Vai tu zini, kas ir vegānisms?

Linduchy
Linduchy 27. augusts 2019 18:38
270

Daudzi cilvēki maldīgi uzskata, ka vegānisms ir tas pats veģetārisms, taču tā nav. 24. augustā Esplanādē visiem interesentiem tika sniegta lieliska iespēja uzzināt vairāk par vēgānisku dzīvesveidu, nobaudīt vegānisku uzturu un jauki pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni.

Arī es devos uz Vegānfestivālu. Es neesmu 100% pārliecināta vegāne, pat ne veģetāriete, tomēr ikdienā es aizdomājos par cilvēku ietekmi uz apkārtējo vidi - gan dabu, gan dzīvniekiem. Man ļoti patīk dažādot savu ēdienkarti. Veģetārs un vegānisks ēdiens ir garšīgs, no tā nav jārauc degunu, kā arī nav jādzīvo mītos, ka no vegāniska ēdiena nevar gūt sāta sajūtu - VAR, un kā vēl var!

Kad ierados Vegānfestivālā, manā vēderā varžu koris uzstājīgi dziedāja pusdienlaika dziesmu "Gribu ēst!". Apkārt valdīja dažādi aromāti, ka pat ilgi nedomāju un ļāvos gastronomiskam baudījumam. Vegānfestivālā ēdināšanas pakalpojumus piedāvāja aptuveni 30 ēdinātāji. Šoreiz maltīti izvēlējos no indiešu restorāna "Singh's" - rīsus ar zaļajiem zirnīšiem un ķimenēm, turku zirņus Masala mērcē un kraukšķīgu kartupeļu, sīpolu, spinātu uzkodu.

20190827173253-31999.jpg

20190827173316-23190.jpg

Ēdiens gards un ļoti sātīgs. Pēc šādas maltītes nebūs jāmeklē gaļas gabals vai deserts. Bet lielāks dzeramtrauks gan būs nepieciešams. Man, kā atturīgai asu ēdienu baudītājai, Masala mērcīte likās nedaudz par pikantu.

20190827173822-85230.jpg

Festivāla stendos lielākoties viss bija koncentrēts ap un par vegānisku uzturu. Savu produkciju piedāvāja gan vietējie, gan ārzemju ražotāji. Vegāniem piemēroti produkti nav man sveši, bet šajā festivālā arī es atklāju šo to jaunu, garšīgu un veselīgu. Mani favorīti no Kombuča dzīvības dzērienu klāsta - ar jasmīnu un ananasiem. Foršs dzēriens karstā vasaras dienā, tik feini atvēsina un atstāj patīkamu pēcgaršu. 

20190827174719-21733.jpg

Kas tad īsti ir vegānisms? Kas ir vegāni un ko viņi ziemā ēd?

Vegānisks dzīvesveids ir kas vairāk par atteikšanos no gaļas lietošanas uzturā.

  • Vegāni no savas ēdienkartes izslēdz absolūti visus dzīvnieku valsts produktus - gaļu, zivis, jūras veltes, piena produktus, arī medu (jo to ražo bites).
  • Vegānu garderobē nav īsto kažokādu, vilnas, zīda, kašmira un ādas apģērbu, apavu un aksesuāru.
  • Izvēloties kosmētikas produktus, vegāniem ir jāizpēta sastāvu, lai tajā nebūtu bišu vasks, karmīnskābe (sarkanais pigments), kuru iegūst no košeniļu kukaiņiem, zīda ekstrakts (iegūst no zīdkāpuriem), lanolīns (iegūst no aitas vilnas), glicerīns (bieži vien tiek iegūts no dzīvnieku taukiem), kazeīns vai kazeināts (tiek iegūts no govs piena), skvalēns (iegūst no haizivju aknām), guanīns (iegūst no zivju zvīņām), oleīnskābe (tiek iegūta no dzīvnieku taukiem), stearīnskābe (tiek iegūta no cūku, govju, aitu kuņģiem), kolagēns un elastīns (ražo no dzīvnieku audiem, kauliem, ādas), keratīns (iegūst no dzīvnieku apmatojuma un ragiem). Protams, vegāni neizmantos kosmētikas uzklāšanai otas ar dabīgiem sariem, kā arī pievērsīs īpašu uzmanību tam, lai produkti nebūtu testēti uz dzīvniekiem (tas ir attiecināms ne tikai uz kosmētiku, bet arī sadzīves ķīmiju).
  • Vegānisma filozofija neatbalsta dzīvnieku mocīšanu nekādā veidā, tāpēc vegāni neapmeklē zooloģisko dārzu, cirka izrādes, kurās piedalās dresēti dzīvnieki, delfināriju un akvārijus, kuri, lai arī ir ļoti krāšņi, tomēr tur dzīvniekus nebrīvē.

Pēc šādu ierobežojumu izlasīšanas, nāk prātā doma, ka būt par vegānu ir visnotaļ apgrūtinoši, gandrīz neiespējami. Gan jā, gan nē. Ir ļoti daudz izglītojošu materiālu gan uztura plānošanai, gan kosmētikas un apģērba izvēlei. Ražotāji ar lielu atsaucību un lepnumu pielāgi produktus vegāniem, par ko liecina "Vegan" sertifikāta emblēma uz iepakojuma.

Pēc Vegānfestivāla apmeklēšanas varu droši apgalvot, ka vegāni necieš badu. Vegāniska ēdienkarte piedāvā diezgan lielu dažādību - visi augļi, dārzeņi, graudaugi un pākšaugi, rieksti, sēnes, sēklas, riekstu un sojas piens, tofu un sojas produkti, ar kuriem var aizstāt gan gaļas, gan piena izstrādājumus savā ēdienkartē. Vai ir kādi trūkumi? Jā, protams - ņemot vērā, ka šis ir modes trends, cenas vegāniskiem produktiem mēdz būt dārgākas. 

Runājot par festivālu, man ir liels prieks, ka arī šāda formāta pasākumi Latvijā ir plaši apmeklēti un raisa cilvēkos interesi. Bet viens ieteikums pasākuma rīkotājiem - turpmāk nedaudz vairāk piedomāt arī par ekoloģisko principu, mācoties no Igaunijas piemēra, kur sabiedriskos pasākumos (Tallinā) vienreizlietojamie plastmasas trauki tiek aizstāti ar dabai draudzīgāku risinājumu. Šajā sakarā vēlos izteikt īpašu uzslavu Valmiermuižas alus stendam, kurā, iemaksājot 3 EUR depozītu, varēja saņemt īpašu glāzi. Patīkami, ka arī daži citi stendi piedāvāja 10% atlaidi kafijai, ja apmeklētājs izmantoja savu termokrūzi.

Kopumā ļoti garšīgs, pozitīvs un iedvesmojošs pasākums.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies