jāuzmana pēc sajūtām - kad masa šķiet pietiekami sabiezējusi, to noņem no uguns un pievieno riekstus, rozīnes un žāvētās plūmes (tās Pashai piedos zemes maigo, silto, patīkami brūno toni). Gatavo masu liek traukā (vislabāk metāla, jo tas ātrāk atdzesēs) un uz 10 – 15 minūtēm atstāj uz galda. Kad masa sāk biezēt, to apmaisa, un vēl uz desmit minūtēm liek dzesēties ledusskapī.
Kamēr Pashas biezpiena masa dziest, var pagatavot deserta nākamo sastāvdaļu - zemeņu un bazilika mērci. Tev vajadzēs 3-4 bazilika lapiņas, dažas vidēji lielas zemenes un 7 ēdamkarotes bērzu sulas.
Baziliku un zemenes sakapā.
Pēc tam pievieno 7 ēdamkarotes bērzu sulas un visu samaisa. Lūk, mērcīte gatava!
Kad biezpiena masa atdzisusi, to ņem ārā no ledusskapja.
Bļodā ievieto sietiņu un tajā ieklāj marli. Tad marlē liek atdzesēto biezpiena masu un viegli pieblietē. Tad, apmēram, uz 20 stundām Pashu atstāj ledusskapī.
Nākamajā dienā Lieldienu Pasha ir gatava! Pirms servēšanas to rūpīgi iztin no marles, raugot, lai ēdienā nepaliktu marles diegu gali. Pashu sagriež 7 – 8 gabaliņos (katrai porcijai pa 100 gramiem).
Vispirms uz šķīvja liek nedaudz bazilika-zemeņu mērces.
Tad ņem Pashas gabaliņu, to pārgriež uz pusēm un glīti izkārto uz šķīvja.
Uzlej vēl nedaudz bazilika-zemeņu mērces. Pēc tam ņem piparmētru lapiņas un sagriež salmiņos. Liekot uz šķīvja, no tām veido tādu kā nelielu ligzdiņu.
Nobeigumā desertam pievieno vēl pēdējo atsvaidzinošo sastāvdaļu - bērzu sulu sorbertu. (Kā to pagatavot, lasi rakstā)! Ar saldējuma karoti to novieto uz piparmētru lapiņu "ligzdiņas".
Lūk, šādi izskatās gatava Lieldienu Pasha ar odziņu (gan tiešā, gan pārnestā nozīmē), ar kuru šajās Lieldienās vari iepriecināt savus mīļos! Lai labi garšo! Teksts: Līva Zaksa Foto: Līva Lielmane

Kā pagatavot Lieldienu Pashu ar bērzu sulu sorbertu zemeņu – bazilika mērcē, stāsta un rāda restorāna „Ostas Skati” šefpavārs Nauris Galejs. 

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
efeja 4. aprīlis 2012 15:36

Paldies par izsmeļošiem padomiem