Dārzkopja piezīmes- kabacis

Autors: nosiguldas, 2011. gada 15. septembris, 00:00:00
Dārzkopja piezīmes- kabacis

 

Tagad ieklausieties tie, kas ir uzsākuši cīņu ar liekajiem kilogramiem, kabacis būs Jums noderīgs palīgs. Kabacis darbojās kā  liekā ūdens, holesterīna un vārāmās sāls izvadītājs no organisma un galvenais tam ir maz kaloriju.

 

 

Kabacis ir  ķirbja brālis, viengadīgs augs. Kabacis atšķirās no ķirbja ar to, ka  neveido garus dzinumus. Es parasti audzēju stādus un tad pēc salnām izstādu vietā, kur ir aizvējš. Kabacim patīk silta vieta un tad viņš priecē ar lielu ražu. Audzēju dažādu šķirņu kabačus, gan tā sauktos cukini, gan baltos un arī dzeltenos. Zaļā veidā gan neizmantoju, manā ģimenē šis dārzenis nav cieņā, toties ļoti noderīgs kabacis ir konservēšanā gatavojot dažādus salātus, mans pēdējais atklājums ir kabači un bietes ziemai, biešu zupa sanāk maigāka un tumīga. Kā izmantot cukinī noteikti zinās daudzi un varēs padalīties ar savu pieredzi, es parasti izmantoju putnu gaļas gatavošanai ar dārzeņiem.

 

Mazie kabacīši ir īpaši ar to, tieši viņos ir daudz vitamīnu.

 

Kabacī ir tādas vērtīgas vielas kā  varš,  dzelzs, fosfors, kalcijs un magnijs, olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, C, B2, PP vitamīni.Kabačus ieteicams lietot  gadījumos, ja ir problēmas ar  kuņģi un zarnu traktu, sirds slimību gadījumos.


Vēl kādi vērtīgi padomi, ko varbūt ir vērts arī pamēģināt.

 

Ja pēc sauļošanās ir saules apdeguma sāpes sagatavo no kabača putriņu un nedaudz atdzesē ledusskapī, pēc tam uzliec uz apdegumu skārušām vietām  Kabaču sēklas indiāņi lietoja visādām nieru problēmām, sēklas ir jāsamaļ..

 

Sasmalcinātas kabača lapas ar medu lieto pa divām ēdamkarotēm dienā prostatas gadījumā.

 

Sasmalcinātas lapas noderēs ieberzēšanai,  lūzumiem un dažādiem pušumiem.

 

Tāpat sasmalcinātas lapas derēs sāpošai mugurai un kabača mīkstums, palīdz galvas un auss sāpēm.

 

Audzējot kabaci gan jāievēro, ka tas ātri pāraug un pēdējie jāpaspēj novākt līdz pirmajām salnām.

 

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā tu šobrīd izmanto tik veselīgo kabaci? Kāda ir kabača iecienītākā recepte?