Nedaudz savādāki svētki

Linduchy
Linduchy 25. jūnijs 2018 09:00
800

Arī šogad Līgošanu un Jāņošanu ar šašliku, alu un ugunskuru biju nolēmusi atstāt citiem. Brīvdienas veltīju sev, atpūtai pie dabas un nedaudz arī iekavētiem darbiņiem.

Līgo rīts man sākās 5. Rīta dzestrums, saulītes smaids un putnu simfonija. Ātri paēdu brokastis un devos ceļā. Pļavās un ceļmalās plūcu trejdeviņus ziedus. Plūcu, plūcu, līdz attapos, ka nu jau pilns klēpis ar ziediem, taču vēl trūkst papardes. Devos meža virzienā, jo kur tad vēl citur meklēt papardes.

Nonākot mežā, sapratu, cik labi ir, cik patiesībā ļoti ilgojos pēc tās sajūtas visas nedēļas garumā. Pielijis mežs smaržo tik burvīgi. Un mežā mītošo putnu dziesmas ir vēl skaļākas, vēl piesātinātākas un intensīvākas. 

20180624202928-88869.jpg

Paparžu meklēšana (nejaukt ar papardes zieda meklēšanu) vainagojās ar superatradumu - meža zemenīšu placi. Gan aiz abiem vaigiem un pilnām saujām, gan kūkai, gan pušķītim. Vai īstai Līgo svētlaimei vēl kaut ko vairāk vajag? Iespēja saēsties svaigus vitamīnus pēc sirds patikas - nu, pasakiet man, kas var būt vēl labāks par šo?

Nostaigāti 15 km, pilnas plaušas ar svaigu meža smaržu, pilns vēders ar meža zemenīšu vitamīniem. Atgriežoties mājās, no noguruma nebija ne miņas, jo daba bija pamatīgi uzlādējusi iekšējās bačiņas, tāpēc uzreiz ķēros klāt pie svētku kūkas cepšanas.

Manā virtuvē tapa bezgrēka kūka, kuras sastāvā nav ne glutēna, ne cukura, ne E-E-E kilometra garumā. Tajā ir zems ogļhidrātu un kaloriju daudzums. Tievētāju un veselīga dzīvesveida ievērotāju sapnis. Šo kūku var ēst pat diabēta slimnieki! Ja viss uzskaitītais tev nav aktuāli, droši vari izmantot parast cukuru un iecienītāko šokolādi kūkas pagatavošanai.

Bezgrēka kūka "Vasaras sapnis"

20180624203525-24452.jpg

Sastāvdaļas:

  • 4 lielas olas
  • 1/2 glāze cukura vai Sukrin Gold dabīgais saldinātājs
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 1 glāze mandeļu miltu
  • 1 ēdamkarote kokosriekstu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • 200 ml saldā krējuma
  • meža zemenītes vai citas ogas, piparmētras lapiņas un Nick's šokolāde bez cukura vai cita šokolāde dekorēšanai
Pagatavošana:

Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumus sakul mikserī gaisīgās putās, pamazām pievienojot 1/3 saldinātāja daudzuma.
Atsevišķā bļodā sakul olu dzeltenumus ar 1/3 saldinātāja daudzuma un pievieno vaniļas ekstraktu.
Sajauc kopā sausās sastāvdaļas: miltus, cepamo pulveri un sāli, tad pievieno olu dzeltenumus un samaisi. Uzmanīgi iecilā 1/2 olu baltumu masas, samaisi un tad pievieno atlikušo olbaltumu masu. Mīklai ir jābūt gaisīgai un gludai.
Mīklu ielej 24 cm diametra kūkas formā. Es izmantoju silikona formu. Bet, ja vēlies izmantot metāla kūkas formu, noteikti to ietauko vai izmanto cepampapīru.
Liec kūku cepties uzkarsētā cepeškrāsnī - 30-35 minūtes 180 grādu temperatūrā. Pārbaudi kūkas gatavību ar koka irbulīti, iedurot kūkas vidiņā. Ja irbulītis ir tīrs, kūka ir gatava.
Izvelc kūku no cepeškrāsns un ļauj atdzist. 
Tad sakul saldo krējumu, pamazām pievienojot atlikušo saldinātāju un pāris pilienus vaniļas ekstrakta. 
Kad kūka ir atdzisusi, uz tās virsmas uzliec saldā krējuma gaisīgo masu. Rotā ar meža zemenītēm un piparmētras lapiņām. Pāri pārkaisi sarīvētu šokolādi.
 
Tādi bija mani Līgo svētki - netipiski un veselīgi, mierīgi un relaksējoši, iedvesmojoši un pozitīvi uzlādējoši.
 
Un kādi bija tavi Līgo svētki?
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 25. jūnijs 2018 18:05 -Scarlett-

O, forši! Varēsi mieloties ar meža zemenītēm :) (Y)

-Scarlett- 25. jūnijs 2018 10:56

mmm meža zemenītes :) man arī ir stādiņi meža zemenītēm,,nākamgad būss pirmā raža :)(L)

mēs nesvinējām, es strādāju :D :) Un nesūdzos :) Man Līgo svētki tā īsti nekad nav bijuši tuvi :)