Mana dienasgrāmata - Mazā vilšanās
Gandrīz gadu ik darbdienu rītu un vakaru soļoju garām Turku konditorejai Ģertrūdes ielā. Ik dienas no tās plūstošā smarža mani ir vilinājusi un mēģinājusi pārņemt savā varā, ievilinot savos tīmekļos. Esmu rūpīgi turējusies pretī kārdinājumam, bet tas brīdis bija pienācis, kad mana stingrā nostāja izplēnēja līdzi sārtot sākušajām koku lapām un rudenīgajam vējam.
Es ļāvos kārdinājumam vienu vakaru un nopirku katram mūsmājas iedzīvotājam pa baklavas gabaliņam ar mandelēm. Gabaliņi mazi mazītiņi, bet pietiekami dārgi, gribētos ticēt, ka uz vietas gatavoti no dabīgām izejvielām.
Pa ceļam uz mājām riju siekalas un baidījos paslīdēt uz tām, kuras iztecēja no manas mutes uz ielas.
Pēc vakariņām, uzvārīju melno tēju, jo tā piedienas baklavai un austrumu gardumiem. Un servēju baklavu uz maziem šķīvīšiem. Izrādījās, ka pa ceļam no tās, nez kāpēc bij izlijis dīvainas konsistences, balts šķidrums, kurš garšoja pēc iebiezinātā piena ar cukura. Nebij jau tai baklavai ne vainas, tik vien kā biju gaidījusi kārtīgu medainu baklavu ar mandelēm, kuras šķiet bij sarāvušās un kļuvušas nemanāmas.
Kur Rīgā pārdod visgardāko baklavu?
Mmm, tie "Turku saldumi" uz Ģertrūdes ielas man ļoti mīļi. Laikam pusi saldumus esmu nogaršojusi. Jāsaka, ka tur ir tā, ka tas ir uz gaumi un garšu, jānogaršo vairākus, lai atrastu tieši savu mīļāko baklavu. Šajā pašā konditorejā tur ir lērums baklavu ar dažādām iekšiņām
Man garšoja arī tevis minētā, vismaz labākas izcelsmes Latvijā (neesmu bijusi austrumu zemēs, tāpēc ar oriģinālu nevaru salīdzināt) nebiju ēdusi.
Parasti, kad pie vīra vecākiem dodod ciemos, mani sagaida vesela kaste ar šiem saldumiem, tad nu mēs izgaršojam un vērtējam - kur kā izdevies, kā sastāvdaļas utt.
Uz kuru pusi netālu no bērnu pasaules?
Austrumu saldumi ir vēl aizvien - netālu no Bērnu pasaules - bāc, mans TOP1 veikals saldumiem ... ņammmm
Kādreiz Rīgā bija iestāde Austrumu saldumi laikam, ja atmiņa neviļ ar drausmīgi gardu baklavu!
Gaidu blogu
Es pati cepju ko līdzīgu un man šausmīgi garšo,ja sanāks kādreiz uztaisīšu blogu.
ooo nu pie manis ir riktīgās baklavas dabūjamas arī, šeit ir viņām tradīcijas (baklava nav tikai Turku saldums) vispār cik esmu mēģinājusi vislabākā baklava ir ar valriekstiem, bet ir jābūt kārtīgi mitrai, lai būtu garšīga!