Dārzkopja piezīmes- kabacis

nosiguldas
nosiguldas 15. septembris 2011 00:00
1069

 

Tagad ieklausieties tie, kas ir uzsākuši cīņu ar liekajiem kilogramiem, kabacis būs Jums noderīgs palīgs. Kabacis darbojās kā  liekā ūdens, holesterīna un vārāmās sāls izvadītājs no organisma un galvenais tam ir maz kaloriju.

 

 

Kabacis ir  ķirbja brālis, viengadīgs augs. Kabacis atšķirās no ķirbja ar to, ka  neveido garus dzinumus. Es parasti audzēju stādus un tad pēc salnām izstādu vietā, kur ir aizvējš. Kabacim patīk silta vieta un tad viņš priecē ar lielu ražu. Audzēju dažādu šķirņu kabačus, gan tā sauktos cukini, gan baltos un arī dzeltenos. Zaļā veidā gan neizmantoju, manā ģimenē šis dārzenis nav cieņā, toties ļoti noderīgs kabacis ir konservēšanā gatavojot dažādus salātus, mans pēdējais atklājums ir kabači un bietes ziemai, biešu zupa sanāk maigāka un tumīga. Kā izmantot cukinī noteikti zinās daudzi un varēs padalīties ar savu pieredzi, es parasti izmantoju putnu gaļas gatavošanai ar dārzeņiem.

 

Mazie kabacīši ir īpaši ar to, tieši viņos ir daudz vitamīnu.

 

Kabacī ir tādas vērtīgas vielas kā  varš,  dzelzs, fosfors, kalcijs un magnijs, olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, C, B2, PP vitamīni.Kabačus ieteicams lietot  gadījumos, ja ir problēmas ar  kuņģi un zarnu traktu, sirds slimību gadījumos.


Vēl kādi vērtīgi padomi, ko varbūt ir vērts arī pamēģināt.

 

Ja pēc sauļošanās ir saules apdeguma sāpes sagatavo no kabača putriņu un nedaudz atdzesē ledusskapī, pēc tam uzliec uz apdegumu skārušām vietām  Kabaču sēklas indiāņi lietoja visādām nieru problēmām, sēklas ir jāsamaļ..

 

Sasmalcinātas kabača lapas ar medu lieto pa divām ēdamkarotēm dienā prostatas gadījumā.

 

Sasmalcinātas lapas noderēs ieberzēšanai,  lūzumiem un dažādiem pušumiem.

 

Tāpat sasmalcinātas lapas derēs sāpošai mugurai un kabača mīkstums, palīdz galvas un auss sāpēm.

 

Audzējot kabaci gan jāievēro, ka tas ātri pāraug un pēdējie jāpaspēj novākt līdz pirmajām salnām.

 

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā tu šobrīd izmanto tik veselīgo kabaci? Kāda ir kabača iecienītākā recepte?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
rasas 15. septembris 2011 15:10

neturi sveci zem pūra :P.. padalies ar receptēm. :)

Cerīte 15. septembris 2011 14:13

Kabaču receptes mqan tikpat eksotiskas kā ķirbju :D-ar kurkumu un ne jau visiem garšo.Pank/uk/as gan necepu-nav man vajadzīgi lieki tauki un milti.

avokado 15. septembris 2011 10:29

Musu gimene ir iecienitas kabacu pankukas. Mmm. Savu mazo saku piebarot ar kabaci,esda jau riktigi. Vinai garsoja.

sandrulish 15. septembris 2011 10:11

Mmmm, arī mūsu ģimenē ir iecienīti kabacīši,
gan cepti, gan plācenīšos vai pankūkās! ;)

sandrusha 15. septembris 2011 07:11

Man atkal piesieties pie vārda cukini gribās :) visi ir kabači neatkarīgi no krāsas (zaļš, dzeltens, oranžs vai cita krāsa :D) Mūsu valodā visi ir kabači, nosaukums cukini un courgette (ļoti izteikti tā sauc kabaci Francijā un Lielbritānijā) ir ienākuši no ārvalstīm. Dārkopju vidū figurē iedalījums baby - līdz 10 cm, "cukini"- līdz 20 cm un viss tik un tā ir kabači :) Jo suga viena, tik krāsas atšķirīgas un novākšanas izmērs :)
Runājot par pielietojumu - mūsmājās ļoti daudz lietojam kabačus, daudz arī audzējam, bet tas pārdošanai lielākoties. Manno bērnības mīļš ir kabaču -kaukāza plūmīšu (aliču) kompots, kas kā ideāls saldais ir, ja to pašu uztaisa ar cukura sīrupam pievienotu želantīnu. Šogad gan izpaliks, jo nav plūmīšu :(
Vēl patīk ātrais sautējums uz pannas - kabači šķēlēs + tomāti + iecienītākās garšvielas. Un pēc vēlmēm var sautējot pievienot krējumu, dabīgo jogurtu, bet var atstāt tādu pat. Labs un sātīgs ēdiens.
Tāpat liekam sautējumos, zupās, arī pieminētajās pankūkās, dārzeņu plācenīšos...Ui, pielietojumu bezgala :)

astronija 15. septembris 2011 07:01

p.s.mērcei mēdzu pievienot buljona kubiņu.

astronija 15. septembris 2011 07:00

Paldies par jaunumiem.Arī man garšo kabacis.Gan kabaču pankūkas - sarīvēti kabacīši ar mazliet miltu un olu, gan kabacīšu karbonādes, gan kabaču mērce - kad sagriež tos mazos gabaliņos uz pannas, apcep,tad ļauj savā sulā sautēties,kad mīksti, pievieno miltu karotīti,apcep,mazliet piena un,ja tobrīd vāra kartupeļus,kartupeļu ūdeni.Un ļoti iet pie sirds ziemas salāti - eļļā un savā sulā biezajā katliņā cepti-sautēti ar sīpoliem, papriku, tomātiem, burkāniem... ar visu, ko sirds kāro.