Konservēšanas laika kompromisi.

Kerstyna
Kerstyna 12. augusts 2016 22:05
1452

 Un tā vienā rītā es sajutu sevī mostamies konservēšanas garu.  Vasaras vidus jau klāt, bet pagrabā nevienas pašas burciņas, pat ne ar aizaizaizpērnējo zapti.

-          Vai ir kāds spēks, kas spētu tevi atturēt? Atskan retorisks  jautājums, kaut kur no spilvenapakšas....

-          Nē mīļais, nav nekā tāda, kas spētu mani atturēt, ja reiz konservēšanas gars ir modies,  saku es un raušos ārā no midziņas.

Mazs ekskurss pagātnē – mana vecmāmiņa bija lieliska ziemas krājumu gatavotāja, kad viņa aizgāja aiz zvaigznēm,  mūsmājās iestājās apsīkums.  Mamma  gan prata kaut ko  sataisīt, bet es biju svētā pārliecībā, ka tas viss ir baigi sarežģīti un noteikti nav man pa spēkam. Šajos maldos dzīvoju līdz savas dzīves trīsdesmitgadei.  Un tad atklāju, ka protu gan  šo to sagatavot ziemai.  No sākuma visu gatavoju  cieši pēc receptēm, itkā jau garšoja labi, bet tas nebija TAS, ko vēlējos.  

Viss mainījās, kad nostiprinājās manas attiecības ar manu mīļo vienīgo... Jā dāmas, manas attiecības  nav pārāk senas, bet pietiekami noturīgas, tās nespēj  iznīdēt pat konservēšanas drudzis.

 Kas notika?

 Vispirms es atteicos no ultramegasupersarežģītām receptēm, kur viss ar mikrosvariem sverams, mans mīļais mani pārliecināja, ka  tiem, kas to ēd ir pilnīgi vienalga, kāda alķīmija tur ir fundāmentā – verdikts ir viens  -garšīgi/negaršīgi.

 Tad atkrita/atmira pasterizēšana un sterilizēšana, es sen vairs neko nekarsēju vēl papildus, esmu secinājusi, ka pietiek ar tīrām burkām, vākiem, tīriem produktiem un nevajag žņaugties ar sāli, etiķi un cukuru.

Un sen vairs negatavoju daudz no vienas zortes, manā pagrabā ir dažādība, es negatavoju daudz vienu konservējumu veidu.

Neraugoties uz visu, esmu atvērta novitātēm šajā laukā, ja tikai tas neprasa daudz laika un enerģijas. Šajā  jautājumā mans mīļais mani atbalsta, ar sakostiem zobiem, bet tomēr.

Tad ko tad mēs abi darām, kad modies konservēšanas gars un konservu drudzis ir sācies?

Pārdzīvojam to ar minimāliem zaudējumiem :D

Lieku ķiršus kompotā – kauliņus ārā nelasu, kompotu nekarsēju, tāpat lieku avenes ar mellenēm, lieku aveņu, plūmju, ķiršu želejas, neko nekarsēju, tinu tikai segā.

Ar gurķiem un tomātiem tas pats, pārleju ar stipru marinādi un nekarsēju.  Ievārījumus vāru tikai ar ievārījumu cukuru, jo tas ir daaauuudz ātrāk.

20160812220306-52228.jpg

Tā pa druskai vien, esmu piemargojusi diezgan daudz burciņu ar vasaras labumiem, plānā ir vēl daži pasākumi, bet tos tāpat  - plānoju lēnām, pedalizējot realizēt.

Protams, manam mīļajam tāpat šķiet, ka es par daudz pie plīts stāvu, bet nu es to visu esmu noreducējusi tik tālu, ka nākošais variants ir visu pirkt veikalā, ko viņš arī neatbalsta.

Nu tā mēs abi divi mācāmies iziet uz kompromisiem, es un mans mīļais Slinkums. :*

 Atā dāmas, esmu beidzot nobriedusi atdoties viņam, mīļajam, vienīgajam :)

Brīvais blogu konkurss

20151008140647-14371.jpg

Zvaigzne ABC moto ir: “Labas grāmatas – gudrāki lasītāji!”.

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies
Kerstyna 14. augusts 2016 19:10 hiperkeri

Mierīgi, un tā kā labi ēdās, tad nezinu, vai līdz vizbulēm nostāv :D

hiperkeri 14. augusts 2016 17:44

:D nu re,un sanāk temats vienam pamatīgam kokteiļvakaram!
Es arī esmu slinka huz pasterizēšanu uz receptēm. Starp citu,cik ilgi Tev stāv šādi sagatavotas burkas? Ziemu sagaida?

thezeezee 13. augusts 2016 17:28

Šī ir lieta, ko skatos un domāju - Ai, cik sarežģīti tas viss izskatās! :D

Nikte 13. augusts 2016 17:19

Laikam šī ir tā lieta,kas man nepatīk..bet drusku apskaužu tās,kuras konservē,marinē,iesāla utt.

chika 13. augusts 2016 08:58

Es arī nekarsēju neko - iztieku ar vilnas segu un ir labi, vien marinādi gurķiem uztaisu nedaudz stiprāku.

Kerstyna 12. augusts 2016 23:07

Pfff... nu gan uzprasīji.
Visu beru, leju uz aci.
Nu tā - pamata sīrups -1l ūdens, apmēram 500g cukura, pustējkarote citronskābes, bet ir jāgaršo, vajag, lai ir saldskāba garša. Nu tā tas cukurs sanāk, es uz 3l ūdens beru 1,5kg cukura un puspaciņu citronskābes.
Plūmēm, kabačiem vāru sīrupu ar kanēļa standziņu

LosOjosVerdes 12. augusts 2016 22:52 Kerstyna

Uzraksti, lūdzu, sīrupa recepti

Kerstyna 12. augusts 2016 22:30

Es lieku arī mellenes ar brūklenēm, un tikai mellenes un tikai brūklenes un tikai avenes. Tīras ogas burkā, sīrupu pa virsu, ietinu segā, viss. Neko nekarsēju.

Kerstyna 12. augusts 2016 22:29 LosOjosVerdes

Tā nav trīslitrene, litrene, tie ir kabači un ērkšķogas kompotā. . Un mellenes ar avenēm pārleju ar skābinātu sīrupu, tad ir gan garša , gan krāsa.

Aggie 12. augusts 2016 22:23

man ar nepatīk sarežģītība, šeit man darbojas "Keep it simple" moto

LosOjosVerdes 12. augusts 2016 22:22

Avenes ar mellenēm liec kompotā? Nav nejēgā saldi? Kas Tev tajā trīslitrenē?