LIELDIENAS

Ciao
Ciao 17. aprīlis 2017 09:52
1957

2017.gads un svētku nozīme mūsmājās ir spilgtāk iezīmējusies kā citus gadus. Iespējams attālums no Latvijas, ilgas pēc tradīcijām ir darījušas savu. Šogad mūsmājās ir ienākuši vairāki rituāli, par kuriem tad arī šoreiz:

Svētki aizsākas ar pūpolsvētdienu, kurš pirmais mājās pamostas, ņem pūpolu bunti un dodas pārējos mājiniekus nopērt ar skaitāmpantiņu: ” Veselība iekšā, slimība ārā. Audz liels un vesels kā pūpols. ” (ņemos kā ragana) hahaha

Zaļā Ceturdiena pirms saullēkta ceļu mājiniekus augšā un mazgājamies aukstā tekošā ūdenī, lai laba veselība un atvairītu ļauno aci.

Lielā Piektdiena, tiek sagatavoti Lieldienu priekšdarbi. Krāsotas olas, sakārtoti un pārdomāti galda piederumi, piemeklēti rīta tērpi u.c. Izrādās ir ticējums Lielā piektdiena ir burvju un raganu diena – neiesaka doties ciemos! Lielajā piektdienā dzimušie esot burvji un lieli savādnieki.

Mazās Lieldienas agrs rīts un kamēr māja klusa, visi guļ, rosos pa virtuvi. Pabeidzu svētku brokastu galdu un tuvējā pļavā lasu zaļumus kompozīciju galdam.

20170417095010-99131.jpg

20170417095050-11996.jpg

Šogad izvēlējos ieturēt galda klājumu zilās noskaņās, pateicoties zilajam kāpostam, kas burtiski izglāba. Sākotnējais eksperiments, olas tika krāsotas bietēs un spinātos un arī zilajā kāpostā (līdz šim nebiju mēģinājusi). Zilais kāposts solījumu pilda, tikmēr bietes sanāk vārgi brūnas rozā vietā, bet spinātiem iezīmējas brūnīga karte ar vieglu brūnu tonalitāti… lai vērstu situāciju par labu, neizdevušās olas iekļūst zilajā kāpostu ūdens katlā un voilā pēc dažām stundām sanāca  – okeāna zili zaļas olas (iepriekš pabijušas bietēs) un pasaules kartes olas (iepriekš krāsotas spinātos). Defekts pārvērsts efektā. Smukās tumši zilās olas ir tīrs kāposts!

20170417094740-71022.jpg

Svētku brokastu galdam tika sagatavotas uzkodas: melnās olīves, avokado&biezpienu&zaļumu smēriņš, ceptas tīģergarneles, mocarelas bumbiņas un maizes standziņas. Pamata ēdiens, protams, olas! Klāt izvēlējos BARBUN (kefale) zivi, tās ir mazas sarkanas zivtiņas, ļoti vērtīgas pateicoties minerālu un vitamīnu sastāvam, plus vieglas konsistences ar maigu garšu. Saldajā krepes pankūkas pildītas ar zemenēm.

IMG_9751IMG_9755IMG_9758IMG_9770IMG_9771

Mūsmājās ir tradīcija, pēc lielajām olu kaujām dodamies pastaigā un radu, kaimiņu bērniem dāvinām krāsotās olas, tāpēc olas jākrāso daudz. Apkārtnē zin, ka ārzemniece Vita piekopj Latvijas tradīcijas un olas sanāk neredzētas,  jo Albānijā olu krāsošanas tradīciju nav, izņemot pareizticīgos un katoļus, kuri olas krāso veikalu pirktajā, sarkanajā krāsā). Kaimiņiem ir interesanti uzzināt tradīcijas saistībā ar veselību un sākt to piekopšanu, arī tad ja ir citas reliģijas pārstāvji vai pagāni, jo veselība taču ir svarīga, vai ne?

IMG_9747

Kā gan bez svētku ziņām un sarunām ar ģimeni, draugiem. Tas viss piederas pie Lieldienām.

Otrās Lieldienas pavadām klusi mājās. Šajā dienā var ierasties negaidīti viesi pēc olām, vai uz brokastu pankūkām. Mierīga gatavošanās nākamajai darba dienai. Kā arī cienasta un krāsoto olu sagatavošana vīra darbiniekiem, jo svētki ir un paliek svētki.

Mīlestību, Saticību un Pārticību

Priecīgas Lieldienas

VIT@

https://vitakoci.org

Oliņdienu konkurss

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Linduchy 19. aprīlis 2017 08:04 VIT@

Rezultāts - olas ir vienkārši pretīgi netīras, brūnganā tonī - nez, paat mizot un ēst tādas negribās :D

Ciao 18. aprīlis 2017 19:41 Linduchy

ROFLROFLROFLROFL nu redz tomēr ... jāmeklē citi veidi :D

Linduchy 18. aprīlis 2017 16:06 VIT@

Virtuve man smaržo pēc tikko pļautas zāles :D Ieliku olas sablenderētā zālē ar etiķi. Nu nez, lai pastāv vēl kādu laiku, jo pagaidām efekts ir 0 :D

pece 18. aprīlis 2017 13:15 Shalako

Hmmm, kurkumā krāsotas olas, kuras atdzesētas plikā ūdenī gatavas nesmaržo un negaršo pēc kurkuma it ne maz!

