Ziemassvētku Dārgumu “APTIECIŅA”

Ciao
Ciao 14. novembris 2015 20:26
2503
Mans lielākais lepnums un prieks. Pašu dārza augļi. Svarīgākais šajā stāstā ir ne tikai labs sastāvs, bet arī iepakojums. Tamdēļ dāmas, krājiet smukās pudeles un burciņas, jo varbūt tieši uz svētkiem tie kalpos kā skaisti iepakojumi dāvaniņām. Granātābolu sīrups. Katlā uzsilda granātābolu sulu (4glāzes), cukuru(1/2glāze) un citronu sulu (1/4 glāze), līdz cukurs izkūst un masa uzvārās. Tad samazina uguns lielumu, tik daudz, lai masa turpinātu būt vāroša. Vāra aptuveni stundu, līdz sula sabiezē un samazinās tās apjoms. Kad gatavs, sīrupu pārlej traukā un atdzesē.Glabā ledusskapī. P.S. Uz nakti dzerot glāzi silta ūdens ar 2 tējkarotēm granātābolu sīrupa, jūs tievēsiet pat naktī!
Kraukšķītis, Lazdu rieksti. Rieksti dāvanā ir kaut kas izcils. Un ja vēl no pašu koka, paša tīrīti un grauzdēti pannā ar sāli? Tā ir milzīga pievienotā vērtība. Šādas dāvanas man patīk ietīt tūtēs. Sīks, bet labs našķītis. Un vispār par lazdu riekstiem zinājāt? Tikai 100 grami šo riekstu dienā pilnībā apmierina cilvēka organisma prasības pēc augstvērtīgām olbaltumvielām. Lazdu riekstu sastāvā ir arī eļļas, kas aizkavē holesterīna veidošanos asinīs, samazina asinsvadu slimību risku, kā arī ir nepieciešamas augošam organismam. Ļaudīm ar liekā svara problēmām jāpatur prātā, ka lazdu rieksti ir barojoši.
Arī žāvēti āboli ir izcils našķis. Šoreiz šis našķis atšķirība no riekstiem, kas ir barojoši darbojas ar pretēju efektu. Ēdot šo našķi, izrādās tas mazina apetīti... bet ne tikai šāds tam var būt pielietojums, žāvēti āboli labi iederas pašu miksētās un lasītajās tējiņās, kalpo kā labs ingredients brokastu musli versijai, kā arī sastāvdaļa var būt sastāvdaļa pie kūkām, kēksiem, mafiniem un citiem gardumiem. Viss kas ir jādara, jāsagriež paliels daudzums ar āboliem plānās šķēlēs, jāizkārto pannā un žāvēšanas režīmā 70 grādos krāsnī uz 4-5h. Tik vienkārši.
Izcilais kukmvatu ievārījums pie sieriem. Es jau kādu laiku lielos jums, ka man ir šis brīnumainais koks, kurš mani priecē ne pirmo gadu vien ar ražu, bet šoreiz es saņēmos pagatavot arī ievārījumu. Ņemot vērā, cik auglis ir veselīgs un gards, bet pateicoties miziņai arī viegli ass, tas iederēsies izcili pie cieto sieru platēm kādā vīna vakarā. Gatavo kā klasisku ievārījumu. P.S.Ja kumkvatus ēd svaigus, tos vispirms var un vajag viegli pamīcīt pirkstos, lai atbrīvotu aromātu, ko rada ēteriskās eļļas.
O nu te es mazliet pacentos tāpat kā pie salvijas, maisiņus cītīgi šuvu pati. Man patīk garšvielas un tējas pasniegt linu maisiņos. Piparmētras krūmiņi un pat vairākas šķirnes es audzēju uz balkona. Manuprāt lieliska dāvana, jo šāds dabas medikaments ir jātur katram savās mājās, jo piparmētru tēju lieto kā spēcinošu līdzekli pret spēku izsīkumu, reimatisma un zobu sāpju ārstēšanai. Un ne mazāk svarīgi, tā nomierina... (jā nervus).
