Dārzkopja piezīmes: rudens veltes. Ķirbis!

nosiguldas
nosiguldas 6. septembris 2011 14:32
2481

Katra sevi cienoša Latvijas dārzkopja dārzā ir kabači un ķirbji, tas nekas ja vienkārši skaistumam, jo sagriezts un iestrādāts zemē kalpos kā labs mēslojums.  Kādi tikai nav kabači balti, zaļi spilgti dzelteni un ķirbji –zaļi, orandži, dzelteni, pavisam mazi dekoratīvi un lieli līdz pat 600 kg, ne pa velti tiek saukti par pasaules lielāko ogu.


 

 

 

Par ķirbja labajām īpašībām runā jau sen, bet man personīgi nav nekādu siltu jūtu pret šo augli- ogu, pliekana, saldena garša un viss. Ķirbis tiek uzskatīts par veselības avotu. Tas attīra organismu un palīdz locītavu veselībai.

 

 

Tā kā ķirbi nevar cept vai vārīt . jo tad zūd veselīgās īpašības Izrādās ka arī konservēti ķirbji nekādu labumu veselībai nedos, tie būs tikai laba piedeva ēdienam ..

 

 

Tā kā jaukais rudens brīnums satur C un B grupas vitamīnus  un minerālvielas — aminoskābes,  karotīnu, pektīnvielas, fosforu, silīciju, kobaltu, magniju, varšu... Tad nu mans ieteikums ir sula+ ½ greifrūta un 1. Apelsīns, tas jau ir baudāms. Iznāk maigs vitamīnu kokteilis.  kas  veicinās skrimšļu atjaunošanos.

 

Ja nu tomēr esam tikuši pie kāda kaulu lūzuma, ķirbis būs īstais līdzeklis, ko izmantot ārstēšanā, tam saka esot tādas šķirnes, kuras labi garšojot arī svaigas, piemēram ar melones garšu. Man gan nav nācies garšot ko šādu.. Lai nezaudētu ķirbja labās īpašības to labāk lietot ar medu.

 

Izrādās, ka uzturā var lietot visas ķirbja sastāvdaļas, gan  ziedus ko izmanto salātos kopā ar ogām vai augļiem.

 

 

 

 

Stīgas. kas ķirbim aug ap Jāņiem, palīdz sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība.

 

Miza stiprina matus, nagus un zobus. Ja to samaļ, lieto tāpat kā mīkstumu.

 

Ķirbja viduci, kas līdzinās švammei,  izmantojams mugurkaula un locītavu masāžām, var gatavot losionu, jo tas ir pilns ar bioloģiski aktīvām vielām un ļoti tīru ūdeni. Ir ieteicams ādas izsitumu un ekzēmu ārstēšanai.

 

Mans atklājums ir ķirbis kuru sauc par kailsēkli, sēklas ir bez baltās miziņas uzreiz ēdamas. Ķirbja sēklas ir viena no galvenām tā sastāvdaļām, tapēc ļoti ieteicama  uzturā. Eļļa, kuru satur sēklās, ieeļļo mūsu locītavas, Lietojot sēklas mitrā un aukstā laikā, rodas siltuma sajūta.

 

Tāpat lobītās ķirbju  ķirbju sēklas būs labs līdzekli pret vēdera parazītiem, cērmēm, spalīšiem. Sēklas var ēst svaigas, bet, man garšo  žāvētas (pareizi būs 40ºC temperatūrā vai uz krāsns caurvējā) arī  apcepot uz pannas, tās savas labās īpašības nezaudēs.

 

 

 

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā tu izmanto ķirbja labās īpašības?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
nosiguldas 7. septembris 2011 11:42

es iesūtīju vēl vienu blogu, kad parādīsies, ja nav grūti pievieno visas savas ķirbju receptītes tur

veesma 7. septembris 2011 09:58

Svaigā veidā gatavoju sulas, ir ķirbji kurus mani bērni grauž arī svaigus.

nosiguldas 7. septembris 2011 09:22

jauki papļāpājāt bez manis, bet mans jautājums par ķirbi svaigā veidā, jo kā rakstīju izrādās visu vērtīgo ķirbis zaudē pie apstrādes, tā kā arī manā mājā ķirbi ēd ne labprāt, tad tas ir ļoti aktuāli.

rasas 6. septembris 2011 21:31

Paldies! (F)

veesma 6. septembris 2011 20:48

Uzrakstīšu šeit to ķirbju pankūku recepti.
Uz rupjās rīves sarīvēju ķirbi, pielieku olas, sāli, miltus, pienu. Visu samaisu un lieku uz pannas cepties. Ēst var gan ar ievārījumu, gan krējumu. Es pie krējuma pielieku dilles un ķiploku, lai tāds stiprāks.
Pārējās būs vēlāk, mazais neliek mieru, grib visu uzmanību sev. :)

veesma 6. septembris 2011 20:40

Es iesūtīju jau blogu, nezinu, kad parādīsies.

rasas 6. septembris 2011 20:32

Receptītes, mīļās, receptītes.. :D..

minniite 6. septembris 2011 20:20

Ķirbi izmantoju praktiski visu.
Sulas, kompoti,sautējumi,pankūkas.

taschinka 6. septembris 2011 20:18

Mūsmājās ķirbi kā tādu nemīl,bet pamēģināju samiksēt ar āboliem un uzvārīju ievārījumu.Tā,ka ķirbis nedominē,bet ir ieksā man patīk.
Ir vairākas receptes ķirbju kūkas,keksi,bet tam šobrīd nav laika.

rasas 6. septembris 2011 19:03

;) būšu pateicīga.

veesma 6. septembris 2011 18:58

Kā būs brīvs brīdis vairāk iesūtīšu. Vakar cepām ķirbju pankūkas, sabildēju, šovakar mēģināšu atsūtīt.

rasas 6. septembris 2011 18:43

Padalies ar receptītēm, lūdzu.. :)

veesma 6. septembris 2011 17:09

Mēs dzeram ķirbju sulu kopā ar burkāniem un āboliem. Cepju pankūkas, lieku sautējumos, marinēju ķirbi.