Shalako 18. aprīlis 2017 12:52 VIT@

Piekrītu, safrānu būtu arī žēl :D

Shalako 18. aprīlis 2017 12:51 pece

protams, zinu, karijā ietilpst arī kurkuma, bet kā vienā, tā otrā gadījumā ir spēcīga smarža un garša, kā rezultātā tomēr šāds veids sevi neattaisno :)

Ciao 18. aprīlis 2017 12:16 Shalako

AAA dzeltenas vēl sanāk no safrāna... tiesa gan man šo garšvielu būtu žēl izmantot olu krāsošanai :X

Ciao 18. aprīlis 2017 12:12 pece

paldies, šogad biju mēģinājusi ar spinātiem, tomēr vārds zaļš tur ir stipri tālu |-) vēlāk mēģināšu brokoli, tīri eksperimenta pēc, bet Linduchy vēl nav devusi ziņu par zāles iznākumu :D

pece 18. aprīlis 2017 11:59

Tīri teorētiski kurkums ar zilo kāpostu varētu dot zaļu, bet tur problēma varētu būt trāpīt uz pareizo attiecību.

pece 18. aprīlis 2017 11:57 VIT@

Zaļas man nav izdevies iegūt - pelēcīgi zaļas sanāk no pelašķa, bet pie nosacījuma, ka pelašķis + tavs lietotais ūdens dod zaļu krāsu, jo pārsvarā dod brūnganu.

Spinātus neesmu mēģinājusi, iespējams, ka liekot olu tīrā spinātu sulā kas varētu sanākt, bet neesmu droša.

Zinu, ka ļaudis izmanto zeļonku un sanāk riktīgi zaļas, bet man kaut kā tā metode neuzrunā.

pece 18. aprīlis 2017 11:55 Shalako

Karijs un kurkums nav gluži viens un tas pats.

Ciao 18. aprīlis 2017 08:44 Linduchy

hahahahahaha dafaj gaidam ziņas :D vēlāk pamēģināšu brokoli, man kā reiz viens aizķēries :)

Linduchy 18. aprīlis 2017 08:39 VIT@

Neesmu gan mēģinājusi. Lab, pierunāji - uzliku vārīties pāris baltas olas. Izskriešu pagalmā salasīt trušu zaļbarību :D

Ciao 18. aprīlis 2017 08:17 Linduchy

HAHAHA laba doma, bet reāli esat mēģinājušas ar zāli krāsot? No maniem senajiem eksperimentiem, atminos brūnganus iznākumus, neko zaļu :D

Linduchy 17. aprīlis 2017 20:46

hmm, ja reiz džinsenes paliek zaļas no zāles, tad jau olām teorētiski arī jāpaliek tādām :D Tik cītīgāk jāierīvē vārītas olas

Ciao 17. aprīlis 2017 20:37 hiperkeri

Aaa Saul, Tu esi mēģinājusi? Sanāk?

hiperkeri 17. aprīlis 2017 20:06 VIT@

jāmēģina brokoļi??zāle???

Shalako 17. aprīlis 2017 19:24 pece

Pagājušā gadā krāsoju ar kariju, krāsa bija, bet nepatika, ka līdzi nāk tā smarža un garša, kuras dēļ arī pārējās olas sāk smaržot pēc karija :D Karijs man patīk, bet ne jau ar olām un ne tik koncentrēti ;)

Ciao 17. aprīlis 2017 15:52 pece

vai Tev ir zināmas metodes kā iegūt zaļas olas dabīgi?

pece 17. aprīlis 2017 15:39 Shalako

Kurkuma arī ideāli pilda savu krāsošanas funkciju - atkarībā no veida un noturēšanas ilguma no koši dzeltenām līdz brūnām.

Ciao 17. aprīlis 2017 15:23 Aggie

(hug) paldies

Ciao 17. aprīlis 2017 15:23 VesmaSk

Paldies Tev :) :$

Aggie 17. aprīlis 2017 15:19

skaistas tavas lieldienas, man ļoti patīk

VesmaSk 17. aprīlis 2017 15:10

Esmu sajūsmā par VIT@ elegantajām, pārdomātajām un gaumīgajām bildēm. Reti kad izsaku uzslavas, bet šī ir reize, kad nevaru noturēties... Skaisti....(Y)(Y)(Y)

Ciao 17. aprīlis 2017 15:03 ofelija

paaldies :) Ļoti novērtēju jūsu uzslavas.. paldies liels. Godīgi atzīšos, patīk izspiest maksimālo katru reizi ieraujot sevi projektā :)

1 2