Rīga - gardēžu pilsēta

Autors: Linduchy, 2015. gada 14. decembris, 22:45:55
Rīga - gardēžu pilsēta

Kad man ārzemnieki jautā, kāds ir latviešu nacionālais produkts, es smejoties atbildu, ka tās ir dilles, jo dilles tiek liktas klāt pie visiem ēdieniem, izņemot desertu.

20151214223722-29285.jpg

10. decembra vakarā Viļņas TOP restorānā DINE šefpavārs Māris Jansons, prezentējot mūsdienu latviešu virtuvi, parādīja, ka dilles ir lieliski izmantojamas arī desertā.

20151214223748-70707.jpg 

No 10.-12. decembrim Viļņas restorānā DINE norisinājās gardēžu festivāls mūsdienu latviešu virtuves popularizēšanai - Riga. Your flavourite city, kura laikā šefpavārs Māris Jansons piedāvāja Viļņas iedzīvotājiem un viesiem nobaudīt latviešu tradicionālos produktus mūsdienīgās un izsmalcinātās noskaņās - vietējās sezonālās saknes, brieža gaļu, asinsdesu, reņģes, biezpienu, rudzu maizi un citus tradicionālus produktus netradicionālās kombinācijās ar atmiņā paliekošām garšas niansēm. Nekādas banalitātes! Tikai labākie produkti fantastiskos salikumos, kas spēj pārsteigt un sniegt gastronomisko baudu.

20151214223836-16100.jpg

Atklājot festivālu, noritēja šefpavāru duelis, kura laikā šefpavāriem Mārim Jansonam un Egidijum Lapinskam bija jāpagatavo ēdiens no katrai valstij tradicionāliem produktiem.

20151214224007-22287.jpg

Mārim Jansonam slepeno produktu kastē lietuviešu kolēģi bija ielikuši lasi, olas, etiķi, eļļu, tomātus, ķirbju čipšus, gurķus un vēl dažas sastāvdaļas.

20151214224024-11672.jpg

Savukārt Māris Jansons lietuviešu kolēģim bija sarūpējis sastāvdaļas biezpiena saldējuma pagatavošanai ar rudzu rīvmaizi, šokolādi, diļļu cukuru un divu ogu mērci.

20151214224039-64531.jpg

Latviešu virtuvi lielā mērā ir ietekmējušas un veidojušas citu zemju kultūras - gan vācu, gan padomju, tagad arī Eiropas un vēl tālāku zemju. Tieši tāpēc ir svarīgi definēt mūsu nacionālos produktus, izveidot unikālas, interesantas un saprotamas garšas kombinācijas, jo nacionālā virtuve ir svarīga pašidentitātes sastāvdaļa - Māris Jansons.

20151214224127-85309.jpg

Latvijā nav daudz tūristu uzmanību piesaistošu lietu un vietu, bet mūsdienu latviešu virtuve varētu kļūt par vienu no šādām lietām.

Sarunas laikā šefpavārs Māris Jansons atklāja, ka sezonālie vietējie produkti ir lielisks pamats mūsdienu latviešu nacionālās virtuves izveidei un popularizēšanai. Latviešiem vajadzētu saprast, ka pelēkie zirņi ar speķi un pīrāgi Ziemassvētkos ir aprobežota tradīcija. Mums ir tik daudz dažādu un gardu produktu. Protams, katrā ēdienā noteikts procents sastāvdaļu var nebūt vietējās izcelsmes, bet svarīgākais, ka pamatsastāvs tiek veidots no sezonāliem un kvalitatīviem produktiem.

20151214224538-75938.jpg

Taujāts, kas ir plānots šefpavāra Ziemassvētku vakariņām, Māris Jansons atbildēja, ka svētku ēdienkartē būs nēģi sojas mērcē, tītars un burkānu kūka.

Māris Jansons: "Man kā pavāram ir svarīgi, lai latviešu virtuvēs iesakņotos manas receptes. Tieši tāpēc es lielākoties gatavoju ēdienus no visiem cilvēkiem pieejamiem produktiem. Mēs dzīvojam interesantā laikā, kad tiek veidotas mūsdienu latviešu virtuves tradīcijas, kuras, cerams, iesakņosies."

20151214224302-65711.jpg

Rīga ir gardēžu pilsēta, par to nav šaubu. Latvieši var lepoties ar vairākiem lieliskiem restorāniem (tajā skaitā arī Bibliotēka Nr.1, kurā strādā šefpavārs Māris Jansons), izciliem pavāriem, augstvērtīgiem produktiem un mērķi izveidot mūsdienīgu nacionālo virtuvi, ar kuru piesaistīt un pozitīvi pārsteigt gardēžus un tūristus.