Olu krāsošana - pavisam praktiski un reāli padomi

pece
pece 5. aprīlis 2012 10:00
4133

Bez tradicionālajām sīpolu mizām var izmantot arī citas dabīgas lietas. Netā un grāmatās ir atrodamas daudz dažādas metodes un izejmateriāli olu krāsošanai.

Sarkanas olas iegūst tās krāsojot sarkano biešu sulā, dzērveņu sulā, aveņu sulā, asinszālēs. Esmu pati izmēģinājusi šādu vārīšanas metodi 1/2 l uz smalkās rīves sarīvētu sarkano biešu uzvāra kopā ar 2 ēdamkarotēm etiķa, turpat pievāra klāt arī olas un ļauj 1-2 stundas sakrāsoties.

Sarkanbrūnas sanākot krāsojot alkšņa mizās. Atzīstos, esmu mēģinājusi,  bet man neizdevās iegūt smuki toni. Varbūt mizas vajadzēja vairāk, varbūt ilgāk vārīt, lai iegūtu novārījumu. Varbūt kāda zin?

Brūnas olas iegūst krāsojot sīpolu mizās. Šis šķiet ir viens no populārākajiem olu krāsošanas veidiem. Brūnas olas iegūstot arī krāsojot melnajā tējā, bet pati to neesmu mēģinājusi.

Zaļas olas iegūstot krāsojot ar rudzu zelmeni vai pelašķiem. Pelašķi dod smuku zaļu, ne pārāk intensīvu toni, bet ļoti daudz kas atkarīgs no ūdens. Ja ūdens saturēs daudz dzelzs, tad nekas prātīgs nesanāks, tā vismaz liecina mana pieredze.

Dzeltenas olas var iegūt izmantojot bērzu lapas vai kumelītes. Bērzu lapas novārījumu gatavo no jaunu vai kaltētu bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Iegūtajā šķīdumā vāra olas 10 minūtes. 8 ēdamkarotes kumelīšu ziedu pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pusstundu ievilkties, pēc tam novārījumu izkāš caur sietu, tajā ieliek vārītas olas un tur 2 stundas. Pāris reizes esmu mēģinājusi, bet ieguvu kaut kādas blāvi pelēkas olas. Varbūt ir kāds knifs kā tomēr tikt pie dzeltenām?

Vēl dzeltenas olas varot iegūt, ja izmanto valriekstu čaumalas, pūpolus, kliņģerītes, liepu ziedus, seleriju vai ķimeņu sēklas. Šīs metodes neesmu mēģinājusi.

Šogad plānoju izmēģināt krāsošanu ar kurkumu. 3 ēdamkarotes kurkumas ieber 1/2 litrā ūdens  uzvāra, ieliek olas un ļauj vairākas stundas ievilkties.

Zilpelēkas smukas olas iznāk krāsojot mellenēs – der gan saldētas, gan ievārījums, gan kompots! Viss pārbaudīts dzīvē! Smuki mazliet iesarkani zilas olas sanāk krāsojot upenēs. Abos gadījumos olām ļauj nožūt daudz neburzot, jo citādi mēdz nākt nost krāsa.

Krāsojot ar sarkano kāpostu, sanākot zilas olas. Esat izmēģinājušas?

Karkadē tēja un aronijas dod violetu krāsu. Krāsojot tējā, jāatceras, ka to vajag stipru.

Vēl daži ieteikumi 

Mana mīļākā krāsošanas metode saucas – pārsteigums. Parasti to izveicu kopā ar bērniem. Ņem olas, samitrina, piestiprina dažādas ziedlapiņas vai makaronus, rīsus, vai kādu citu beramu produktu. Tad apliek sīpolu mizas un katru olu atsevišķi iesien audumā. Liek kārtīgi savārītās sīpolu mizās un vāra. Iegūst raibas un smukas krāsotas olas – krāsu plankumi no koši dzeltena līdz tumši sarkanbrūnam!

Krāsojot olas der atcerēties, ka olas pirms krāsošanas vēlams nomazgāt ar etiķūdeni vai sālsūdeni vai spirtu, attaukojot virsmu, lai krāsa būtu vienmērīgāka.

Jo ilgāk olas atradīsies krāsojamajā šķīdumā, jo tiks iegūts intensīvāks tonis.

Krāsojot pievienojot etiķi, citronskābi vai kaut ko skābu, iegūst košāku toni, bet olas čaumalas izturība samazinās.

Lai olas būtu spīdīgas, tās var apstrādāt ar eļļu vai sviestu pēc krāsošanas.

Sieviešu Kluba diskusijai:

Pastāsti, kādas ir tavas olu krāsošanas metodes? 

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
sandijasieviesuklubs 6. aprīlis 2012 11:08

Tieši šāds fotoblogu konkurss ir tagad pasludināts:)!

pece 5. aprīlis 2012 12:43

Ierosinu lieldienās olas sabildēt un pēc tam taisīt krāsoto olu parādi fotoblogos un pastāstīt kas izdevies un kas nē!

Sieviešuklubs.lv 5. aprīlis 2012 10:33

Olas skaisti zilā krāsā varot iegūt, novārot tās upeņu ievārījumā! ;) Pati gan neesmu mēģinājusi, bet domāju, ka varētu izdoties!

taschinka 5. aprīlis 2012 10:18

Esmu krāsojusi sīpolu mizās,kurkumā un sarkanajās bietēs.
Vislabak protams iedarbojas sīpolu mizas,kurkumā gatavojot jābūt pacietībai ilgak gaidīt,bet sarkanajās bietēs tikai un vienīgi vārītās ar citrona sulas klātbūtni,jo zaļa sarkanā biete it neko man pagājušā gadā nenokrāsoja.

5. aprīlis 2012 10:08

atceros, kā bernībā ar vecmammu eksperimentējam gan ar toņiem, gan ar dažādām lapiņām, lai iegūt zīmējumus. baigi feini!