Rīga - gardēžu pilsēta

Linduchy
Linduchy 14. decembris 2015 22:45
1740

Kad man ārzemnieki jautā, kāds ir latviešu nacionālais produkts, es smejoties atbildu, ka tās ir dilles, jo dilles tiek liktas klāt pie visiem ēdieniem, izņemot desertu.

20151214223722-29285.jpg

10. decembra vakarā Viļņas TOP restorānā DINE šefpavārs Māris Jansons, prezentējot mūsdienu latviešu virtuvi, parādīja, ka dilles ir lieliski izmantojamas arī desertā.

20151214223748-70707.jpg 

No 10.-12. decembrim Viļņas restorānā DINE norisinājās gardēžu festivāls mūsdienu latviešu virtuves popularizēšanai - Riga. Your flavourite city, kura laikā šefpavārs Māris Jansons piedāvāja Viļņas iedzīvotājiem un viesiem nobaudīt latviešu tradicionālos produktus mūsdienīgās un izsmalcinātās noskaņās - vietējās sezonālās saknes, brieža gaļu, asinsdesu, reņģes, biezpienu, rudzu maizi un citus tradicionālus produktus netradicionālās kombinācijās ar atmiņā paliekošām garšas niansēm. Nekādas banalitātes! Tikai labākie produkti fantastiskos salikumos, kas spēj pārsteigt un sniegt gastronomisko baudu.

20151214223836-16100.jpg

Atklājot festivālu, noritēja šefpavāru duelis, kura laikā šefpavāriem Mārim Jansonam un Egidijum Lapinskam bija jāpagatavo ēdiens no katrai valstij tradicionāliem produktiem.

20151214224007-22287.jpg

Mārim Jansonam slepeno produktu kastē lietuviešu kolēģi bija ielikuši lasi, olas, etiķi, eļļu, tomātus, ķirbju čipšus, gurķus un vēl dažas sastāvdaļas.

20151214224024-11672.jpg

Savukārt Māris Jansons lietuviešu kolēģim bija sarūpējis sastāvdaļas biezpiena saldējuma pagatavošanai ar rudzu rīvmaizi, šokolādi, diļļu cukuru un divu ogu mērci.

20151214224039-64531.jpg

Latviešu virtuvi lielā mērā ir ietekmējušas un veidojušas citu zemju kultūras - gan vācu, gan padomju, tagad arī Eiropas un vēl tālāku zemju. Tieši tāpēc ir svarīgi definēt mūsu nacionālos produktus, izveidot unikālas, interesantas un saprotamas garšas kombinācijas, jo nacionālā virtuve ir svarīga pašidentitātes sastāvdaļa - Māris Jansons.

20151214224127-85309.jpg

Latvijā nav daudz tūristu uzmanību piesaistošu lietu un vietu, bet mūsdienu latviešu virtuve varētu kļūt par vienu no šādām lietām.

Sarunas laikā šefpavārs Māris Jansons atklāja, ka sezonālie vietējie produkti ir lielisks pamats mūsdienu latviešu nacionālās virtuves izveidei un popularizēšanai. Latviešiem vajadzētu saprast, ka pelēkie zirņi ar speķi un pīrāgi Ziemassvētkos ir aprobežota tradīcija. Mums ir tik daudz dažādu un gardu produktu. Protams, katrā ēdienā noteikts procents sastāvdaļu var nebūt vietējās izcelsmes, bet svarīgākais, ka pamatsastāvs tiek veidots no sezonāliem un kvalitatīviem produktiem.

20151214224538-75938.jpg

Taujāts, kas ir plānots šefpavāra Ziemassvētku vakariņām, Māris Jansons atbildēja, ka svētku ēdienkartē būs nēģi sojas mērcē, tītars un burkānu kūka.

Māris Jansons: "Man kā pavāram ir svarīgi, lai latviešu virtuvēs iesakņotos manas receptes. Tieši tāpēc es lielākoties gatavoju ēdienus no visiem cilvēkiem pieejamiem produktiem. Mēs dzīvojam interesantā laikā, kad tiek veidotas mūsdienu latviešu virtuves tradīcijas, kuras, cerams, iesakņosies."

20151214224302-65711.jpg

Rīga ir gardēžu pilsēta, par to nav šaubu. Latvieši var lepoties ar vairākiem lieliskiem restorāniem (tajā skaitā arī Bibliotēka Nr.1, kurā strādā šefpavārs Māris Jansons), izciliem pavāriem, augstvērtīgiem produktiem un mērķi izveidot mūsdienīgu nacionālo virtuvi, ar kuru piesaistīt un pozitīvi pārsteigt gardēžus un tūristus.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
-Scarlett- 15. decembris 2015 09:42 Marta Marta

Nu Tu man tagad pārslavēsi :$:$:$

bet vispār lielā mērā piekrītu, ka renģes ir teju Latvijas nacionālā zivs. Esat lasījušas grāmatu renģu ēdāji? Baigi laba, dikti sena arī .... ;)

bet vispār man ir vilšanās pasniegšanas veidā... manas ekspektācijas ir neizmērojamas...un no Jansona, kas ir tik liels gurmē šefpavārs, labākā restorānā īpašnieks Rīgā un jau nespēt uzskaitīt citus viņa titulus, gaidīju ko vairāk. Garšo noteikti daudz labāk kā izskatās, tam ticu.

Linduchy 14. decembris 2015 23:32 Marta Marta

Godīgi sakot, es agrāk asinsdesu principiāli neēdu....bet šoreiz pārkāpu sev pāri. Un es biju tik patīkami pārsteigta :) (Y)

Marta Marta 14. decembris 2015 23:25

Tika pieminēta asisndesa, biju par tādu pavisam aizmirsusi :) bērnībā likās ļoti garda :)
Daudzi baidās pamēģināt ko jaunu un pieturas pie zirņiem ar speķi, laikam arī es. Bet man tas tāpēc, ka vīrs neko vairāk par kartupeļiem negrib ēst :D man jau tā sanāk katram ko savu taisīt, jo man kartupeļi neparak :D un prieks sevis laikam noslinkoju. Bet šo pierakstīsu nākamā gada darbiņiem, ka reizi mēnesī jātaisa kas jauns.
Vit@ noteikti spēs mani iedvesmot un arī ko ieteikt :)