Vēl viens unikāls medikaments vākts no kaimiņu dārza (tam šī labuma gana daudz). Ārstnieciskas īpašības ne mazums... bet es ieteiktu to šoreiz vairāk lietot kulinārijā... Kaltētu salviju ēdienam jāpievieno jau gatavošanas sākumā, jo tieši karsējot tā pilnība attīsta garšu un aromātu. Taču jāuzmanās – kaltēta salvija ir daudz spēcīgāka par svaigu, tāpēc tā ēdienam jāpievieno uzmanīgi. Salviju izmanto, piemēram, truša, jēra, teļa, medījuma, arī maltās gaļas ēdienos. Nelielās devās to lieto pie aknu, zivju ēdieniem, mērcēm, siera, kopā ar sīpoliem un tomātiem izmanto gaļas konserviem, šašlikam. Kaltētas, saberztas lapas var uzkaisīt omletei vai treknai gaļai tieši pirms pasniegšanas.
Lūk vēl viena laba zaptīte. Laba, jo garda un pielietojama dažādi. Gan pie gaļas ēdieniem, gan pie sieriem un pat pankūkām un kūkām. Ja vien ļoti nepāršauj ar čilī (obligāti jāiztīra no sēklām). Gatavo kā klasisku ievārījumu. Vai zināji, ka mellenes lietošana uzturā uzlabo redzi? Kaut vai tikai tāpēc šādam ievārījumam ir jābūt!
Filca sirsniņa sarkanā krāsā, karināma mantiņa eglītē, vai citā zarā ...man patīk vienkāršība. Tieši vienkāršas mantiņas un vienkrāsainas liekas vislabāk izskatīsies eglītē. Nu tā protams gaumes lieta, jebkurā gadījumā labi papildina dāvanu grozu.
Pašas audzēts spaudenis no burvīgās begonijas dzimtas, Impatient. Jūs teiksiet , bet kur Ziemassvētku zieds? Taču kāpēc, lai nebūtu sarkana begonija , kura piešķir arī Ziemassvētku noskaņu ar savām spilgtajām krāsām? Labums tāds,ka aug viscaur gadu, bet dāvinot es to pārstādīju māla podā, labi irdenā melnzemē atškaidītu ar jūras akmentiņiem. Izrādās tieši šāda kombinācija puķēm patīk ļoti. Iesaku.
Vecā, labā šokolādes desa, kura iederas pie jebkā... Tā pati senā labā recepte (sviests, kakao, šokolāde, marmelāde, rieksti, cepumi un ogas), tikai vienu gribu piebilst pie šī kāruma. Pirms saiņojiet to skaistā iepakojumā, neaizmirstiet, ka tas ir jāietin pārtikas plēvē obligāti. Es tiešām nezinu vēl nevienu personāžu arī diētas fanu tai skaitā, kas ir atteicies no šokolādes desas gabaliņa.
Vēl viena saldā dāvana, manis cītīgi locītā kastē.... klasiskie sviesta cepumi ar aveņu ievārījuma pildījumu.Katrai labai saimniecei ir sava ideālā sviestu cepumu recepte, tamdēļ neturat to pūrā, bet dāviniet citiem ēdamā veidā. Arī šeit tāpat kā šokolādes desai, cepumus iepakojiet pirms liekat kastē krepapīrā vai citā līdzīgā papīrā... lai cepumi nepieliptu pie kastes.
Ar šo dāvanu man gāja visilgāk, jo spilvens bija jānošuj kārtīgi, lai sastāvdaļas neizbirtu laukā… Dekorācijai izmantoju mazās atlasa lentītes un mežģīni, lai neredzētu rāvējslēdzēja vietu. Bet vēl tika šūts iekšējais spilvens, kurā tika sapildīta lavanda un rozmarīns. Kur šādu spilvenu var izmantot? Pirmkārt to izmanto tie, kam vājš miegs, liek blakus savam lielajam spilvenam. Spilventiņa smarža nomierina un sargā gulētāja sapnīšus. Vēl labi izmantot kā smaržekli drēbju skapī. Lavanda un rozmarīns ir īpaši laba kombinācija smaržu spilventiņam tiem, kam slikti naktī guļās, moka bezmiegs, vai nervozitāte. Nu lūk grozs pilns un gatavs ceļot pie saņēmēja.

20151114200351-49171.jpg

Nosaukums jūs sapratīsiet, te ir viss… labam garastāvoklim, našķim pie filmām, garšas kārpiņām, diētai , miegam un pat eglītes zariņam.

20151114200423-78133.jpg

Nē, nē grozu neesmu pinusi! Nemāku un visticamāk nepietiktu pacietības. Taču groza saturs ir mana mīlestība un darinājums un atsevišķas lietas pat pašu audzētas.  Šāda dāvana derēs gandrīz jebkuram  pat ģimenei. Katrs atradīs priekš sevis interesējošu lietu, tā gribētos cerēt.

20151115115842-17238.jpg

Īsāk sakot šis groza saturs ir tapis pie Ziemassvētku skaņām, un šoreiz fonā domājot par mājām, saviem vecākiem un vakariņām, eglīti un dāvaniņām zem tā …. lai iet Chris Rea, dziesmas vārdi , sajūtas… gribu pie saviem vecākiem jau būt rīt ar visu grozu! 

Konkurss: Dāvana ar sirdssiltumu

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Ciao 16. novembris 2015 13:56 Marta Marta

:D :D :D Kādreiz bija labāk... bet par vistas kāju labi teikts :D

Marta Marta 16. novembris 2015 13:37 VIT@

Aizmirsu vēl pateikt, ka rokraksts arī ļoti glīts :D Bet nu es nemaz neiedomājos, ka tādai radošai dvēselei kā Tev, rokraksts būtu kā ar vistas kāju :D

Ciao 16. novembris 2015 12:52 Marta Marta

Sirsnīgs paldies un dalies ar savām receptēm ;)

Marta Marta 16. novembris 2015 11:43

Tu kā vienmēr esi pacentusies, malacis (L) es būtu ļoti priecīga par tādu groziņu :) man arī ir šis tas pašgatavots iekrāts, žāvēti āboli, tējas, kāda zaptīte priekš ārzemju draugiem :D

Ciao 16. novembris 2015 09:20 Shalako

Paldies (party) ja varētu to pa pastu sūtīt, tad visiem iespējams būtu iepsēja šo nogaršot... Tu noteikti veikalā esi redzējusi kumkvatus, tie ir tādi miniatūriski pēc skata citroniņi, tikai saldi garšā.. ēd ar visu miziņu! :) Baigi labie, man loti patīk :)

vecsprofils 15. novembris 2015 22:34

Mmm nu īsta virtuves guru! Ļoti interesanti bija palasīt un papētīt bildēs tos smukos ēdamos našķīšus, patīk, ka sarakstīts ar roku. Mūsdienās viss ir tik digitalizēts, ka redzot rokrakstu, uzreiz sajūties īpašāk, personiskāk, vairāk no sirds kā saka... Bez saprašanas kā garštu kukmvata ievārījums, tik eksotiski! (Y)(inlove) Laimīgais dāvanas saņēmējs ;)

Ciao 15. novembris 2015 21:29 hiperkeri

Paldies, man prieks ka patīk un iespējams vari aizgūt idejas dāvaniņām :) Apskatījos drauga omu.. nu zini oma vārds ar šo sievieti man galīgi negāja kopā :D Darbi lieliski (Y) un pati arī labi izskatās (Y)
Klasiskā smilšu mīklas recepte iesaku no četrām sezonām. Labākais ir tas, ka ja arī visu mīklu neizmantosi, tā var stāvēt ietīta pārtikas plēvē saldētavā līdz nākamajai reizei http://cetrassezonas.lv/lv/receptes/miklas/recipe.php?id=12922 Kad mīkla ir gatava, jāiveido daudz mazu bubiņu, kuriem ar īkšķi ir jāiespiež iedpbīte. Orientējoši vari ņemt viena tējkarote ir viens cepums. Izklātā pannā ar cepampapīru kārto cepumus un hops uzkrsētā 180 grādos krāsnī 15 - 20 minūtes līdz zeltaini brūni. Tad arī paralēli mērces katlā lej ievārījumu (var nodarboties ar mākslinieciskumu, izvēlies dažādas krāsas ievārījumus, bet katru sildi savā katliņā.) Ļauj uzsilt ievārījumam un viegli atdzist, Kad cepumi gatavi, mazliet atpūtušies, sapildi tos ar viegli padzisušo ievārījumu, apkaisi ar pūdercukuru un voilā :)
p.s. bildes no gatavošanas procesa :)
p.s.s. no tās smilšu mīklas mīcīšanas varu teikt labi trenēt sanāk arī rokas muskuļus, tricepsus tieši :D Sports un bauda :D

hiperkeri 15. novembris 2015 19:34 VIT@

Burvīga dāvana! Protams,ka arī man tādu gribētos saņemt! Iedvesmai par tiem maisiņiem un noformējumiem varu ieteikt savu draugu omu,kas taisa brīnumus no linu audumiem- feisbukā meklē Vizilinen-varbūt noder idejām:)
Tiem aveņu zaptscepumiem gaidu recepti- izskatās varen kārdinoši:)

Ciao 15. novembris 2015 08:36 Dadzabite

Paldies, šoreiz dāvana aizceļos tepat pie kāda mana drauga ar visu puķi.Uz Latviju būs jāgatavo kas cits

Ciao 15. novembris 2015 08:34 Catwoman

Paldies, pašai tādu sagribējās saņemt ROFL

DADZABITE 15. novembris 2015 00:47

Davana jauka. Man ari patik praktiskas lietas.
Tu to pukiti vedisi uz LV vai vina vienkarsi piemeram?

Linduchy 14. novembris 2015 22:19

Ļoti sirsnīgs dāvanu groziņš (L)

Ciao 14. novembris 2015 21:44 LosOjosVerdes

Pie ogām vēl ne reizi neesmu izmantojusi ķiploku vai sīpolu, padalies? Esmu gatavojusi ķiploku čatniju un sīpolu ievārījumu, bet tādas dāvanas patiks lieliem gardēžiem... visiem gluži nepatiks.

LosOjosVerdes 14. novembris 2015 21:28

Ļoti simpātisks groziņš! Es arī nesen gatavoju granātābolu sīrupu. Laba lieta. Un es stipro zaptīti vāru no plūmēm vai jāņogām, citreiz liekot čili,citreiz ķiplokus un sīpolus u.c. stiprâs garšvielas.