Lieldienu maizīte kuliča: proti to pagatavot?

Sieviešuklubs.lv
Sieviešuklubs.lv 15. aprīlis 2019 09:05
1106

Latviešiem ir bagātīga ēšanas kultūra, svētkos mēs vienmēr ceļam galdā īpašus ēdienus. Lieldienās tās noteikti ir olas, saldais ēdiens - pasha un arī Lieldienu maizīte – kuliča.

Lai pagatavotu šo maizīti nepieciešami 390 grami miltu, 20 grami rauga, 100 grami brūnā cukura, 50 grami sviesta, 2 olu dzeltenumi, 200 gramus piena, nedaudz sāls, rozīnes un rieksti dekorēšanai. 

Maisāmajā traukā iebaram miltus, tad ņemam cukuru. Cik daudz? Sešas ēdamkarotes. Kad cukurs ir pievienots, liekam klāt 50 gramus sviesta, nedaudz sāli un olīveļļu, lai kuliča ilgāk būtu mīksta. Pievienojam raugu un 200 gramus piena. To visu sakuļam līdz veidojas viendabīga masa. Tad atdalām olu dzeltenumus no baltuma. Mīklai pievienojam tikai olu dzeltenumus, lai tā kļūtu skaisti dzeltena un turpinām kult mīklu. 

Mīklas pagatavošana aizņem 7 minūtes, ar rokām – 20.

Tad droši beram klāt rozīnes, cik sirds kāro un ģimenei garšo. Samaisām visu kopā un principā mūsu mīkla jau ir gatava.

Kad mīla ir sakulta, izņemam to no maisāmā trauka. Mīklai vajadzētu nedaudz atpūsties, ieliekam stikla vai metāla traukā un apsedzam ar dvieli un atstājam siltā vietā uz 20-30 minūtēm un tad jau varēsim sākt darboties un veidot mūsu Lieldienu maizi.

Tagad mēs taisām dekoru mūsu kuličam, mums būs vajadzīgs katliņš, medus, izlejam to katliņā

Medum pievienojam riekstus – tie var būt gan lazdu rieksti, gan Indijas riesti, arī mandeles. Visu samaisām kopā. Liekam medu un riekstus karsēties uz plīts tik ilgi līdz medus iesūcas riekstos. Pa to laiku varam karamelizēt apelsīnu miziņas – pus litram ūdens pievienojam 300 gramus brūnā cukura un 1 strēmelēs sagrieztu apelsīnu mizu. Varām līdz apelsīnu miziņas paliek caurspīdīgas. Tas ir veids kā mājās pagatavot sukādes. 

Kad maizītes glazūra gatava, pienācis laiks atbildīgākajam mirklim – kēksa formiņās pildām mīklu. Kad tas paveikts, maizītei atkal 30 minūtes jāatpūšas, tāpēc to noliekam siltumā.

Kad vis rūgšanas process ir noticis, liekam kuliču cepeškrāsnī 180 grādos un cepam 20 līdz 25 minūtes. Pēc tam to rotājam ar pūdercukura glazūru, karamelizētiem riekstiem un apelsīnu miziņām. 

Tad ieliekam cepeškrāsnī 20-25 minūtēm, temperatūra 180 grādi.

Lieldienu maizīte gatava! 

Sieviešu Kluba diskusijai:

Esi gatavojusi kādreiz kuliču? Kāda ir tava recepte?

Autors neiebilst, ja viņa publicētais materiāls portālā Sieviešu Klubs, bez iepriekšējas saskaņošanas ,tiek ievietots citos informācijas avotos ar hipersaiti uz viņa oriģinālo materiālu.
Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 15. aprīlis 2019 11:06

Parasti negatavoju ne kuliču, ne pashu, bet kādu kūku, kēksiņus un pīrāgus gan cepu Lieldienās :)

Nymph 15. aprīlis 2019 10:43

Es laikam esmu dīvaina, bet man negaršo/nepatīk ne kuliči, ne pasha, ne tie dīvainie lietuviešu "tornīši", kurus parasti uz svētkiem arī var pie mums dabūt (neatceros tik - uz Ziemassvētkiem, vai Lieldienām?) - sausi, cieti,m pēc pārkaltētas vafeļu mīklas garšojoši izstrādajumi... Man arī tuvāki pīrādziņi, varbūt kāds kliņģeris vai saulaina, pavasarīga kūka, klasika - olas ar biezpienu brokastīs :)

kalliope 1. aprīlis 2012 20:57

kuliča nāk no pareizticīgajiem, kas, vismaz lielākā daļa, nav latvieši. mūsmājās kuliča nav cepta un laikam arī nealkstu - pietiek ar olām, speķpīrāgiem u.c. :)

taschinka 1. aprīlis 2012 19:42

Es teikšu tā,ka kuličs daudz neatšķiras no maizes receptes,tik tā forma.

1. aprīlis 2012 19:34

neteiktu gan, ka tā ir "latviešu ēdienu kultūra".

gatavoju citu Lieldienu kuliču, ar sukādēm, riekstiem... garšīgs, bet arī laiku pieprasa.